Makedonskata estrada e posebno gorda na svoite pesnopojni grla koi nasekade niz svetot se priznati i ceneti kako vokali koi se vonseriski. Eden takov vokal e i Aneta Micevska devojački Ljumakovska koja publikata ja prepoznava kako Aneta Molika zatoa što taa e pejačkata što ja ovenča ovaa grupa so internacionalna slava. Deka sekoja darbina e od Boga e jasno, no isto taka sekoj roditel ne e sposoben i spremen da ja prepoznae i poddrži darbinata na svoeto dete. Zatoa se obrativme tokmu kaj majkata na popularnata pejačka Liljana Ljumakovska so koja porazgovaravme za samite početoci na Aneta, nejzinoto detstvo, talentot i samoto nasočuvanje kon muzikata…. G-dja Liljana beše iskren i srdečen sogovornik koja za našite čitateli otkri detali od nivniot familijaren život i so toa ja dooblikuva slikata za Aneta kako ќerka, pejačka, sopruga i majka….

Kakvo dete beše Aneta spored temperamentot i dali nasetuvavte deka eden den ke bide pejačka? 

Liljana Ljumakovska: Aneta kako dete beše mnogu mirno i skromno devojče. Od najrana vozrast, velam najrana zatoa što beše mnogu malecka seušte odeše vo gradinka, sakaše da pee. Imaše okolu 3 godini koga zabeležav deka pee intonativno točno. Koga počna nejzinoto školuvanje vo osnovno učilište, nejziniot talent zabeležav deka odi po nagorna linija. Rešiv da započnam nešto so nea. Na 9 godišna vozrast ja prijaviv na  popuraniot detski festival “SI – DO” kade konkurencijata beše golema. Bea prijaveni  1000 dečinja od koi samo 20 trebaše da bidat izbrani. Vo žirito bea G-din Ljubo Trifunovski togašen dirigent na horot “Stiv Naumov” od Bitola, G-dja Snežana Naumovska dirigent na horčeto na festivalot i G-din Kire Kostov poznat bitolski i makedonski kompozitor. Aneta na audicija ja ispea pesnata “Svirete ja zajdi zajdi” od Olgica Hristovska. Žirito beše vooduševeno. Ednoglasno beše primena na festivalot. Tamu ja izvede pesnata so naslov “Sreќna sum” i navistina i se posreќi. Toa beše nejzinoto prvo začekoruvanje na scenata, prv dopir so mikrofonot, prv pat oči vo oči so publikata. Našeto mirno devojče na scenata isgledaše sosema poinaku. Znam deka mnogu plačev…

Kolku kako majka i kerќa zaednički se složuvate okolu izborot na nejizinata profesija, okolu izborot na nejzinata garderoba, okolu izborot na nejziniot soprug…Obično se veli deka roditelite okolu tie tri nešta najmnogu im se mešaat vo odlukite na svoite deca… 

Liljana Ljumakovska: Kako majka i ќerka mnogu se soglasuvame i nadopolnuvame edna so druga. Okolu garderobata na početokot na nejzinata kariera ja izbiravme zaedno. Aneta kažuvaše kako, a mama šieše. Jas po profesija sum šivačka taka da od ništo pravevme nešto. Jas bev postojano so nea na site nejzini nastapi, na site nejzini snimanja, patuvanja zatoa što beše maloletna. Koga stana člen na grupata “Molika” kade e i den denes, malku po malku počnav da se povlekuvam zatoa što imav golema doverba vo niv. Nivnite postojani nastapi, svadbi, festivali začestija i taka postojano bea zaedno. E baš poradi toa se rodi i ljubov. Ljubov koja traee i ќe traee. Aneta i Đimi rešija nivnata ljubov da ja krunisaat so brak. Na početokot moram da priznam mislev deka kako mažena žena nema da moži tolku da i se posveti na muzikata. No ušte od prviot den Đimi mi  rece:

– “Sega ušte poveќe ќe pee ! Ќe napravam od nea zvezda”… Sakam da mu se zablagodaram zatoa što go održa vetuvanjeto. So negova pomoš Aneta e ona što e sega.

Koi bea glavnite nešta vo vašeto vospituvanje na koi insistiravte dodeka rasteše Aneta? Što vi beše najvažno kako majka da i prenesete?

Liljana Ljumakovska: Aneta ušte od malecka beše pravilno vospituvana i beše nasočena na praviot pat. Glavno moto vo moeto vospituvanje beše da bide dobra, iskrena i česna. Da gi saka lugjeto i da pomaga tamu kade što može da se pomogne. Mislam deka uspeav od nea da napravam vistinska ličnost, vredna za počit. Rezultat na seto toa e našata bliskost kako majka i ќerka. Uspeav da i go prenesam ona što jas go poseduvam, i mnogu mi e milo što gledam deka toa istoto se prenesuva na Monika ќerkata na Aneta.

Aneta, momentalno uživa status na golemo pejačko ime koe e priznato i nadvor od granicite. Kolku vie kako majka ja poddržuvavte koga trgna da se zanimava so peenje i dali veruvavte deka ќe dostigne vakva slava?

Liljana Ljumakovska: E sega dojdovme do ona najvažnoto. Momentalnata slava na ќerka mi. Kako majka sum gorda, mnogu gorda što sum rodila edna prekrasna ličnost. Zatoa što Aneta ne samo kako estraden umetnik tuku i kako čovek e čovek vo vistinska smisla na zborot. Nivnata upornost zaedno so soprugot se razbira i so grupata “Molika” gi donese na ova nivo kade što se denes. Jas bev sigurna i znaev deka ќe uspeat zatoa što veruvav vo niv. Gospod ne štedel koga daruval talent kakov što go ima Aneta. Ona što jas go započnav so nea Đimi go prodolži. Mnogu rabota, mnogu trud, mnogu patuvanje i rezultatot e tuka. Da ne bide neskromno ama eve i den denes pomagam kolku što možam. Ќerkičkata na Aneta porasna kaj mene, sega e veќe devojka na 16 godini…

Od kogo go nasledi Aneta talentot i dali i nejzinata ќerkička umee ubavo da pee?

Liljana Ljumakovska: Talentot ne e slučaen. Jas i tatko i vo mladosta bevme členovi na KUD “Ilinden” od Bitola. Tamu bevme igraorci ama eden period bevme i dosta dobar duet. Ama Aneta go nasledi najdobroto od nas dvajcata.Gordi sme na ona što go sozdadovme. Ќerkičkata na Aneta ima talent ama nema želba za peenje. Ednaš nastapi na detskiot festival “Tra la la”. Imaše dosta dobar nastap go osvoi vtoroto mesto. I tuka završi so nastapite.  Nejzina golema želba e da stane stomatolog. Učenicka e vo vtora godina vo Medicinskoto učiliste “Dr. Jovan Kalauzi” vo Bitola – stomatološki smer. Odlična učenicka e. Gordi sme na nea i ja poddržuvame vo ona što saka da go raboti…

Na našite čitateli im go ponuduvame i video materijalot što go dobivme od majkata na Aneta koja pedatno go ima zabeležano sekoj nejzin nastap na javnite sceni širum našta zemja. Ovaa snimka e nejziniot prv nastap vo svetot na vozrasnite.Taa na ova takmičenje bila najmala od site učesnici ama sepak ja osvoila glavnata nagrada  “Zlaten glas na Bitola za 94 god”.

Biljana Biba Krnceska

 

 


1 KOMENTAR

  1. Liljana i ako ne se imame fizicki zapoznaeto, se voodushevuvam vo vasheto opishuvanje za Aneta, se gleda deka Aneta ne samo kako inerpretatorka na Makedonskata muzika, tuku i kako svoi domashni naviki i voopshto se okolu zivotot, sekogo znae da go pozdravi so iskrenost i so dusha…….

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila