Braća Kazić Aleksandar i Dimitrije rodom iz Kovina (Vojvodina) izuzetan su Grandov duet koji sa svojim vrhunskim interpretacijama čuvaju narodnu muziku od zaborava. Darovani velikim glasovnim mogućnostima mogu da pevaju sve žanrove odlično, ujednačeno, kao da peva jedan vokal, sve je saliveno do perfekcije. Oni pišu pesme, komponuju, sviraju instrumente, svestrani su umetnici. Braći Kazić se boje glasova divno slažu, pevaju emotivno, toplo, sa posebnim umetničkim izrazom što daje snažnu energiju na njihovim koncertima i zbog čega su jedan od najtraženijih dueta na našim prostorima.

Koliko  godina se bavite profesionalno pevanjem, jeste li muzičku karijeru počeli kao duet ili  odvojeno?

Aleksandar:

Naš muzički start je bio odvojen, ja sam počeo da pevam još 2002. godine, uskoro će i jubilej, 28. decembra, Dimitrije mi se pridružio 10 godina kasnije, tačnije 2012.

Kako ste došli na ideju da oformite duet, da li vas je neko stručan usmerio, radio sa vama, jeste li imali tada uzor? 

Dimitrije:

Došao sam na ideju da se oprobamo kao duet jos 2016. godine, ali nikako nisam uspevao da nagovorim brata, dok mi  2019. nije pošlo za rukom, pa smo tako obojica otišli na audiciju. Otac nam je bio muzičar koji je pevao izuzetno lepo i dobro. On nam je i bio uzor, od njega smo imali dosta toga da naučimo..

Aleksandar: Ja bih se samo složio sa ovim odgovorom. (smeh) 

Kada pevate, ko je prvi a ko drugi glas, da li tokom pevanja menjate glasove? Koliko Vam je potrebno veremena da recimo uvežbate jednu melodiju?

Aleksandar:

Dešava se da često “menjamo mesta” kad su glasovi u pitanju, pa tako tokom pesme puno puta delimo deonice ko će koji glas da peva. To je tako, jer se dobro poznajemo pa nam to nije problem. 

Dimitrije:

S ‘obzirom da Aleksandar uglavnom peva drugi glas, vrlo brzo uvežbamo pesmu. Baš nam to lako ide.

Koje godine ste se takmičili u “Zvezdama Granda”? Koliko vam je velika prisutnost u medijima pomogla za posao, pogotovu što znamo da  taj šou program prate  milioni TV gledalaca. Gde najčešće nastupate?

Aleksandar:

Mi smo se takmičili u najdužoj sezoni Zvezde Granda (zbog korone i pandemije sezona je trajala 2 godine) od 2019. do 2021. Bili smo finalisti te sezone. Čini mi se da naša sezona imala 10 krugova.

Dimitrije:

Prisutnost u medijima nam je pomogla tako što nas ljudi prepoznaju, čuli su za nas, sviđa im se naš rad, pa nas zovu na razna gostovanja. Nastupamo svuda, kako u zemlji, tako i u dijaspori.


Na našoj muzičkoj sceni prati vas glas da ste po kvalitetu duet “vredniji od zlata” – ko vam je bio mentor u Zvezdama Granda? Po Vašem misljenju koliko je pojavljivanje na televiziji važno za karijeru umetnika?

Aleksandar:

Hvala veliko, naš mentor u Zvezdama Granda je bio Saša Popović koji je mnogo zaslužan za naš napredak, on ume često da kaže: “DŽABA DOBRO PEVANJE I DOBRA PESMA AKO REKLAMA NIJE ADEKVATNA”. Bez dobre reklame nema uspeha. Vrlo je važno za karijeru imati dobru reklamu. 

Koliko pesama ste snimili za Grand TV  I kako se zovu? Da li ste snimali covere i narodne pesme osim vaših? 

Aleksandar:

Posle finala smo snimali naše dve pesme,

THE KAZIĆ BROTHERS – “DIJAMANTI”

THE KAZIĆ BROTHERS – “SEĆANJE”

Dimitrije:

Covere nismo radili jer ima naših pesama iz takmičenja, što ne znači da nećemo. Lepo je vratiti u život neke stare pesme koje su bile hitovi, koje nove generacije nisu imali prilike da čuju, tako ponovo zauzmu vredno mesto koje zaslužuju. U planu nam je snimanje, uskoro, još 3 pesme. Jedna čak i duetska.

 

Na samom početku pandemije Covida imali ste ponudu da dođete u Ameriku na turnenju koja zbog nastale situacije  nije mogla da se realizuje. Da li razmišljate o dolasku jer se  situacija  smirila? Zašto vas privlači turneja po Americi, da li biste voleli neko mesto ili grad posebno da vidite i upoznate?

Aleksandar:

Uh, moram da budem iskren iako puno putujemo, jedva čekam da dođem. Već odavno imam želju da vidim barem neke delove Amerike. Prvo da vidim Bruklinski most, pa onda sve ostalo. 

Dimitrije:

Mene sve zanima, sve volim da vidim, da obiđem, posetim. Jednostavno, volim druženje sa našim ljudima širom dijaspore.

U dijaspori često nastupate u našoj zemlji svakog vikenda, kako izgleda vaš muzički program, koje žanrove najradije pevate?

Aleksandar:

Da, nastupamo svakog vikenda, ponekad i radnim danima. Pevamo skoro sve. Što bi naš narod rekao od “Silvane do Nirvane”. Nas smo dvojica pa nam to u mnogome olakšava posao. 

Dimitrije (smeh): Slažem se.

Pravite li razliku izmedju naše i inostrane publike, recimo kad pevate negde u dijaspori, bude tu i stranih državljana, da li tu uopšte ima razlike?

Aleksandar:

Ne pravimo razliku kad je publika u pitanju. Uvek pevamo srcem i dajemo sve od sebe da napravimo dobru atmosferu i dobar štimung. Naravno da nema razlike. Barem je mi ne vidimo i trudimo se da uvek tako bude. Na našim nastupima je uvek zanimljivo.

Kada bi trebali da napišete kratko Vašu ličnu kartu, šta biste napisali? Koja vam muzika teče venama; kada Vam srce zatreperi?

Aleksandar:

Hmm… Dobro pitanje, evo, reći ću vam odmah, ja sam klasičan i čist narodnjak. Ima nekoliko pesama koje se meni izuzetno dopadaju i koje rado zapevam kada mi se pruži prilika da mogu da ih biram. Inače pevam svom dušom, potpuno se predam pesmi, tu iskrenost publika prepoznaje i ceni.

Sve ovo gore navedeno važi i za Dimitrija pošto ga dobro poznajem. Pored velikog profesionalizma i rada, naša lična karta oslikava ogromnu ljubav i iskrenost, prema pesmi i publici.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila