U Direktnom razgovoru sa gospodinom Goranom Žižkom izuzetnim umetnikom i  profesionalcem, meni, kao autoru ovog teksta je virtuelnim putem preneo toliko pozitivne energije da će. sigurna sam i svima koji budu čitali njegov intervju, imati isti osećaj, empatiju i pozitivnost, a ujedno i saznati šta se to krije i nalazi iza njegovog lika i dela i bogate karijere koja je em bogata, em autentična, em veoma specifična i vredna po mnogo čemu.

Goran Žižak rođen je u Banja Luci, gradu na koji malo ko ostaje ravnodušan. Mnogi su taj grad hvalili, mnogi kudili, a mnogi su ga pesmom prigrlili i kroz pesmu mu dali još veću čar i lepotu. Deo te lepote, kroz svoj estradni rad, već godinama tka Goran Žižak zvani DJ KRMAK, čovek koji poseduje neverovatnu energiju, harizmu i veoma izražajan intelektualni deo ličnosti.

DJ KRMAK  jedan od najpopularnijih turbo-folk, tehno-folk pevača sa prostora bivše Jugoslavije, a i danas važi za umetnika koji je uvek dobrodošao u regionu i van granica naših prostora.

Goran Žižak je prvi put uzeo mikrofon sa svoje četiri godine i oduševio publiku i kako kaže od tada do dan danas, mikrofon je deo njega i tako će biti i u buduće. Kao što mnogi umetnici na početku svoje karijere budu članovi nekog benda i učesnici na mnogim takmičenjima, tako je i Goran već u svojim tinejdžerskim godinama vredno radio sa bendom i nastupao, a i vredno je pratio takmičenja iz tog vremena koja su pomagala mnogima da napreduju i krenu da se tim poslom bave profesionalno.

Seća se učešća na festivalu u Sarajevu gde se prijavio na “Venovoj” audiciji i da je među 900 ucesnika bio primećen po posebnoj scenskoj energiji koju je pokazao.

U periodu njegovih početaka, dolaze vremena previranja i taj teški period rata. Kao i mnogi od nas, Goran je parče svog neba potražio daleko od rodnog kraja. Životni put i preseljenje u Austriju  Goranu su omogućili da nastavi ka ostvarenju svojim snova i da sebe oblikuje u umetničkom smislu, baš onako kako je želeo i video sebe.

Uvek je težio ka tome da ne liči ni na koga, ni u vizuelnom, ni u umetničkom radu. Želeo je da  se izdvoji, istraživao je sa čime bi mogao da uz jedan autentičan rad bude primećen. Veoma studiozno je radio na svakom segmentu svoje karijere, prvo od svog estradnog prepoznatljivog i pomalo iritantnog imena DJ KRMAK, pa po odabiru  muzičkog pravca i scenskog nastupa koji je hteli mi priznati ili ne, poseban i jedinstven. U narodu je bio prihvaćen kod svih generacija, zbog njegove originalnosti, bio je i osporavan od onih kojima je jednoličnost godila.

Goran je na estradnoj  sceni 24 godine, radio je na svojim studijskim projektima (albumima) sa poznatim i eminentnim umetnicima koji su razumeli njegov muzički pravac i želju da ono što stvara i radi ima izražajnu notu originalnosti.

Prvi album izdao je 1999. pod nazivom “Ciganka” koji je sadžao numere: “Daj mi Bože“, ”Mafija”, “Ukrašću ti srce” i druge koje su naišle na dobar odziv kod publike.

Nastavlja rad na ostalim albumima, “Šumaher” CD je prodat u to vreme samo na području Hrvatske u više od 700.000 primeraka, pa onda sledi album “Bo San Remo”, na kome je numera “Eros Bosančeros” bila jedna od omiljenih kod publike i dan danas, tu su i numere “Silikoni”, “Planinar”, “Vještica”i druge.

U tom periodu DJ KRMAK je uneo i nešto novo na našoj sceni sa ekscentričnim frizurama, bojama i modnim stilovima, koji nisu nikoga ostavili ravnodušnim. I ta novina koju je uneo bila je zaista nešto potpuno novo na našoj sceni.

Svaka njegova modna kombinacija bila je pravi odabir profesionalnih stilista koji su radili sa Goranom za sve njegove projekte i sa tim je pokazao koliko želi da njegova publika uživa u svakom momentu uz njegove pesme i nastupe koji su uvek posećeni i propraćeni snažnom energijom i lepim provodom.

Onda Album “Hollywood“ sa dosta lepih numera kao što su “Seljak i manekenka”, “Severina”, “Ima se može se”. Album “Meksikanac”, album “Vanzemaljac“, album “Tu tu” sa pesmama “Banjalučke ljepotice”, “Mujo kuje”, “Nemam konkurenciju“ i još dosta veoma lepih pesama koje prate njegovu karijeru.

Album “Doživotna” obogatio je repertoar sa pesmama kao što su “Dama”, “Amerika”, “Australia”, “Vapaj” i još mnogo, mnogo pesama, koje su i pokraj velike konkurencije na našem podneblju, zaista bez konkurencije.

Od  skoro 800 nosača zvuka na kojima je on i kantautor i velika imena poput   pokojnog Novice Uroševića i ostalih, skoro 500 numera su u njegovoj karijeri bili hitovi a neki i mega hitovi, za takav rad treba se potruditi i uložiti puno.

Kroz Vašu karijeru mnogo je toga lepog, protkano kroz pesmu i igru. Da li su počeci Vaše karijere bili teški obzirom da ste i pevali i svojim stajlinizma bili drugačiji i odvajali se od ostalih kolega?

  Srdačan pozdrav iz okoline Beča, za vašu, našu redakciju i sve čitatelje širom svijeta. Veliko hvala kad ste se evo sjetili mene, jer sarađivali smo puno puta na samom početku moje karijere a u posljednje vrijeme nešto manje, tako da sam jako zahvalan i prijatno iznenađen.

Moja karijera, da, veoma je zahtjevna bila a i danas dan je tako, bez da se pravdam ili žalim. Nemam za čim. Ali, mentalni skop našeg okruzenja nije niti blizu onog čim sam svjedočio kroz moj rast i s čim sam se odlučio profesionalno baviti. Tako da valjalo se boriti i opstati evo pune 23 godine.

Nadahnuće koje sam dobio kao dar od Boga i dugogodišnje amatersko, poluprofesionalno i samo profesionalno  iskustvo, od mojih dječjih dana me je usmjeravalo da bi donio odluku o notarno, autentičnoj, deklariranoj i satiričnoj karijeri. Kao i svaki početak je težak ali za razliku mojih kolega, moj je bio i veoma zahtjevan i troduplo teži od  klasičnih izvođača. Teško je to objasniti u kratkim crtama tako da nekom drugom prilikom dalo bi se danima 😎

Ono što bih nadodao iz Vašeg pitanja je da zahvaljujući poslu koji radim, obiđoh sve kontinente osam puta i komotno plovim još a donosim ozarena lica svim ljudima, nadam se do odlaska s ovog svijeta. Kud će ljepše Bogu hvala za sve.

Na početku profesionalnog bavljenja muzikom jeste li imali uzore za muzičku umetnost a i za Vaše veoma interesantne, lepe i hrabre kombinacije?

  Kroz decenije prošlog vjeka pojavljivali su se razni muzički, filmski, modni, akademski uredci tako da se dalo iz priloženog svega i svašta nagledati, ali to mene nije obeshrabrilo da pređem granice ukusa, jer sam potraživao i ono što bi prelazio te iste granice. A taj način samog mog ophođenja mi je i uljevao samopovjerenje u ono što sam radio.

Danas mlađe generacije su prevazišle i mene, samo što se izgubila satira i sve je eksplodiralo.

Vasi nastupi su uvek puni veselja, zabave i nekako, sve su Vas generacije,  lepo prihvatile. Mislite li da upravo Vaša autentičnost i u pevanju i u scenskom nastupu je zaslužna za jedan poseban publicitet koji uživate danas?

  I te kako 😊 Da nisam bio siguran i stabilan i fizički i mentalno, muzički potkovan, zasigurno bi se moja karijera srušila kao kula od karata. Jer, posao koji obavljam je veoma turbulentan i kroz cijelu karijeru valja se igrati sa sobom samim i vjerovati u to što se radi. Kako se mi ophodimo prema svojoj publici, tako nam i oni kao bumerang vraćaju. Osoba sam koja nije pohlepna i veoma dobro poznajem ćud čovjeka, puno ulažem u svoj posao i nagradim one koji mi pruže razumijevanje i kvalitetnu suradnju. Koncert odradim tako da poslednji atom snage dajem ljudima koji su platili taj tiket da bi bili na koncertu i da bi pošli svojim kućama sa ozarenim licem i sretni ga pamtili i poželjeli da ponovo dođu.

Posto imate jedno bogato muzičko iskustvo i u nastupima i druženju sa fanovima, kolegama, takođe i bogat  studijski rad, kako danas vidite to naše muzičko nebo? I da li možda nazirete među mnogima Vašeg naslednika u muzičkom i stilskom smislu?

Oduvijek sam prepoznavao da svakih pet godina dolazi do smjene generacija i treba imati na umu da mlađi naraštaj isto traži put do svog uspjeha. I neka, Nebo je svih nas, ali isto tako treba prepoznati koliko je zahtjevan ovakav poduhvat da bi plovili kroz život pun inovacija. Po meni ako netko tko bi poželio istim putem, mora imati u vidu minimalno 5 aktova za sam početak. Nadahnuće i dar od Boga, motivaciju, intelektualni sklop, finansije, školstvo, dacu, što bi Europljani rekli. 🤓

Svaki posao je profesionalan ako ga osoba s ljubavlju i voljom dovede do približno savršenog čina i ustraje u svojim nakanama.

Gostujete često i klipovi koje možemo videti sa nastupa koje Vaši gosti postavljaju pokazuju da neko ko iskreno radi bude i nagrađen. Koliko Vam je važna konekcija sa publikom? Da li Vas publika obavezuje na neki način da ih iznenadite našta su navikli ili to činite isključivo zbog sebe?

Jedan veoma stari umjetnik je jednom tako davno rekao: “Budite onakav kakav ste rođeni i ne glumite jer kad-tad će se vaša gluma pretvoriti u ništa”, tako da se i ja te formule jako dobro pridržavam. Kućni odgoj je veoma bitna karika jer to nas prati cijeli život. Ja veoma uvažavam i imam jako dobru komunikaciju sa svojom publikom i ako su daleko od mene a tek oni koji su blizu i u prvim redovima, sa njima baš opušteno  gušam cijelu noć plasiramo uzajamnu energiju. U većini koncerata izvođač bi morao biti spreman na improvizaciju koja je ponekad i iznenađujuća i za samog njega ha ha… prema tome nema nepoznanica.

Javnosti ste poznati po umetničkom imenu DJ KRMAK. Odakle ovako neobičan nadimak i ko je kumovao da Goran  bude DJ KRMAK?

Kroz moj rad objasnio sam nekoliko puta, smatram da javnost zna pa da se ne ponavljam i ne budem kao pravi papagaj, 🫢 objektivno rečeno, ja sam za sve kriv, sve je iz moje radionice pokrenuto. 😎

Od Vašeg prvog albuma iz davne 1999. god. “Ciganka” pa do poslednjeg albuma ili singla, koja od pesama je najviše obelezila Vašu karijeru i Vas kao estradnog umetnika izdvojila?

Uvijek se šalim pa kazem: “Teško je izdvojiti pjesmu kad posjedujem sto hitova” ha ha, ali uistinu volim sve moje pjesme kao i malu djecu što volim. Desilo se uistinu da na svakom od albuma imam po par pjesama da su postali hitovi, a one koje su baš prejake i da se konzumiraju svakodnevno da ne kazem “Cijelo selo šmrče bijelo”, “Armani”, “Doktor”, “Papagaj”, “Zrće”, “Eros Bosančeros”, “Hollywood”, “Danju radim ja na crno a noću na bijelo”, itd.

Sarađivali ste i radili duetske pesme sa nekolicinom Vaših kolega i koleginica, sa čijom saradnjom ste postigli najviše uspeha?

Da, bilo je izvanrednih dueta i nadajmo se i biće ih još, pjesma koja se izdvojila je sa koleginicom iz Bugarske i mojom divnom prijateljicom Reni – ”Papagaj“!

Danas živite u Austriji. Koliko često posećujete rodni kraj, Banja Luku i da li  imate češće nastupe u regionu ili po evropskim gradovima?

Da ja sam stacioniran u okolini Beča i osam puta sam obišao cijelu zemlju, mislim na kontinente pjevajući i zabavljajući naše ljude rasute po dijaspori.

Ali kad je moj grad u pitanju još nisam imao poziv, živim za dan kada ću imati veliki koncert i uvjeren sam da će doći do realizacije, jer tu želim spektakularni  solistički koncert. Boze samo zdravlja.

U susret nam idu lepi praznični dani i dosta pesme i veselja. Hoćete li novogodišnje praznike provesti radno i gde?

Tri dana kroz godinu ne radim, pa da mi se nudi i par miliona. Smatram ako ne mogu da odvojim ta tri dana za Boga, onda mi ne treba niti karijera.

Jednostavno posla uvijek ima, tko hoće da radi nađe sebi belaja, ha ha. Već četrdeset godina mi je radna i NG. Ova je još uvijek otvorena pa sad, ako bude – bude, ako ne opet ništa, biće sledeća. Nekako su se ubrzale pa sad evo opet NG. Ha ha, valjda brži život svima pa i ne osjetimo kako vrijeme leti.

Kakvi su Vam planovi i šta još lepo može publika očekivati od Vas?

S obzirom da su vremena vrlo konfuzna i nestabilna, zdrav razum mi govori da je teško donositi sekundarne odluke. Prema tome čovjek planira ali Bog se smješi. Naše je da razmatramo što je više moguće, da kvalitet izađe van i da se plasira nova pjesma što je moguće bolje, a sa druge strane nikad se ne zna, što bi moglo biti potencijalni hit ili već šta. Da, radim nove pjesme, znam da ću šokirati opet moje fanove jer je toliko drugačija jedna od njih da prosto moraju to poslušati i razmatrati pa makar im se i ne svidjela, ali nešto mi govori da će pričati bar o njoj ha ha. Jer ovakvu priču nisu očekivali od mene, jednostavno nije moj fah. Pa sad nek se strpe.👌

Koja je razlika između Gorana i DJ KRMKA?

Veoma velika. Dj Krmak je mali brend kog pozna svako živo biće, sa naših područja pa i šire, neko ko dostojanstveno nosi to ime puno satire, šege i dobrog duha i koji u svakoj situaciji mora da bude na vrhuncu zadatka. Ozbiljnost predan svom poslu, ustrajan, ponizan, jednostavan, samouvjeren i dalo bi se tu još dodati ali to već prelazi u samohvalu što ne bih želio da se shvati na taj način. Bolje to zvuči kad neko drugi izgovara a i ljepše je ha ha.  A kad je u pitanju Goran, e onda je neko ko ne voli nepravdu, neko ko je u stanju mnogo da trpi ali kad okrene leđa ne pitajte ga zašto. Goran je jedna normalna osoba, koja zasigurno zna što hoće, što je potrebno da bi normalno plovio na ovozemaljskom životu, stabilan i pun samopouzdanja. Voli prirodu, more, životinje, ljude. Voli, uvijek dobro društvo, voli zapjevati i privatno uz čašicu dobre šljive, posebno sevdah voli, a opet pjeva sve što bi se poželjelo od njega, ukoliko zna pjesmu ha ha. Goran je kao i svaki čovjek samo što je preuzeo najteži kolač estradnog neba i bori se za svoje mjesto pod suncem.

Za kraj našeg druženja Portal “Svet Australia” želi  am puno uspeha kako u karijeri tako i u privatnom životu. Zamolila bih Vas da pošaljete poruku ka Vašim fanovima i našim pratiocima u Vašem prepoznatljivom stilu.

Veliko hvala još jednom i Vama i redakciji cijeloj, hvala mojim fanovim širom svijeta što me trpe luckastog i što upražnjavaju moje pjesme. Hvala Bogu kad nas je spojio. Dragi moj narode – nikada ne trčimo za novcem jer uništiće nas. Nikada ne budimo oholi, ljubomorni, zavidni i ne želimo nikom ono što ne bi poželjeli da taj netko nama poželi, poštujmo svako živo biće jer samo tako će mo opstati, inače nas nema. Voli vas vaš DJ.K  i radujem se svakom novom susretu sa ama.

P.S. Čast mi je bilo da ugostim  velikog umetnika, visokog intelektualca, duhovno bogatog čoveka i svu sreću mu želim na putevima kojima hoda.

Slađana BOJOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila