Indexe je 1962. godine osnovala grupa studenata pa odatle i sam naziv grupe. Svoj rad su prekinuli nakon smrti pjevača Davorina Popovića 2001. godine. Njihova muzika je vječna, a živući članovi ovog benda raduju se svakom ponovnom okupljanju. Tako će i ove godine na koncertu “Indexi i prijatelji – Da sam ja netko” svirati nekadašnji članovi kultnih Indexa – Fadil Redžić (bas gitara), Ranko Rihtman, Neno Jurin i Kornelije Kovač (klavijature), Peco Petej (bubnjevi) i Muris Varajić (solo gitara).

Poznati aranžer, pijanista i kompozitor Kornelije Kovač, koji se Indexima pridružio 1966. godine i već naredne godine s njima svirao na turneji po SSSR-u, rekao nam je kako su Indexi sinonim za divno drugarstvo te da pamti mnogobrojne igranke i predivne nastupe u Slozi.

“Zajedno smo gradili muzički stil, radili aranžmane, učili jedni od drugih, sticali neprocenjiva iskustva… Pamtim divna putovanja, djevojke, popularnost.. Proveli smo mladost zajedno…”, prisjetio se nekadašnji član grupe Indexi Kornelije Bata Kovač.

“Mnogi su otišli i odnijeli sa sobom ono što je nekad bilo zajedničko, a mi koji smo ostali i dalje pričamo s njima kad na sceni čujemo Davorov hrapavi glas koji preko glasova svih pjevača koji gostuju na koncertima i dalje figurira kao nešto veoma posebno i magično”, dodao je Kornelije koji je za Indexe napisao pjesme “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama”.

Bezvremenske hitove pionira jugoslavenskog rocka, među kojima su “Da sam ja netko”, “Sanjam”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Sve ove godine”, “Svijet u kojem živim”, “U jednim plavim očima”, “Plima” i mnoge druge pjevat će jaka pjevačka imena s naših prostora – Dado Topić, Branko Đurić Đuro, Neno Belan, Mladen Vojičić Tifa, Hari Mata Hari, Giuliano, Boris Novković, Zoran Predin, Dejan Cukić, Jasna Gospić-Sparavalo i Seid Memić Vajta.

“Indexi i Bijelo dugme su mnogo utjecali na mene i moju muzičku generaciju. Neću mnogo slagati ako kažem da su utjecali jednako kao Beatlesi i Stonesi”, rekao nam je Branko Đurić Đuro.

“Da mi je neko osamdesetih rekao da ću nekad u životu imati priliku da nastupam s Indexima vjerovao bih mu toliko kao nekome ko bi mi rekao da ću igrati glavnu ulogu u filmu koji će dobiti Oscara. Ove obje nevjerovatne želje su mi se ostvarile”, rekao je Đuro.

Bh. pjevač Hari Varešanović rekao nam je kako je grupa Indexi bila presudna za njegovu odluku da se bavi muzikom i pjevanjem.

“Indexi i Davorin Popović su moji idoli. Jedna od prvih pjesama koje sam naučio izvoditi na gitari i pjevati bila je njihova ‘Sanjam’. Ta numera je odredila moj život i pomogla mi da izaberem muziku kao životni poziv. Pozivam publiku da dođe na koncert i da zajedno pevamo vanvremenske hitove”, rekao je Hari Varešanović.

Ulaznice za koncert “Indexi i prijatelji – Da sam ja netko” možete kupiti putem sistema Kupikartu.ba, na platou Skenderija te blagajni BKC-a.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila