Konečno javnosta imaše možnost da ja čue pesnata što godinava  ќe ne prestavuva na Evrovizija, a nejzinata promocija se sluči pred nekoj den na javniot servis MRTV 1 vo udaren termin vo glavnite vesti. Pesnata se vika “Proud” (Gorda), a oficijalno e prestavnik na North Macedonija мк (novoto ime na našata zemja koe od politički pričini e veќe i oficijalno za upotreba). Dali možebi seta ovaa politička pozadina što ni se sluči so imeto beše pričina za eden vakov naziv na pesnata ili definitivno porakata se odnesuva isklučivo na ženskiot rod kako što e pokažano vo spotot nemože so sigurnost da se tvrdi no fakt e deka imeto na pesnata može da se tumači na poveќe načini i deka ima svoja simbolika.

Avtori na ovaa pesna se Robert Bilbilov, Lazar Cvetkovski, i Darko Dimitrov koi se pogrižija za muzikata i aranžmanot, a tekstot e na Kosta Petrov i negovata sopruga Sanja Popovska.

Što se odnesuva do pesnata Tamara ja pee na angliski i zvuči dosta moќno, spotot obiluva so izbrani ženski likovi na poznati i realizirani ženi od javniot život koi se pisatelki, akteri, mužičari, novinari, modeli i e raboten vo crno bela tehnika vo koja e naglasen likot na sekoja žena cija prirodna ubavina e pokažana vo minmalistički stil. Se razbira vo spotot se pojavuva i sestrata na Tamara, Tijana Dapcevič koja e nejzina verna senka i koja pod obavezno patuva vo Tel Aviv  vo “paket”  so našata Tamara iako dolgi godini živee vo Srbija, no Bože moj sestrite sekogaš odat zaedno sekade iako ne se bliznački!

Vo Makedonija dolgo vreme Evroviziskoto natprevaruvanje predizvikuva oprečni komentari i golem del od našata populacija smeta deka bukvalno frlalme ogomni pari na ova takmičenje kade site godini od osamostojuvanjeto do deneska ne pokažavam ni najmal uspeh. Mnogu lugje smetaat deka na Euro Songot ima vrska SE  osven muzikata i deka političkite situcii go diktiraat tamošniot plasman. Dali e toa navistina taka dosega so sigurnost ne sme možele da potvrdme odnosno nikogaš ne sme bile milenici na Evropa, no sega odime kako “poslušnici” koi gi ispolnija mnogute želbi i standardi na  moќnata Evropa pa koj znae možebi konačno ke ni se posreќi da uspeeme da imame plasman so koj ќe može gordo da se pofalime deka našeto dolgogodišno učestvo vrodi so plod.

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila