Dama koja pleni glasom i izgledom je operska pevačica, mecosopran Ljubica Vraneš. Samo posebne i velike umetnice imaju moć da na sceni iznesu svu lepotu i cari koju nosi uloga KARMEN. Jedna od njih je naša današnja gošća, gospođa Ljubica i sa zadovoljstvom ćemo se družiti i saznati sve ono što ovu divu čini veličanstvenom i posebnom.

Ljubica Vraneš, završila je fakultet muzičkih umetnosti – u klasi legendarne Radmile Bakočević je diplomirala i magistrirala. Od početka svoje operske karijere do danas, gde god da se pojavi, pleni svojim vanserijskim talentom, ženstvenošću i lepotom na kojoj joj mogu mnogi pozavideti.

U matičnom pozorištu u Beogradu je do sada kruna njene karijere, a kuda putevi vode ovu predivnu damu ostaje nam da je pratimo i uživamo u sveukupnom njenom radu. Dobitnik je prve nagrade, za najboljeg mecosoprana na takmičnenju „Nikola Cvejić“, koju joj je dodelila prof. Biserka Cvejić. Takođe, osvojila je i prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“. Prvi put u istoriji izvedena je rok verzija Bizeove opere “Carmen”.  Zatim, produkcija “Carmen” u Temišvaru, Bukureštu, produkcije Verdijevih opera “Otello”, “Don Carlo”, ”Rigoletto”, ”Cavalleria Rusticana”, ”Carmen”. U njenoj karijeru je zablistala nagrada “Oskar Danon”. Nastupala na koncertima „Put ka Belkantu“ kao i mnogim koncertima u Beogradu. Njeni nastupi u Rumuniji su ostali zapamćeni i tu se uvek tražila karte više.

Gde god nastupa osvaja publiku fantastičnim mecosopranima. Sada nam ostaje da uživamo u druženju sa dragom i cenjenom gospođom Ljubicom Vraneš i saznamo dosta toga interesantnog o njenom životu i radu.

Poštovanje za Vas i dobro došli . Vaše postojanje u svetu umetnosti je čarobno, onoliko koliko i Vi sami zračite i kao osoba i kao jedan vrstan umetnik. Ostali ste verni operi i pozorištu, sigurno, Vaše dosadašnje iskustvo, može nam dati verodostojan odgovor – koliko populacija u Srbiji neguje ljubav i interesovanje za pozorište i klasičnu muziku?

Umetnici Narodnog pozorišta svedoci su izuzetnog interesovanja za klasičnu muziku i scensku umetnost. Istina je da su gotovo sve predstave prodate već u prvoj nedelji nakon objavljivanja mesečnog repertoara. Uvek se traži karta više.

Kakav položaj danas imaju umetnici i da li se naš sistem dovoljno zalaže da podrži umetnost i daje svoj doprinos?

Slobodno mogu da kažem u ime umetnika Narodnog pozorišta da imamo mogućnost da stvaramo i bavimo se umetnošću na zavidnom nivou. Ulaže se u premijerne predstave i obnavljanje repertoara. Podmlađuje se ansambl pozorišta, učestvujemo sa ansamblima na značajnim festivalima promovišući kulturu na najvišem nivou. Solisti opere imaju značajnu karijeru i van granica Srbije i time predstavljaju Srbiju gde god se pojave.

Sigurno pratite svetsku scenu iz Vaše oblasti. Da li smo u prednosti ili deficitu i šta je to po Vašem mišljenju na šta bi se trebalo obratiti više pažnje?

Naravno da pratim svetsku opersku scenu i mogu reći da iz Srbije odlazi i dosta mladih umetnika i prave ozbiljne karijere u svetu. Ne postoji zemlja u kojoj se neguje klasična muzika, a da u njoj nema bar jednog umetnika iz Srbije. Tako i u dalekoj Australiji, pored mnogih umetnika, izdvojila bih sjajnu Milijanu Nikolic, jednog od najboljih mecosoprana na svetu. Svim mladim kolegama mogu jedino da kažem da treba da su gladni uspeha i vredni.

Pozorišta su oduvek bila izvor kulture za sve nacije, idemo li putem modernizacije i trendova ili se držimo proverenih dela?

 Neguje se i tradicionalna režija i postavke predstava, ali sve češće imamo pomeranja i iskorak ka modernoj režiji nekog dela.

Koji biste savet, recimo, dali jednom mladom umetniku koji je na početku karijere?

Svim mladim kolegama mogu jedino da kažem da treba da su gladni uspeha i vredni.

Šta za Vas znači opera i šta njenim izvođenjem želite da dočarate kod publike?

Opera je umetnost u koju sam zaljubljena od malena. Volim muziku, volim pokret i glumu.

Od svih Vaših predstava koje ste do sada izvodili, koje su bile Vaš najveći izazovi i po čemu ih pamtite?

Veliki izazov bile su mi sve uloge koje sam pevala. Ni jednu ne bih mogla da izdvojim. Sve ih mnogo volim i radujem se svakom novom izvodjenju. Ni jedna moja predstava nije ista. Uvek se trudim da dam svoj maksimum tokom izvođenja i dam svom liku koji pevam lični pečat.

Mnogi su Vas od milja nazvali “srpskom Karmen”, koliko Vam to godi i šta za vas to znaci ?

Mnogo volim ulogu Karmen. Još uvek i glasom i stasom mogu da se nosim sa ovim likom i publika može da mi veruje, da sam mlada i zavodljiva, kao prava Karmen. Mislim da publika sve više gleda operu, osim što je sluša. Očekuje kompletan lik, kako mlad, zdrav glas, tako i vizuelno podudaranje sa mladom Karmen. Pevala sam je u nekoliko različitih režija, kako tradicionalnih, tako i modernih, od kojih mi je najdraža rok verzija koju sam otpevala uz bend. Na taj način pomerili smo granice operske umetnisti i približili Bizeovo remek delo svim ljubiteljima muzike. Spoj operskog glasa i modernog, elektronskog zvuka. Spektakl.

Pokraj posla kojim se bavite, svakodnevnih proba i svega što zahteva Vaš posao, Vi ste i majka dve devojčice i supruga. Kako uspostavljate balans između privatnih i poslovnih obaveza?

Deca rastu, imaju svoje obaveze i svoj životni put. Ja sam tu da ih usmerim, ohrabrim, podržim.

Sem operskog pevanja i pozorišnih uloga u kome ste pokazali Vašu umetničku veličinu, postoji li želje da se isprobate u nekim novim žanrovima i kakve planove imate za sada?

Trenutno pripremam novu ulogu koju planiram početkom naredne sezone da odigram na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Volim muziku i oprobala sam se na drugim žanrovima u svojoj emisiji “Prijatelji zauvek” koju Vaši čitaoci mogu pogledati i na YouTube kanalu. Reč je o autorskoj emisiji mog kolege Dragoljuba Bajića i mene, u kojoj smo otpevali mnogo pesama, ugostili sjajne pevače, atraktivne ličnosti i mlade talente, ali i razgovarali smo sa udruženjima i pojedincima koji u dijaspori predstavljaju Srbiju.

U svoje ime i u ime Portala “Svet Australia” zahvaljujem se na odvojenom vremenu i poverenju. Za kraj našeg druženja, Vaša poruka za Vaše i naše pratioce bila bi koja?

Poruka za sve Vaše čitaoce… čuvajte Srbiju i radujte se svakom uspehu svih ljudi koji predstavljaju Srbiju ma gde god se oni nalazili. Čuvajte naše običaje i tradiciju. Sa poštovanjem, Vaša Ljubica Vraneš.

Slađana BOJOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila