Se čini deka ova leto Prilep e grad so rekorden broj na muzički nastani i festivali i na toa posebno se gordi prilepčani koi od sekogaš važele kako publika koja ima umetnički sens i znae da gi izdvoi i nagradi najdobrite umetnici.

Izminatata večer samo što završi Makedonskiot Iselenički Festival, koj se održa na kamenata bina vo centarot na gradot, a veќe deneska oficjalno PR službata go najavi održuvanjeto na godinešniot “PIvo Fest”, koj posle pauza od dve godini ja voozobnovuva svojata tradicija i odbeležuva 18 godini postoenje.

Godinava ušte pred samoto održuvanje na ovaa golema manifestacija se najavija promeni vo koncepcijata, pa namesto golem broj na zvučni balkanski iminja, organizatorot, Pece Stoikovski, odnosno negovata “Art 10” produkcija, koja od Opštinata dobi zeleno svetlo za celokupna organizacija na ovaa narodna fešta, odluči da angažira golem broj makedonski interpretatori, koi ќe se obidat preku svoite koncertni nastapi da ja animiraat publikata. Kolku ќe bidat uspešni kako zabavuvači, a kolku ќe predizvikaat interes za poseta na publika od drugite gradovi ostanuva da analizirame posle festivalot, a sega ќe vi gi preneseme informaciite koi oficijalno gi dobivme.

Ovaa godina Pivo festot ḱe ima četiri festivalski večeri, so dve sceni, edna glavna i edna alternativna, a najgolem akcent e staven na makedonskata muzika i makedonskite izveduvači.

Negovoto odrzuvanje zapocnuva od 14ti a ke traee do 17ti juli, a programata za site festivalski večeri na glavnata i na alternativnata scena, rasporedena po denovi, izgleda vaka:

Četvrtok, 14 juli, programata na glavna scena započnuva vo 18.00 časot, a nastapuvaat: Elena Petreska, Balkanika, Nino Veličkovski, Alen Hasanoviḱ, Naum Petreski, Ljubojna, DNK, Džambo Agušev orkestra, dodeka pak na alternativnata scena ḱe nastapi DJ Mario Eddie.

Pece Stoikoski nerazdelen so Elena Petreska

Petok, 15 juli, programata na glavna scena započnuva vo 19.00 časot, a nastapuvaat: Rok Bluz Bend, Igor Džambazov i Guru Hare, Nokaut, Area, Divlje Jagode,Brass Brothers, dodeka pak na alternativnata scena ḱe nastapat DJ Anna Noodle i Lili Diva.

Sabota, 16 juli, programata na glavna scena započnuva vo 18.45 časot, a nastapuvaat: Lambe Alabakovski, Nekst Tajm, Lozano, Superhiks, Hari Mata Hari i Vera Jankoviḱ, dodeka pak na alternativnata scena ḱe nastapat momcite od ROOMMANIA: DJ Mitrik, DJ Alexandari DJ Dimitr.

Lambe Alabakovski ucesnik na godinesniot Pivo Fest

Nedela, 17 juli, programata na glavna scena započnuva vo 18.45 časot, a nastapuvaat: Nikola Zacevski, Elena Velevska, Mile Kuzmanovski, Tempera, Memorija, Galija, dodeka pak na alternativnata scena ḱe nastapi DJ Babura Junior.

Osven programskoto izvestuvanje od PR službata go dobivme i reklaminiot materijal koj go najavuva ovoj nekogašen spektakl na pivoto, skarata i muzikata i mora da zabeležime deka e izraboten mnogu skromno, odnosno deka izgleda idejno siromašen.

Megju prilepčani generalno se komentira deka ovaa godina Pivo Fest se održuva kolku da se održi i ne se vooduševeni od odlukata na Opštinata poedinec odnosno produkcijata “Art 10” da bide glaven organizator na edna taka glomazna manifestacija koja predhodnite godini vklučivaše mnogu činiteli vo kompletnata organizacija, kako se bi moželo besprekorno da funkcionira.

Sostanok na Gradonačalnikot so organizatorot Pece i javnite pretprijatija

Godinava makedonskata estrada ili onoj del od nea što e poblizok do organizatorot dobi šansa da se pokaži na scenata pa očekuvame da ja iskoristat dadenata prilika i da dokažat deka se showmeni, odnosno deka umeat osvem da peat, da ja animiraat i zabavuvaat publikata.

Srbite velat živi bili pa videli taka i nie ostavame na vremeto za da ni gi rasčisti dilemite…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila