“Makedonijo vo srce te nosime“ e proekt so potpisot na Skenderovski produkcija,  a opfati 12 makedonski rodoljubivi pesni, otpeani od isto tolku izveduvači, od svetot na zabavnata i narodnata muzika, a aranžmanskite prerabotki gi napravi Nikolče Micevski, taka što pesnite prozvučija pomoderno i dobija novo “ruvo”.

Vsušnost so temata „Poslušajte patrioti“ koja ovoj pat e vo izvedba na momcite od “DNK”, (dobro poznatite Pančo i Andrej) koi zaedno so Naum Petreski ja prepeeja ovaa poznata petriotska tema se zatvori krugot od 12 pesni, odnosno 12 izveduvači, koi etapno bea promovirani vo izminatiot leten period, za so početokot na esenta da startuva koncertniot karavan koj veќe ja imaše svojata premiera na 6ti septemvri vo Štip.

No pred da se posvetime na muzičkiot karavan da pojasnime za pesnata „Poslušajte patrioti“ deka e posvetena na makedonskiot deec Aleksandar Karagjule-Ohridski, inaku i samiot avtor na stihovite – (svedoštvo za negovite izmačuvanja vo sofiskiot zatvor vo 1892 godina).

Prv pat e snimena od bardot na makedonskata narodna muzika Nikola Badev, i toa za diskografskata kuḱa “Jugoton” vo Belgrad. Vo svoite muzički biografii ja imaat zapišano i Jonče Hristovski, Goce Arnaudov… Ovaa kompozicija vo makedonskoto muzičko bogatstvo e začuvana kako revolucionerna, a ovoj pat e spakuvana od maestro Nikolče Micevski:

“Poslušajte patrioti da vi kažam slovoto, na Gjurgjovden bev zatvoren, v crni temni zandani. Vo zandani bev predaden od prokleti špioni, od prokletite špioni nerazbrani trgovci…“, tokmu so ovie stihovi počnuva poslednata dvanaesetta numera od proektot „Makedonijo vo srce te nosime“,  a za sorabotkata so Naum Petreski i samata ideja, eve sto velat Pančo i Andrej od “DNK”:

-„Poslušajte patrioti” za nas e edna nesekojdnevna sorabotka so našiot dobar prijatel Naum Petreski, koj spored nas e najdobriot maški vokal. Za aranžmanot beše zadolžen maestralniot Nikolče Micevski, a pokanata dojde od proektot „Makedonijo vo srce te nosime“ na što ne moževme da ostaneme ramnodušni, osobeno koga stanuva zbor za Makedonija i nešto što treba da ostane kako nasledstvo za idnite generacii. So ogled na letnata turneja i mnogubrojnite angažmani ne uspeavme da ja vizualizirame pesnata, no ne znači deka toa nema da se sluči vo bliska idnina“, velat Pančo i Andrej.

Kako sto spomenavme ovoj proekt na Skenderovski produkcija, posle promoviranjeto na pesnite go najavi i muzičkiot karavan koj veќe imaše svoe defile pred štipjani vo boite na Makedonija, a ponatamošnata agenda gi opfaka i gradovite Bitola, Veles, Prilep, Kočani, Tetovo, Kavadarci i Skopje…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila