So pevliv refren, zarazen ritam i atraktiven video spot, Boban Canevski ni ja pretstavi svojata nova, Grandova pesna “Udri brigu na veselje” koja osvojuva na prvo slušanje i koja go pokaža Canevski vo potpolno novo svetlo! Bi rekle Aleluja zatoa što ovoj pejač koj poveќe od 15 godini e prisuten na makedonskata estradna scena, važi za odličen vokal, no nikako nemaše sreќa da ubodi pesna koja ќe bide prepoznaena kako negova lična karta. Ednostavno avtorite ne umeeja da go pogodat so hit, a toj so svojot nenametliv karakter dopolnitelno pridonesuvaše za tapkanjeto vo mesto.

Vo princip estradnata fela gi znaeše kvalitetite na Canevski, osobeno negovata spremnost za živi nastapi i žanrovskata seopfatnost kako muzičar koj e podgotven da pee i zabavno i narodno, što bi se reklo “od Silvane do Nirvane”, no povtorno nemase k’smet da ubode stih koj ќe asocira tokmu na nego.

 

Na sreќa na Boban mu se sluči onaa narodnata “što e tvoe ќe si dojde” pa taka od kako sinot go prijavi vo muzičkata emisija “Nikad nije kasno” mu se “desi” balkanska afirmacija so odnesenata pobeda preku sms glasovite na publikata, pa srpskata Grand Produkcija od prva go spakuva negoviot vokal vo vistnska pesna “Udri brigu na veselje”, koja denovive ja promovira zaedno so video spotot:

– Sorabotka so Grand dojde posle pobedata na ,,Nikad nije kasno”. Mi ponudija opcija da mi izrabotat spot vo nivna produkcija i jas prifativ, a deka sum mnogu zadovolen od sorabotkata jasno e, bidejḱi oni se golemi profesionalci i se e na vreme i vo tajming. Što se odnesuva do moeto muziciranje na makedonskata scena sum mnogu godini, skoro 15 god, najveḱe kako del od grupi i bendovi, megjutoa od ovaa perspektiva mislam deka mi beše toa golema greška, odnosno deka možev mnogu porano da napravam iscekor vo solo vodite. Do sega imam snimeno okolu 10 avtorski pesni i možam komotno da izdadam samostoen album. Interesno e deka imam nastapuvano skoro  na site festivali, kako sam taka i so bendovi, meǵjutoa nemam dobieno niedna nagrada što smetam deka e paradoksalno.

Bidejќi žanrovski često “šetaše” koj e tvojot stav okolu žanrovite, odnosno dali eden pejač treba da pripagja strogo na svoj žanr ili e poželno da eksperimentira?

– Iskreno toa e najteškata odluka, bidejḱi gi peeam site stilovi mnogu e teško da se odlučam, no vo idnina ḱe prodolžam vo folk pravec, odnosno ќe go biram urbaniot stil što najdobro mi leži.

Važiš za pejač so odlični glasovni možnosti no se čini deka avtorite nikako ne uspeeja da ti pogodat pesna. Kako im pojde od raka na “Grand” da najdat naši avtori što vednaš ti skroija pesna po merka?

– Mislam deka toa mi beše najdobra odluka, bidejḱi tamu mnogu se prati i sledi i ednostavno mi se smeni pravecot i karierata! Vo Makedonija ima nekakva avtorska kriza i ednostavno ne možat na pejačot da mu ja pogodat pesnata bidejḱi ne go zapoznavaat vokalno dobro, pa vadat pesni od fioki. So Grand imav dogovor jas da si napravam pesna, a oni da go izrabotat spotot. Taka i se sluči,spotot go izraboti Dušan Šljiviќso negovata produkcija, odnosno celata organizacija beše na ovaa produkcija od šminka do izborot na lokacija, a manekenkata i manekenot gi izbra Grand Produkcija. Posebno mi e drago što pesnata veḱe se vrti na Grand i e odlično prifatena od site, pa normalno e deka ḱe ima i ponatamošna sorabotka so niv, zatoa što me ispočituvaa kako pobednik na “Nikad nije kasno” (spored sms glasovite od publikata), što znači deka sekoja nova pesna i spot ḱe se pušta na Grand. Vo ovaa prilka bi se zablagodaril i do avtorskiot tim: muzika – Blaže Temelkov Tekst – Tatjana Petrovska, aranžman – studio – Saše Mladenovski. Site mi se profesionalci vo svojata rabota i mi beše čest da sorabotuvam so niv. Sreќen sum što pesnata proaǵja mnogu dobro. Čim se bara na svirki znači deka e dobra!

Okolu idnite planovite pravam obrabotka na edna Makedonska patriotska pesna vo eden moderen aranžman, pesnata e gotova i nasko ḱe izleze i oficijalno, a vam vi blagodaram za interesot i toa što me sledite mediumski, voedno vi posakuvam uspesi i vo vašata rabota…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila