Diskografska kuća “Jugoton”, organizovala je dostojanstvenu promociju “Zlatne kolekcije” 50 čuvenih pesama na dva CD-a, doajena narodne muzike Braće Bajić, najpoznatijeg dueta srpske muzike ikada, u prostorijama svoje prodavnice u centru Beograda, u sredu 14. decembra 2022. godine. Braća Bajić – Andrija i Tomislav (koji na žalost nije više sa nama) u vreme stare Jugoslavije bili su najtiražniji pevači i prvi dobitnici Jugotonove nagrade “Zlatna ptica” dodeljene za 1.000.000 prodatih ploča, samo za jedan singl, što je u to vreme bio jedinstven rekord.

Svečanu promociju vodio je novinar Vanja Bulić, zajedno sa legendarnim Andrijom uz sećanja, priče i šale stvorili su veoma prijatnu atmosferu. Pored porodice koja je došla da ga podrži, prisustvovale su brojne kolege, među kojima su bili: Svetlana Mala Cana, Ljubiša Pavković, Ljuba Kešelj, Milena Plavšić, Mirko Rondović, Siniša Tufegdžić, Rade Petrović, itd…

Predstavnica Jugotona Natalija Čavić uručila je Andriji Bajiću “Posebno priznanje za izuzetan doprinos diskografiji i razvoju narodne muzike”!

Tokom 50 godina plodonosne karijere braća Bajić izdali su 43 singl ploče i 28 LP albuma. Kao priznati čuvari kulturne baštine, tradicionalne narodne muzike, snimil su za Radio Beograd 120 trajnih snimaka. Osim vrhunskog pevanja svoju umetničku svestranost, pokazali su komponujući muziku, pišući tekstove za sebe i druge, takođe cenjeni su i kao izuzetni instrumentalisti. Bili su tvorci brojnih popularnih pesama i kola, dovoljno je da spomenemo pesmu “Nad izvorom vrba se nadnela” u interpretaciji pokojne Silvane Armenulić i kolo “Kolubarski vez” koji se i danas slušaju.

Tomislav Bajić tokom karijere skupio je 2000 reči i narodnih izraza koji nigde nisu bile zapisane i predao ih Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, takođe i 12.000 izvornih narodnih pesama koji se danas nalaze u privatnoj arhivi.

Zlatna vremena su bila kada su velikani Tomislav i Andrija Bajić stvarali i ovekovečili bisere narodne muzike svojim jedinstvenim interpretacijama, Jugotonovo izdanje njihovih najlepših pesama, samo je potvrdilo je da pripadaju muzičkom blagu i da samo prave vrednosti ostaju da žive.

Čestitamo, poštovani Andrija, uspešnu promociju “Zlatne kolekcije” 50 pesama, koju je upriličio Jugoton. Kada pogledate unazad, kakva je bila vaša saradnja, jeste li zadovoljni?

Hvala veliko, naša dugogodišnja saradnja sa Jugotonom bila je na najvišem mogućem profesionalnom nivou. Mi smo samo trebali da pripremimo pesme i da kažemo da smo spremni za snimanje. Sve ostalo Jugoton je veoma korektno odrađivao. Od štampanja ploča, reklame, plasmana, sve je bilo u dogovrenom roku. U vreme nesretnog rata koji nas je zadesio, mi smo od Jugotona dobijali izveštaje o prodatim pločama Braće Bajić preko “SOKOJA”. Promocija koju su organizovali povodom zlatnog doba i naše saradnje urađena je po njihovoj inicijativi i urađena je vrlo lepo i profesionalno.

Pitali su nas mnogi zašto nismo snimali za neku beogradsku diskografsku kuću? Moram reći da smo se prvo njima ponudili, ali oni nisu hteli da eksperimentišu, a u Jugotonu su nam iz prve rekli “Hajde da probamo. Ako bude dobro, biće dobro i za vas i za nas. Ako ne bude onda nema veze promašili smo, pa šta”?! Srećom, ispalo je dobro i za njih i za nas.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila