Nikola Lončar srpsko-američki pronalazač, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije u Filaelfiji, jedan je od najvećih i najzaslužnijih promotera Nikole Tesle u Sbiji i svetu. Još kao dečak bio je impresioniran delima Nikole Tesle, otud objašnjenje zašto mu je postao uzor za čitav život.

Nikola Lončar je bivši bezbednosni inspektor i privatni detektiv. Talentovan za izume, patentirao je preko 30 proizvoda! Najuspešniji je  sofisticirani uređaj za zaključavanje radi otkrivanja provala, zbog čega je nagrađen subvencijama Tehnološkog centra “Ben Frenklin” države Pensilvanije, “Zlatnom medaljom Nikole Tesle”…

Nikole Lončara je moto “PREPOZNATI PROBLEM I NAĆI REŠENJE”! Većinu toga što Nikola radi je zasnovano na tom motu i oko Nikole Tesle klubova i oko projekta “Teslin narod” o čemu ćemo govoriti kasnije. Ovaj intervju će otkriti mnoge zanimljivosti iz života Nikole Lončara, kao i neverovatne uspehe koje je zajedno sa Teslinom naučnom fondacijom ostvario.

Koliko je Nikola Lončar snažna, poštovana i uticajna ličnost najbolje govori podatak da je oko sebe okupio preko 20.000 veoma značajnih i cenjenih ljudi.

U javnosti ste poznati kao osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije, takođe i kao ugledan i izuzetan čuvar njegovog lika i dela. Šta Vas je inspirisalo da uđete u svet najvećeg genija u istoriji čovečanstva i da počnete da proučavate njegov život i rad? Kako je sve počelo?

Priča počinje u vreme mog detinjstva, svi događaji u to vreme bili su tesno  povezani. Moji su poreklom Ličani. Kod majčine majke na zidu pored ikone Svetog Đorđa stajala je slika Nikole Tesle. Baka je često isticala veličinu Nikole Tesle, njegovih dela, koliko je dobra doneo srpskom narodu i celom čovečanstvu. Slike na zidu moja baka, atleta Đuro Gostović o kojem ću u nastavku govoriti obeležili su na neki način moj život.

Doselil smo se u Zemun davne 1960. godine kada sam imao 6 godina. Sirotinja je stizala sa svih strana i pravila bespravne kuće na periferiji. Što je bilo dalje, manja je bila šansa da je sruše, tako da su moji bukvalno na livadi počeli da prave svoj dom. U okolini od 300 metara smo imali samo dve kuće i vojnu radio stanicu a ulica je bila vojni put. Prvi komšija je imao bunar pa smo kod njega išli po vodu. Bio je atletla već u godinama, zastrašujuće je delovao  za mnoge ljude, ali ne i za mene. Saznao sam da je on povratnik iz Amerike i da je  lično poznavao Nikolu Teslu. Malo po malo, zbližili smo se. Atleta Đuro Gostović isto Ličanin, bio je prvak sveta u borbama slobodnim stilom i u USA  u Njujorku. Tačno po dokumentima od 365 borbi izgubio je samo jednu, to se desilo kada ga je Al Kaponeova grupa trovala hranom da bi dobili oplkladu. Pričao je meni čika Đuro o tom velikom gradu i zgradama bez odžaka, o velikim mostovima i tunelima i posebno o Tesli.

Kako je vreme prolazilo sirotinja se sve više, sa svih strana bivše YU, doseljavala na periferiju. Tu je bilo teško odrastati jer je bilo tuča između nas u kojima sam često prolazio dosta loše. Otišao sam kod čika Đure da ga pitam da me nauči da se tučem; velika greška je bila što ga nisam pitao da me nauči da se branim, nego da se tučem. On je to odbijao i pitao me: “Kome to treba, to je najgluplje što čovek može da nauči. Pogledaj šta je Tesla uradio da svima pomogne, a pogledaj mene”. Meni nije bilo jasno da neko ko je bio prvak sveta i to u Njujorku sada živi u bedi sa nama i da tako reaguje. Ipak smo mi postali dobri prijatelji a posebno sa njegovim ćerkama sa kojima sam do dan danas baš u prijateljskim odnosima.

Putovanje u Vojvodinu gde je naselje Ličana Bački Brestovac, gde je i čika Đuro imao rodbinu i mi takođe, oduševilo me. Šinobus je bio  pravi doživljaj za mene, divno vozilo, veliki ogroman vagon pun ljudi, mnogi su stajali, pa i mi. Čika Đuro me pitao: “Šta vidiš napolju”? Počeo sam da nabrajam: “Kukuruz, žito, livade”. “Ne to, vidiš li nešto drugo”? “Da, vidim struju”! “Ne, niko ne vidi struju, nije je video ni Nikola Tesla”! “Vidim žice! “Šta još”? “Vidim keramiku belu ispod žica!” “Šta još”? “Vidim bandere”! “Vidiš li još nešto”? Već sam bio spreman da zaplačem, narod je počeo da se buni; “Ostavi dete na miru”. Ali kada ih on pogleda svi odma zaćute jer je baš zastrašujuće izgledao taj moj moćni prijatelj”. “Vidiš li neko slovo”? “Da, bandera liči na slovo T”!  “Da, svaka ta bandera je Teslin spomenik! Ima ih na milione po celom svetu, a ti bi da ja tebe učim da se tučes”. Nastao je tajac u šinobusu, a i kod mene u glavi.

Odrastanje u Zemunu u gradu koji je imao najviše problematične omladine u EX-YU bilo je za mene značajno iskustvo, ponajviše druženje sa čika Đurom, uz njegov veliki uticaj na mene već tada se trasirao moj životni put.

Kada ste došli na ideju da osnujete Teslinu naučnu fondaciju po dolasku u Ameriku ili pre? Šta Vas je motivisalo?

Pre 40 godina kada sam došao u USA imao sam celu kolekciju Teslinih knjiga i slika. Ovde sam sakupljao sve što sam mogao da nađem, skupljam i dalje. Pričao sam i pokazivao mojoj deci ali nisam mislio da njih to mnogo interesuje. Kada je moj sin išao u 8. razred imali su zadatak da naprave predavanje o osobi koju smatraju najvećom. On je na moje čudo izabrao Nikolu Teslu. Moja supruga, inače akademski slikar je na nekoliko panela uradila prezentacije a sin je izvukao iz patentnog zavoda sve Tesline patente i napravio prezentaciju. Tu je mnogo dece izlagalo svoje radove ali kod njega je bilo baš mnogo ozbiljnih osoba koji su ga saslušali u kompletu i postavljali mnoga pitanja. Kada se sve to završilo moram reći za njega veoma uspešno predložio je da ja nastavim da to radim. Otišao sam u centar grada u filadelfijsku biblioteku gde su mi dali dozvolu za predavanje koju sam tražio. Dobio sam je zahvaljujući materijalu koji sam im pokazao i koji ih je oduševio, mada nikad nisu pre čuli za Nikolu Teslu. Za predavanje pripremio sam se dobro jer nikada ranije nisam govorio pred publikom. Sve što se tada izdešavalo u biblioteci objavljeno je u lokalnim novinama. I tako mi dolazimo u biblioteku a sala dupke puna ljudi i raznih medijia. Prva misao mi je bila kad smo ulazili da smo pogrešili salu; naravno da nismo, nazad se više nije moglo.

Kad je počela prezentacija glas mi je drhtao i svako je mogao da primeti da imam tremu. Tu su se našli  iskusni poznavaoci Tesle i krenuli su sa pitanjima i diskusijom. Trebalo je sve da traje 45 minuta a trajalo je 4 sata. Kad smo završili nekoliko njih je prišlo sa pitanjem: “KOJI NAM JE SLEDEĆI KORAK”? Rekao sam: “Vi kako hoćete ali ja idem kući”. “Ne, ovo treba da iskoristimo i da napravimo organizaciju, ne za profit već da pomognemo narodu da shvati veličinu Tesle. Tako je i bilo – odlučili smo da idemo dalje.

Sa kojim aktivnostima ste nastavili?

Početkom avgusta 2004. godine napravio sam izložbu “Tesla” u našoj crkvi u Filadelfiji i zatim krenemo sa klubom pronalazača “Nikola Tesla inventors Club”. Verovao sam ipak da to treba da bude naša priča. Išlo je to neko kratko vreme, ali ako nema jagnjetine i piva neće Srbin da “troši svoje vreme”. Vratio sam se nazad u biblioteku i tako je sve iznova krenulo.

Franklin institut škole i Veliki sajam Filadelfijske nauke gde smo uvek bili specijalni gosti, pa onda NY Hotel stvaranje muzeja i otvaranje “Sestrinjske organizacije” u Srbiji, itd…

Kada je osnovana Teslina naučna fondacija, po kom principu radi, koliko sada imate članova?

Teslina naučna fondacija je osnovana 7. januara 2010. u Filadelfiji država Penslivanija, SAD. Odlukom na samom početku osnivanja fondacije rešili smo da članarinu ne naplaćujemo. Trenutno imamo preko 20.000 članova.

Koji su kriterijumi po kojima odlučujete da primite novog člana?

Svako ko želi da afirmiše Teslu je automatski član ako to želi. Kriterijumi za Upravni odbor su strožiji jer se zahteva veliki rad članova odbora. Dosta je osoba za sve ovo vreme došlo i prošlo ali ima više onih koji su sve vreme ostali sa nama.

Čime se fondacija bavi, šta je njena misija?

Misija fondacije je motivisanje poštovalaca Nikole Tesle, Amerikanca srpskog porekla, da što više rade na promovisanju njegovog lika i dela, kao i “Teslinog naroda” i da ih kao takve promovišemo.

Sećanje na Teslu i njegov ovozemaljski život SPC (Srpska Pravoslavana Crkva) pravi parastos i TSF konfernciju na kojoj slavimo “Teslin život i delo”. Pozivamo sve koji su uradili nešto značajno na promcji Tesle i “Telsinog naroda” iz svih obasti: nauke, pronalazaštva, književnosti, filma, slikarstva, muzike, itd… i kao takve im organiziujemo prezentacije nagrađujemo ih, promovišemo i po neke uključuiejmo u rad fondacije.

Naše konferecnije su više kao radni sastanci sa željom da se svi međusobno upoznamo i napravimo što bolju saradnju, postavljanje dobrog osnova za dalji zajednički rad. Svi smo volonteri i sve što radimo radimo iz ljubavi prema “Tesli” i “Telsinom narodu”.

Koje projekte je do sada fondacija ostvarila?

 • Promocija lika i dela Nikole Tesle.
 • Eksperimentalni program osnivanja Nikola Tesla klubova u školama.
 • Drama “Tesla – juče, danas, sutra” (besplatan edukativni program za škole i klubove)
 • TeslaTalk TV (multimedijalna platforma)
 • Istraživanje “Teslin narod” (Teslinnarod.com)
 • Dokumentarni film i serija “Teslin narod – tamo i ovde”
 • Osnivanje izložbenog prostora i mini laboratorije u mestu Narberth (Filadelfija)
 • Putujuća izložba Nikola Tesla, sa 50 rollups i velikim brojem eksponata.
 • Projekat “Putevima Nikole Tesla (Tesla Ways)”, kroz Njujork, Sjedinjene Američke Države i širom sveta, na mestima gde je Tesla živeo ili radio. Zainteresovani će moći da uz pomoć GPS-a obiđu sve te lokacije i da putem mobilnog telefona ili tableta čuju i vide šta je Tesla radio na tom konkretnom mestu.
 • Organizovanje naučnih konferencija i izložbi: januarska konferencija “Tesla Spirit Award” u njujorškom hotelu Njujorker, julska izložba u saradnji sa Frenklin institutom u Filadelfiji, julska konferecija “Teslin narod” u Beogradu (Srbija)
 • Predavanja i pokazni eksperimenti u školama u Filadelfiji, kao i u saradnji sa Frenklin institutom, vodećom institucijom tog tipa u SAD.
 • Saradnja sa srpskom zajednicom i klubovima širom SAD.
 • Organizacija manifestacije “200 godina Srba u US” 2014. godine (jedan od najvećih susreta srpske dijaspore u SAD, sa oko 700 posetilaca pojedinaca i organizacija. Trodnevni događaj na kome je TSF pokrenula projekat “Teslin narod” i krenula sa snimanje filma “Teslin narod”.
 • Odnedavno smo uzeli učešće u Halyard Mission u promociji među srpskim i američkim narodom …želja nam je da približimo ameriki i srpski narod po svemu što je najbolje.

Po čemu se razlikuju Tesla Sicience Foundation (TSF) i Teslina naučna fondacija Srbija (TNFS)?

Tesla Science Foundation (TSF) i Teslina naučna fondacija Srbija (TNFS) su dve odvojene i nezavisne organizacije koje imaju sličnu misiju i zadatak – promovisanje lika i dela Nikole Tesle, podsticanje inovativnosti kod mladih i uspostavljanja što bolje saradnje matice i srpske dijaspore, posebno američke.

Rekli ste da se sima film “Teslin narod – tamo i ovde”, naslov sam mnogo govori. Kako taj projekat napreduje?

Film “Teslin narod – tamo i ovde” se snima iz dva ugla. Jedan je mišljenje srpskog naroda u matici kako unaprediti saradnju sa dijasporom, dok TSF traži rešenje za saradnju dijaspore s maticom i svojim sugrađanima. U svim našim projektima obe organizacije (TSF i TNFS) se bave istraživanjem i realnim prikazivanjem stanja. Obe organizacije su volonterske i u 90 odsto slučajeva se izdržavamo samostalno.

 Vaši zajednički projekti koji su?

Zajednički projekti TSF i TNFS

 • U Srbiji, Republici Srpskoj i širom sveta je postavljeno 32 biste Nikole Tesla (do kraja 2022. godine)
 • Postavljeno je i poklonjeno 12 velikih reljefa “Tesla Spirit Award”
 • Zaslužnim pojedincima i organizacijama se za doprinos u negovanju lika i dela Nikole Tesle dodeljuje “Orden Nikola Tesla,” medalja i Zlatna plaketa “Tesla Spirit Award.”

Sedište TNF Srbija je u sopstvenom prostoru u Zemunu, a snimanja i montaža televizijskih priloga se obavlja u Studiju Bull-Pro u Beogradu, direktora Zorana Bulovića, predsednika TNF Srbija.

Važno je napomenuti da TSF i TNF Srbija pozivaju uvek sve zainteresovane, poštovaoce lika i dela Nikole Tesle, da nam se jave ukoliko su zainteresovani da sa njima, kao našim saradnicima, radimo na projektima koji promovišu Tesline ideje i onome što je on podario čovečanstvu. Vaše je da izaberete na kom programu Tesline naučne fondacije biste želeli da se angažujete.

Da li su definisani planovi za dolazeći period?

Jesu! Ostalo je još nešto manje od dva meseca do tradicionalne julske manifestacije kojom Teslina naučna fondacija odaje počast Nikoli Tesli i svim onima koji promovišu njegov lik i delo.

U julu biće održani “Dani Nikole Tesle” u četri grada Srbije – Novom Sadu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu. Kao i ranijih godina, osnovni projekti oko kojih ćemo se okupiti su:

– Projekat “Nikola Tesla klubova”, putem kojim Teslina naučna fondacija sa saradnicima pojedincima (i organizacija) neprekidno radi na pružanju podrške mladima da razvijaju svoju kreativnost i inovativnost.

 • Projekat “Teslin Narod” kojim se takođe neprekidno radi na pronalaženju načina za što kvalitetniju saradnju pojedinaca i organizacija u Matici i dijaspori.
 • Preliminarna ageda “Dana Nikole Tesle” 7. jul 2023. petak (Matica Srpska Novi Sad). Organizator Matica Srpska.
 1. jul 2023. subota (Kolarčev narodni univerzitet, Beograd). Organizator Teslina naučna fondacija Srbije.
 2. jul 2023. nedelja (Kolarčev narodni univerzitet, Beograd). Organizator Teslina naučna fondacija Srbije.
 3. jul 2023. ponedeljak (Sremska Mitrovica i manastir Šišatovac). Organizator Dragan Sabljov, autor projekta “Novi Smiljan”.
 4. jul 2023. Utorak (Park nauke Šabac). Organizator Centar za stručno usavršavanje Šabac.

Zalažete se aktivno za povećanje broja članova i uključivanje naučne elite u TNF kao i predavanja u američkim školama Teslinih pronalazaka i povezanosti srpskog naroda. Recite nam nešto više o Teslinim klubovima koji su osnovani u Americi, Srbiji, Evropi, kako funkcionišu?

Zadnjih 10 godina radimo sa školama iz Filadelfije i sa “Franklin institutom”, to je sve bio veliki eksperiment kako uvesti Teslu u škole američke,ali pošto je to praktično nemoguće, krenuli smo sa Nikola Tesla klubovima, aktivnostima, posle škole. Sve je to na neki način funkcionisalo i onda je došla korona pa smo sve prebacili online sa čime nismo bili zadovoljni.

Za one čitaoce kojii su zainteresovani da otvore svoj “Teslin Klub” preporučujem da pogledaju ovaj video https://www.youtube.com/watch?v=jGyQu5HN7P8&T=1645s

Sada smo ponovo krenuli sa školama u Filadelfiji ali verujem da će vaše čitaoce posebno interesovati saradnja sa našom decom i maticom. Nekoliko divnih škola u Americi u Čikagu, San Dijegu, Klivelandu i dosta škola u Srbiiji i Republici Srpskoj radimo zajednički ekspirament. Ideja je da naša deca budu nosioci programa Teslinih klubova u svojim školama u svakoj zemlji u kojoj se nalaze. Posle svih satanizacija prema našem narodu mnogi su se jednostavno pretopili ili utopili u druge narode ili su jednostavno nestali sa vidika. Kroz istoriju nama je to pretapanje bilo blisko i sada tražimo rešenje da se to dalje ne dešava.

TESLA JE IKONA NAŠEG NARODA i svi sa ponosom govorimo o njemu, a isto tako o “Teslinom narodu” koji je isto značajan naš program TeslinNarod.com. I deca i nastavnici će dobiti sav potreban materijal besplatno da bi mogli da vode klub. Prvi korak je drama /skripta o Tesli koju dajemo besplatno svima. Odmah se vidi ko je zainteresovan za Teslu i Teslin klub. Mi smo podeljeni u razne sekcije, likovna, naučna, pronalazačka, literarna, muzička, kulinarstvo, itd. i svako tu nađe neki svoj interes. Sve je na srpskom i na engleskom sa jedne strane naša deca vežbaju srpski a sa druge, ako je na engleskom, mogu svoje vršnjake koji nisu Srbi da uključe.

Hvala postovani Nikola na razgovoru i obimnom intervjuu koji je od velikog značaja za naše ljude širom sveta. Za kraj, prenećemo uz Vaše dopuštenje pismo koje ste uputili Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi! 

Hvala Vama i cenjenoj redakciji na saradnji i velikom prostoru. Tako je, ovde je predlog sa peticijom Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi:

“Visoko poštovani arhijereji Svetog Sinoda, predlažem Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, i molim, da razmotri predlog za kanonizaciju Nikole Tesle i njegovo proglašenje za svetitelja srpskog. Dodatno predlažem, da se 10. juli proglasi za praznik posvećen njemu. Noć između 9. i 10. jula obeležavati duhovnim bdenjima i molitvama u svim pravoslavnim hramovima u svetu i praznovati u znak priznanja Teslinih dostignuća u oblasti nauke i duhovnosti.

Nikola Tesla je rođen u ponoć između 9. i 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Imao je srpsko poreklo i bio je pravoslavni vernik. 

Teslina naučna dostignuća su dovela do napretka čovečanstva, a njegove teorije se još uvek proučavaju i primenjuju u cilju daljeg planetarnog napretka.

Tesla je u pravom smislu te reči doneo svetlost čovečanstvu i proglašen je pretečom bežičnog prenosa energije i savremenih komunikacija. Teslina dostignuća dosežu i dalje od nauke. On je živeo život u skladu sa visokim moralnim standardima, usredsredio se na sprititualnost i večnost, ne na prizemne strasti, a njegove ideologije, težile su ka eliminisanju ratova.

Tesline teorije će zauvek igrati važnu ulogu u nauci. Realizacija Teslinih ideja u budućnosti bi mogla da spreči ratove i obezbedi, da celom ljudskom rodu budu dostupni neograničeni prirodni resursi.

Proglašenje Nikole Tesle Svecem, ujedinilo bi najveće naučnike sveta I omogućilo da Teslina dostignuća budu iskorišćena za dobrobit celog

čovečanstva. Interesantno je da su osobe koje podržavaju ovaj predlog, raznih vera, kultura, boja kože, inelektualnih nivoa, odnosno, baš onako kako je Tesla i želeo – da svoj rad daruje svima koji sada njemu uzvraćaju”.

Moja želja i cilj su, da nadležni u SPC razmotre ovaj predlog, shvate njegov značaj za duhovnost pravoslavnog i ostalih naroda, pokrenu postupak kanonizacije i Nikolu Teslu proglase SVECEM! Sa verom u Boga, za srpski narod! Nikola Lončar.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila