Vo duhot na golemiot praznik Pročka ili Veliki Pokladi, deneska vo Prilep se održa trdicionalniot Karneval Pročka čie čestvuvanje započna od petokot so izložba na račno izraboteni tradicionalni maski – surati vo Cenatarot za kultura “Marko Cepenkov” vo Prilep, a veќe vo sabotata prilepčani možea da uživaat vo pred karnevalskata atmosvera koja ja zagrevaa pleh orkestrite i muzičarite gosti što so povod pristignaa vo gradot pod Markovite kuli. Sepak najavtentičniot pečat go dade denešnoto defile na maski i nastapot na žongleri, klovnovi i akrobati koi so svojata kreativnost ja vooduševija mnogubrojnata publika što uživaše vo šarenolikata vesela euforija. Inaku Prilep e prepoznatliv po mnogu kulturni nastani i festivali, a karnevalot „Pročka“ e eden od najpoznatite i najgolemi karnevali vo Republika Makedonija. “Procka” kako karneval ima megjunarodna odrednica so koja Prilep vleze i vo Evropskata karnevalska federacija – FEEK. Simbol i prepoznatliv amblem na karnevalot se Prilepskite Mečkari koi vsušnost ja pretstavuvaat najpoznatata maska što datira od 30-tite godini na minatiot vek i so nejzinata simbolika go označuva brkanjeto na zlite duhovi. E tokmu so Mečkarite i se označi početokot na karnevalot. Ovaa godina imaše preku 50 mečkari, koi bea maskirani vo avtentičnite surati i životinski materijali od štaveni koži, krzna, zabi, klopotarci i monista i so izvedba na prepoznatlivot ritualen tanc gi gonea demonite.

Isto taka impozantno beše i defileto od maski koe broeše nad 500 maskirani učesnici so preku 20 grupni maski i mnogu gosti od drugite gradovi, no i od sosednite državi koi so povod pristignaa vo Prilep. Kako gostin, za prv pat na karnevalot beše i Paris Anamitis od Grcija, koj izjavi deka e vooduševen od atmosferata:

-„Doagjame od Kožani, Grcija. Sme bile vo Prilep, ama na Pročka sme prvpat, zašto slušnavme deka e mnogu interesno za karnevalot. Mnogu e ubavo“ – izjavi gostinot od Grcija.

Sepak posebno zadovolen od celokupnata atmosvera i organizacija beše gradonačalnikot Borče Jovčeski koj ja naglasi karnevalskata tradicija za Pročka no i činot na prostuvanjeto:

– Korenite, tradicijata i običaite kako neraskinliv del vo postoenjeto na našata mileniumska Makedonska istorija ni davaaat obvrska deka morame da gi počituvame i da gi neguvame, a so samoto toa cvrsto da ja čuvame našata vrska so se ona što pretstavuva makedonska vera i tradicija. Da prostime i da pobarame proška e golema čovečka osobina, so cel da pokažeme deka site sme lugje pred se, bez razlika na našite funkcii i site treba najprvin megjusebno da se počituvame i se razbira da si prostuvame, so cel da izgradime edno podobro opštestvo za site nas – izjavi gradonačalnikot Jovčeski.

Ona što sekako zaslužuva posebna pofalba se grupnite maski od prilepskite učenici koi zaedno so svoite nastvnici is profesori uspeeja da izrabotat mnogu unikatni kreacii koi so svojot kolrit i poraka mu dadoa poseben beleg na karnevalot.

-“Vo izminative nekolku godini možebi bevme ograničeni od zdrastvenite protokoli, no cvrsto veruvame deka od godina vo godina ḱe go vratime vo celost sjajot na prilepskiot karneval Pročka, kako i na site drugi kulturni i zabavni manifestacii, so cel da privlečime što poveḱe posetiteli i turisti vo našiot grad i da go vratime Prilep na mapata na najprivlečni gradovi i destinacii vo Makedonija. Sakam da izrazam ogromna blagodarnost do site koi što na svoj način pridonesoa za besprekorna organizacija i realizacija na godinešniot Karneval Pročka i se nadevam deka narednata godina ḱe se vidime vo ušte pogolem broj –  izjavi gradonačalnikot Jovčeski pred samoto dodeluvanje na nagradite na najuspešnite i najvpečatlivi maski.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila