Kada je muzika vrhunska, moć sa kojom raspolaže umetnik je neograničena, što se može videti na primeru mega popularnog Halida Bešlića, čuvenog pevača narodne i pop – folk muzike, koji je sa svojim hitovima za sva vremena, život ispisao, oni se mogu čuti u svim krajevima sveta gde god da ima naših ljudi. Njega prati glas da je jedan od najvoljenijih pevača na estradi, ne samo od strane njegovih mnogobrojnih obožavalaca, nego i od kolega i saradnika. Iako velika zvezda njega slava nije ponela, on se u društvu ponaša prirodno, prijatno, iz njegove neposrednosti izvire velika dobra duša sa kojom jednostavno pleni ljude. Kada sam mu to rekla nasmejao se i rekao u svom skromnom stilu “Ja sam običan čovek iz naroda to svi znaju, svu tu popularnost i što me tako publika voli, to je dar od Boga, ja vjerujem u to”.  

Foto: AZRA Photo (Vanja Lisac), kao i naslovna

Svako ko je imao privilegiju da ga sluša u živo mogao je da se uveri u neizmernu uzajamnu ljubav Halida i publike. On od ulaska u koncertnu dvoranu pa sve do bine, pozdravlja se sa publikom i isto tako i kad izlazi iz sale. Svi hoće da ga dotaknu. nešto da mu kažu i ponesu sa sobom malo zvezdane čarolije, barem sliku sa autogramom kao najdražu uspomenu. Imala sam prilike u to lično da se uverim. Halid  kad zapeva i raširi ruke  mislite da će sići sa pozornice i početi sve redom da grli, toliko ljubavi, iskrenosti i davanja sebe pesmi i publici, samo sam kod njega videla. Njegov jedinstveni prelepi glas na kojem se čuje sevdah, divni  raspevani ukrasi, čine njegovu originalnost  posebnom.

Održao je hiljade solističkih koncerata širom sveta i prodao milionske tiraže nosača zvuka. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzička ostvarenja i dostignuća. Član je Udruženja muzičara Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu.

Pokušala sam da izbrojim njegove hitove i stigla do broja 54. Onda sam odlučila da nekoliko izdvojim: “Neću neću dijamante”, “Hej zoro”, “Prvi  poljubac”, “Ljiljani”, “Mostovi tuge”, “Zlatne strune”, “Vraćam se majci u Bosnu”, “Čardak”, “I zanesen tom ljepotom”, “Beograđanka”, “Zajedno smo jači”, “Romanija”, “Miljacka”, “Lavanda”, “Neretva”, “Sijede”, “Taman”, “Ja bez tebe ne mogu da živim”, itd.

Sa Halidom Beślićem sam se dogovorila dok je bio nedavno u Torontu (Kanada) da uradimo intervju kada se vrati u Sarajevo. Iako svaki dan putuje i nastupa, održao je reč, što oslikava njegovu ljudsku veličinu. Pred vas je poštovani čitaoci intervju sa divnim čovekom, kolegom i multipopularnim pevačem Halidom Bešlićem.

Na početku karijere imali ste značajna diskografska izdanja, kao i brojne nastupe, od kada računate da je počela Vaša profesionalna karijera, koliko ste albuma snimili do sada?

Kada sam počeo od muzike da živim, smatram to početkom mog profesionalnog bavljenja muzikom, tačnije od jeseni 1974. Radio sam neko vreme po kafanama u Sarajevu, gde sam stekao veliki kaafanski staž. To je bio zahtevan posao jer se u kafanama traže svi žanrovi, od narodnih pesama, sevdalinki, starogradskih, romansi, zabavnih, sve sam tada pjevao što mi u poslu koristi i danas, kada trebam da se prilagodim. Što se tiče albuma snimio sam ih dvadeset, ne računajući singl ploče.

Vaš prvi i veliki hit bila je pesma “Neću neću dijamante” koju je komponovao Nazif Gljiva, vinula Vas je u zvezdano nebo, među najpopularnije pevače, postali ste slavni preko noći. Jeste li  mogli da naslutite da ste snimili hit za sva vremena i da će vam do te mere  promeniti život?

Iskren da budem znao sam da će “Dijamanti” biti hit, jer pre nego što sam pjesmu snimio probao sam je na nastupima, da vidim kako će publika da reaguje. Na svakom koncertu, svaki put, nekad sam morao da je ponovim. Dijamanti bi izazvali dar-mar sa privim taktovima muzike počinjao je haos, ali da će biti toliki hit, na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije i da će osvojiti dijasporu, i da će se pjesma pmjevati i danas, to nisam mogao da pretpostavim.

Kako je došlo do toga da se pojavite u seriji “Ubice moga oca” i otpevate pesmu “Ja ne mogu bez tebe da živim”, koja je vanserijska po svemu, ima milionske preglede na YouTube?

Sasvim slučajno, bio sam sa kumicom  Majom Šipovac (njene roditelje sam venčao) mladom glumicom koja je inače igrala u pomenutoj seriji u restoranu Novaka Đokovića u Beogradu. Tu je bio i reditelj serije “Ubice moga oca” Gagi Antonijević. Pričalo se o filmadžijama o krimi radnji koja će se dešavati u seriji. Ja sam spomenuo neka moja učešća u filmovima  “Karauli” iitd… moje pjesme koje su bile life motiv. Posle jedno 5-6 rakijica, Gagi me je pitao “Da li bi ti pevao u seriji”. Rekao sam bih, ako bih imao dobru pjesmu. Odmah sam nazvao moj tim u Sarajevu i tražio da preslušaju pjesme koje su u bile u ponudi. Bile su neke tri. Posle pola sata zvali su me i rekli imamo hit. Bila je to pjesma “Ja ne mogu bez tebe da živim”. Otišao sam u Sarajevo, snimio je i poslao Antonijeviću. Pjesma je ubrzo postala veliki hit, sve dalje znate, dalje je istorija.

Vaša druželjubljivost poznata je mnogima, sa prijateljima kada  zasednete desi se da zapevate za stolom, pored ostalog i sevdalinke. Otkrijte nam, koju savdaliku najradije tada zapevate? Jeste li razmišljali da jednog dana snimite album sa njima?

Rado zapjevam u drustvu “Razbolje se šimšir list”, “jel’ znas tu pjesmu”? (Kažem “Nije mi poznata”. Halid istog trena zapjeva njegovim lepim i toplim glasom na moje oduševljenje dobih pesmu na uvce, putem telefona; šteta što je nismo snimili):

Razbolje se šimšir -list,

pod pendžerom lijepe Magbule,

aaaaaaj,

razbolje se pa od tuge požuti…

Volim od pjevača sevdalinki da slušam Zekerijaha Đezića i njegovo gospodsko pjevanje. Kao što je Tozovac gospodski pjevao Šumadiju, tako Zekerijah gospodski pjeva sevdah. Što se tiče albuma sa sevdalinkama, još to nisam odlučio, možda nekih desatak omiljenih pjesama jedog dana snimim. A možda i ne, da ne miješam babe i žabe.

Imate poseban dar, nikada ne pogršite u odabiru pesama, sve postanu hitovi; jeste li se već saživeli sa Vašom publikom pa znate unapred šta će im se dopasti? 

Imam dobar sluh, izoštren ukus, običan sam čovjek, hodam po zemlji, a ne po oblacima. Životna tema daje šanse za hit. A za moju publiku i odabir pjesama u tome ima istine, jer smo dugo zajedno i znam šta oni vole i očekuju od mene.

Snimili ste nekoliko izuzetnih duetskih pesama, ovih dana  sa mladom i sjajnom pevačicom Nikolinom Kovač. Pesma “Još si moje sve” je prekrasna, milionske preglede ima na YouTube. Čija je ideja bila da snimite duet?

Nikolina je dijete iz Sarajeva, moja komšinica. Ona je napisala pjesmu, ja sam htio da joj pomognem. Nadam se da sam u tome uspio. Dodao bih da će biti još duetskih pjesama sa kolegama ove godine, ali o tome drugi put.

Koliko je zrno sreće važno kada pevač ima talenat i kvalitet?

Rekao bih 40% talenat i kvalitet daju trajanje, bez toga pravi pjevač ne može biti.

Izdali ste u vreme Korone sjajan CD “Trebević”, da li su mere predostrožnosti uticale da ostvarite uspešno promocije? Koja se pesma izdvojila najviše? 

Zbog Korone nismo mogli maksimalno da se posvetimo tom albumu, takve su bile okolnosti. Rekao bih da se pjesma “Neretva” najviše izdvojila. Znate kako, odlučio sam da ne snimam novi CD sve dok pjesma “Romanija” svoje ne otpjeva. Toliko je poplarana trenutno, da publika samo nju traži. Treba sačekati malo, kada pjesma uđe u svoj zenit, onda polako počinje da pada.

Da li ste napravili planove za dolazeću sezonu, gde Vas možemo videti i čuti?

Naravno, sve je isplanirano! Sezona je dobro počela, posla ima puno. Ovih dana sam se vratio iz Kanade, kod nas su me dočekali svakodnevni koncerti. Biće ponovo turneja po Americi m, Australiji, Kanadi… Krajem ove godine imaću solistički koncert u Areni u Beogradu, takodje i u Areni u Zagrebu. Sarajevo je isplanirano za iduću godinu, imaću solistički koncert u Zetri 11. marta. 2023. To će biti spektakularni koncerti sa gala programom, biće mnogo pjesme, dobre energije i druženja.

Hvala Halide na razgovoru, za kraj šta bi ste poručili našim čitaocima? 

Hvala vama! Evo poruke:”Gdje god da se nalaze u bilo kojem kraju svijeta, ja ću ih stići. Neće mi pobjeći, biće pjesme i druženja mnogo. Budite mi svi srećni i zdravi, voli vas vaš Halid Bešlić.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila