Pivskata fešta završi, prilepčani povtorno go položija uspešno ispitot kako domaќini, a opštinata kako organizator. Iako beše najavena Art 10 Produkcija kako nositel na godinešnata organizacija, sepak za volja na vistinata lavovskiot del od celokupnata organizacija go završi opštinata, javnite pretprijatija koi se pod opštinska ingerencija i sekako MVR koja beše zadolžena za bezbedonosta. Prilepčani komentiraa deka so vakva raspredelba na silite sekoj može da bide organizator na ovoj nastan, a ne Pece Stoikoski koj imaše golemi propusti vo načinot na odnesuvanje kako so mediumite taka i so umetnicite so koi gi potpišuval dogovorite. Ednostavno čovekot preku ovaa dadena prilika se obide da demonstrira veličina, koja dosega najverojatno samite prilepčani ne mu ja priznavaa, pa so svoeto usileno, nevospitano odnesuvanje, ignoriraše mediumi, selektiraše novinari i na sekoj možen način se obiduvaše da dava do znaenje deka toj e glaven i odgovoren i deka negovata e posledna, arno ama izgleda ne ќe da e taka, zatoa što nitu novinarite se mutavi, nitu umetnicite nemi, za da premolčat nekoi situacii so koi se soočuvale. No, se vo svoe vreme.

Press

Iako festivalot završi, ne znači deka i smetkite se čisti pa ljubovta može da prodolži. Na denešniot završen press pobaravme razjasnuvanje na dilemata koi se vsušnost ingerenciite i obvrskite na organzatorot Stoikoski, zatoa što se što vidovme vo izminatite četiri dena beše veќe videna uigrana opštinska strategija koja funkcionira so godini, pa nemoževme da pronikneme vo potrebata tokmu Stoikoski da bide angažiran, zošto ništo epoholno novo ne ponudi vo ni eden segment. Ista bina, isto ozvučuvanje i osvetluvanje, ist princip na rabota (normalno so mnogu pomalku propratni sodržini, prim.aut), a da ne zboruvame za koncepcijata koja bukvalno beše preslikana, osvem promenata na silite, pa makedonskite interpretatori dobija ovoj pat pogolema minutaža, što ne znači deka dobija i golemi honorari. Naprotiv, za honorarite izveduvačite dobro se nategnuvale so organizatorot, pa zatoa do posledno pred samoto održuvanje na Pivo festot imaše promeni na najavenite umetnici i vo posleden čas ufrluvanje na novi iminja. Ne se pojavi ni Vlatko Stefanovski, ni Četkar, ni Vlado Janevski, ni Tifa, a svoj nastap imaše Hari Mata Hari koj dobi naj udaren termin vo sabotata večer. Za odnesuvanjeto na ovaa muzička zvezda ќe pišuvame vo druga prilika, no evidenten beše propustot na organizatorot, koj nitu obezbedi možnost za izjava od gostinot, nitu se obide da mu pojasni deka negoviot nastap vo Prilep ne e samo scenski tuku deka ima barem kurtuazna odgovornost sprema ovaa publika i se razbra prema mediumite. Važno Pece Stoikoski za Hari Varešanoviќ imaše obezbedeno ličen telohranitel koj beše zadolžen da gi odalečuva i novinarite i obožavatelite od muzičkata zvezda što nervozno go čekaše svojot nastap.

Pece Stoikoski

Ona što posebno iritiraše od organizatorot Stoikoski beše negovata neprincipielnost sprema akreditirani novinari od drugite gradovi za koi nemaše smestuvanje, a poedini nemožea ni akreditacijata da si ja podignat, zatoa što PR–ot Vane Markovski ne im odgovaraše na povicite odnosno namerno gi ignoriraše!?! Ako ne vi e jasno zošto, toa e zaradi kritičkiot stav sto poedini mediumi go imaa za ovogodinešniot festival na pivoto, odnosno za doverenata organizacija na Stoikoski.

Sepak toj, a i site slični kako nego treba da naučat deka javniot nastan ne e nivna privatna rodendenska zabava na koja možat da gi kanat samo onie koi im se simpatični, ili onie što gi falat, tuku naprotiv profesionalno i korektno da se odnesuvaat i sprema onie mediumski prestavnici koi gi kritikuvaat. A rabotata pak na novinarot e da bide prisuten na nastanot i realno da izvestuva, duri i togaš koga ќe mu se pravat opstrukcii i koga so šibicarski finti ќe se obidat da go zamolčat ili degradiraat. Vo celata ovaa kakofonija najmnogu šteta može da ima gradonačalnikot, koj mu go doveri legitimitetot kako organizator na Stoikoski, a nikogaš ne razbravme po koja pravna procedura stigna ovoj lik do ovaa pozicija?!

Džambazov i Jovčeski

Na završniot pres novinarite posakaa da čujat kolku sredstva opštinata izdvoila za honorarite na umetnicite, na što gradonačalnikot Jovčeski pojasni deka ne go preminale buđetot što opštinskiot sovet go izglasal vo visina od 2 milioni denari, a Stoikoski pak otrki deka honorarite se isplaќale preku avtorski kuќi koi zastapuvale pogolem broj na artisti i deka sumite se delovna tajna. Toj naglasi deka najniskiot honorar iznesuval 600 evra, a najvisokiot 10000 evra no ne sakaše da otkrie dali najgolemiot honorar go dobil nekoj od gostie od sosednite državi ili e vo prašanje sepak makedonski izveduvač. Kako što rekovme festivalot završi no strastite ne se stišani, iako parite se raspredelija i onie koi se ofajdija se čuvstvuvaat sreќno, sepak budno prodolžuvame da gi sledime protagonistite za koi sme sigurni deka se ne e kažano…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila