Novata Godina startuvaše so tradicionalniot način na proslava vo koj glavnata uloga sekako ja imaat estradnjacite koi za najludata noќ vo godinata gi dobivaat voglavno i najgolemite honorari.

Spored anketata što “Svet – Australija” ja napravi prednovogodišno kade dobivme izjavi od poveќeto estradno aktuelni faci jasno e deka skoro site od niv imaat rabotni angažmani za dočekot na Novata godina, a ona što dodatno go dopolnuva nivniot budjet se i prednovogodišnite zabavi koi vo poslednite godini se se počesti i na koi i muzičarite i ugostitelite dobro zarabotuvaat.

Sepak prašanjata za novogodišniot honorar pejačite ne gi sakaat i na niv nikogaš ne odgovaraat konkretno.

Mnogu od niv trvdat deka ne sakaat da se rasfrluvaat so cifri od aspekt na lična kultura zošto smetaat deka toa e nevkusno no na mnogumina im e jasno deka za toa ima i drugi pričini, a edna od niv e i odanočuvanjeto na tie honorari.

Deka cifrite za najludata nok se strogo čuvana tajna potvrduvaat i ugostitelite koi često na novinarite im se pofaluvaat so estradnite iminja koi gi angažirale no nikogaš ne im ja otkrivaat sumata sto ja isplatuvaat na istite.

Vakvata praksa ja imaat i lokalnite samoupravi koi najčesto se kolnat na otčetnost na svoite gragjani so čii pari raspolagaat no koga ќe se povede prašanje za toa kolku od trošocite za novogodišnata programa im iskeširale na zvezdite se povikuvaat na diskrecijata vo dogovorite sto ja barale samite zvezdi i ne gi otkrivaat javno sumite.

Estradata e poznata kako fela koja saka da zboruva za svoite uspesi, novosti i nagradi no mnogu im se luti na novinarite ako slučajno prašaat za nivnite promašuvanja, poroci, ljubovi, aferi pa i za nivnata zarabotka koja isto taka e vo domenot na nedozvoleni informacii.

Mnogu od niv ne gi uplatuvaat ni osnovnite davački vo “Združenieto na estradni umetnici na Makedonija” pa taka se sluči segašniot pretsedatel Blagoja Grujovski da ja povika felata da ja uplati simboličnata godišna članarina koja se izbegnuva često navremeno da se regulira.

Fakt e deka vo Makedonija ne postojat ekstremno bogati estradni zvezdi koi od svojata uspešna kariera ostvarile ogromni kapitali kako na primer nivnite kolegi vo Srbija pa zatoa i ne treba da se plašat da se proiznesat za svoite honorari koi najčesto se česno zaraboteni.

Zaradi site ovie spomenati pričini na na našata estrada vo Novata 2019 godina i posakuvame osven dobroto zdravje koe e primarno da ja sledi i dobra sreќa, da ima povolna klima vo državata za muzika i proslavi kako bi možele sto počesto da nastapuvaat i zarabotuvaat i sekako da se okuražat so poveќe hrabrost i javno da se proiznesat za svoite honorari koi so mnogu trud gi zarabotuvaat, za svoite ljubovi so koi živeeat no i za svoite poroci, aferi i različni životni situacii koi im se slučuvaat zošto na kraj na kraištata i tie se lugje od krv i meso i imaat pravo na zvoe životno iskustvo.

Biljana Biba Krnceska

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila