Pred izvesen period urednikot na “Svet – Australija”, Rade Berak koj živee vo Avstralija so prigoden tekst ne potseti na Marijana Novačevska koja makedonskata publika ja pameti kako sostaven del ili edna polovina od mega popularnoto duo na sestrite bliznački Marijana i Rosana.

Inspirirani od idejata odlučivme da ja pobarame i drugata polovina na ovoj duet, odnosno nejzinata sestra bliznačka Rosana Sarič Todorovska, koja  ostana da živee vo  Makedonija i koja uspea i kako solist da gi potvrdi visokite kriteriumi koi gi postavi ovoj tandem.

Rosana kako umetnik važese i seušte važi za neprikosnoven ženski vokal koj podednakvo uspešno interpretira i pop i folk refreni i tokmu radi taa svoja posebnost publikata osobeno ja ljubeše nejzinata interpretacija, Ona što site gi šokira beše odlukata na pejačkata vo zeniotot na svojata popularnost da go ostavi mikrofonot i da i kaže zbogum na scenata i aplauzite. Posle cela edna decenija i kusur razgovarame so Rosana Sarič Todorovska za se ona što se slučuvalo vo megjuvreme…

Publikata nikogaš ne ja zaboravi omilenata Rosana Sarič Todorovska koja se odluči za presvrt vo svojata kariera i scenata ja napušti i zameni so trgovijata odlučuvajќi se da raboti nešto što e daleku od glamurot. I den deneska publikata se prašuva zošto go napravi toa? 

Estradata se smeni vo pravec koj što mene lično ne mi se dopagjaše. Se pojavija mnogu kvazi pejači so koi što jas lično ne sakav da bidam stavena vo isti koš. Sekogaš sum se trudela da izrabotuvam dobra muzika, i za mene novite pravci vo muzikata koj što se pojavija ne bea soodvetni…Poleka počna da se gubi makedonskiot melos, poveќe se težneeše kon nekoi proevopski zvuci i autotune. Da ne bidam pogrešno razbrana nemam ništo protiv vakvite promeni, normalno e neštata da se menuvaat, samo što mene ne mi beše tamu mestoto i svesno i odlučno staviv “Stop”.

Beše na samiot estraden tron dolgi godini i praktično uspea posle razdelbata so sestra ti Marijana so koja bevte mega popularni vo duet da go održis primatot vo muzikata i da napraviš brend od sebe. Dali toj vložen trud ti se isplateše vo životot? 

Pred se vi blagodaram na ubavite zborovi. Vloženiot trud i isplatlivosta se gleda denes, dolgi godini otkako pesnite bea izraboteni i ispeani. Toa što i den denes se baraat i se peat kako od postarata taka i od pomladite generacii e najgolemo dostignuvanje i dokaz deka se ona što sme žrtvuvale i celiot vložen trud se isplatel. Sekako tuka e i vernata publika koja sekogaš bara pesna plus, taka što i toa e eden vid pokazatel za mojot uspeh.

Koga bi se navraќale na vašite početoci kako dve atraktivni sestri bliznački bevte svoevidna atrakcija no toa ne beše dovolno za uspeh zošto togaš moraše i da se znae da se pee. Kako gledaš na denešnata estradna ponuda vo koja edinstven preduslov e ubavo da se izgleda?

Da, kako pojava bevme dosta interesni. Mladi, muzikalni, plus bliznački, medjutoa točno, vo toa vreme se baraše talent za da može čovek da uspee. Za žal vo posledno vreme prioritet stanaa drugi karakteristiki što baš i nemaat dopirna točka so peenjeto i muzikata, kako što e nadvorešniot izgled. Se razbira, sekoj koj se zanimava so javna profesija sekogaš mora da izgleda sredeno, megjutoa spored moe mislenje toa ne smee da bide edinstveniot preduslov.

So sestrati Marijana Novačevska snimivte prekrasni pesni koi se izborija za evergrin status, a voedno i tvoite pesni sekogaš go imaa predznakot hit! Kako uspevavte da gi “namirisate” vistinskite pesni ili da gi otkriete vistinskite avtori?!  

Dali nie gi otkrivavme, ili tie nas, nekako vzaemna beše taa sorabotka. Pobaruvačka i ponuda. Fakt e deka našata cel ne beše samo “štancanje” na pesni. Pa spored toa se biraa pesni koi pred se imaa dobra muzička vrednost, tekstovi polni so značenje i koi što sekako odgovaraa na našite pejački sposobnosti i stil na muzika koja što ja izrabotuvavme. Kako i za se ostanato, taka i vo našiot slučaj, iskustvoto si go napravi svoeto. Se drževme do odredeni principi, kako i do dobro proveren i dokažan avtorski tim koj nikogaš ne ne izneveri. Seto ova rezultiraše so pravi izbori i dobri pesni.

Privatno Rosana važi za ličnost koja semejnite vrednosti gi stavi na piedestalot. Uspešen brak so akter so koj ja imate ќerkata Ivana koja od neodamna isto stana sopruga i majka na preslatko sinče. Koja e formulata za uspešen i sreќen familjaren odnos i život?!  

Unificirana formula nema. Sekoj treba da si ja najde svojata “tajna sostojka” koja što pravi rabotite da tečat kako što treba. Vo našiot slučaj doverbata igra golema uloga. Ljubovta i razbiranjeto i sekako otvoreniot razgovor poln so iskrenost. Zaedno učevme kako da se nosime so odredeni predizvici koi gi nosi javniot život i zaedno se borevme odredeni napisi ili slučki da ne vlijaat negativno. Kako semejstvo sekogaš sme se držele na stana od žoltiot pečat i skadali. Vsušnost baš normalniot tek na neštata i čuvanjeto na privatnosta ne napravile “neinteresni” za takov vid na publicitet i sreќni sme što ne gi polnime vesnicite ili portalite so lažni vesti. Kaj nas ne važi praviloto deka i “loš marketing” e dobra reklama!

Kako se sluči zapoznavanjeto na vašta ќerka so angličanecot i kako se prifativte i svativte site zaedno ?

Ivana pred skoro 5 godini se vraboti vo angliska kompanija vo koja što raboteše i James. Ne rabotea direktno eden so drug no pominuvaa dovolno vreme zaedno i nekade pomegju profesionalnite obvrski i slobodnoto vreme pominato zaedno megju niv se rodi ljubov. Koga gledate deka nekoj go pravi vašeto dete sreќno, ja ljubi so celo srce i duša, (se preseli od Anglija vo Makedonija za da bide so nea) togaš prifaќanjeto odi mnogu lesno. Sekako trebaše odreden period da gi naučime “angliskite adeti” kako i James da se navikne na makedonskiot mentalitet, no koga ima ljubov i razbiranje se se postignuva so lesnotija. Dvajcata se mladi, se nadopolnuvaat so svoite pozitivni i negativni karakteristiki i se odlični roditeli. Nam kako roditeli, ni ostanuva samo da se gordeeme so niv.

Bidejќi od neodamna dobivte i vnuče koe dodatno gi ispolni vašite životi što Rosana si posakuva intimno za sebe vo godinata što započna?

Zdravje, mnogu zdravje. Zdrav čovek se može da postigne i da napravi. Minatata godina eden život zgasna, počina mojot sakan brat, drug ni se rodi, našiot vnuk, našeto se, Noax. Godinava sakam site moi bliski da se zdravi i živi do mene, a nema da se bunam i ako me iznenadat decata so ušte edno vnuče plus.

Go najavi svojot come back na “Rosa Festot” zaedno so Goran Todorovski so koj i privatno se družite i koj očigledno umee da te ubedi so pesna da i se vratiš na scenata. Dali fluidot e seušte prisuten i što može da očekuvame ? 

Jas i Goran sme dobro poznat tandem. Nie i na scenata i privatno funkcionirame odlično. Toj znae da me ubedi so pesna da se vratam na scenata zatoa što e odličen muzičar. Dobro me poznava i pesnite koi što gi pravi za mene sekogaš upevaat da doprat nekade dlaboko, pa ottamu ne ostanuvam ramnodušna da gi ostavam neispeani.

Estradata kaj nas go izgubi primatot i politikata i go ukradi showto. Tvoite kolegi za da stignat do pogolema popularnost odat na srpskite televizii, kako gledaš na vakvata situacija? 

Kaj nas se izgubija kvalitetnite festivali, muzički emisii, radiski showa. Kolegite koi što i den denes tvorat i se trudat da ostanat na našata estada na momenti i nemaat kade da go prezentiraat srabotenoto, zatoa i ne me čudi što odat nadvor od granicite na Makedonija. Muzikata nema granici, ne poznava jazik, ni religija, taka što ne gledam ništo lošo vo toa. Sekoj si go bara svoeto mesto pod sonceto i im posakuvam golemi uspesi.

Sega si vrabotena vo izdavačkata kuќa “Kultura” i si vo svetot na knigite. Dali možebi toj ambient ќe bide inspirativen za i ti da napišeš svoja kniga ili biografija koja bi bila svoeviden podarok za site koi te obožavaat?

Kako što napomenav pogore, sekoja moja pesna bila vnimatelno odbirana. Sekoja pesna imala tekst poln so značenje. Otamu može da se kaže deka sekoja pesna e kako novo poglavlje od mojata biografija.

Uživam vo rabotenjeto vo “Kultura”, i konečno posle dolgo vreme svativ deka mene mestoto mi bilo vo svetot na knigite. Megjutoa iskreno do sega ne sum razmisluvala za pišuvanje na sopstvena kniga ili biografija. Mnogu mi e žal što i pokraj Internetot i naplivot na informacii kaj nas mnogu lesno se gubat tragi, dela, video snimki i pesni od minatoto. Možebi bi bilo dobra ideja da sednam i da go soberam na kup celoto tvoreštvo, za da ostane eden svoeviden pečat za likot i deloto na Rosana…

Biljana Krnceska

 


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila