Dane Svilar, Ličanin koji je rođen u Somboru. Vrhunski interpretator pop-rock i narodne pesme. Zašto ga narod voli? Pročitajte u intervju koji je dao za naš Portal!

Da Portal SVET AUSTRALIA otkriva i pronalazi sve one koji zavređuju pažnju, medijski prostor i poštovanje je dokaz gospodin Svilar Dane.

Dane je rođen u Somboru, celi svoj zivot živi u Bačkom Brestovcu, nedaleko od Sombora, ali sa ponosom kaže da je Ličanin, zašto, otkrićemo u toku druženja.

Za Sombor kaže da je najlepši grad u Srbiji i drugi grad u Evropi po zelenilu.

Dane Svilar je umetnik koji svojim glasom i vokalnim sposobnostima uspešno radi 24 godine, uveseljava narod na narodnim veseljima.

Talenat je pokozivao još u ranom detinjstvu, sa harmonikom koju je dobio na poklon od svojih roditelja, družio se još od svoje pete godine. Pohađao je muzičku školu, ali nije imao velika interesovanja za harmoniku. Više ga je privlačilo pevanje a kasnije i sviranje na bubnjevima. Talenat za pevanje otkrio je njegov učitelj koji je i te kako znao da Dane ima jedan odličan vokal i da će njegovo pevanje biti vredno i prepoznatljivo, što se i obistinilo.

Prvo javno pojavljivanje na sceni, Svilar je imao kao učesnik takmičenja ”Prvi glas“. Osvojio je prvo mesto još u osmom razredu i od tada pa sve do danas, ostao je veran muzici i vredno radi na stvaranju svoje karijere.

 

Kako kaže, noću radi, druži se sa mikrofonom i pesmom, a danju vredno radi na svom lepom porodičnom imanju, odakle dolaze najukusniji delikatesi domaćih proizvoda iz porodične firme, koja gaji dugu tradiciju – proverenih ličkih specijaliteta. Sve domaće ličke specijalitete familija Svilav nudi potrošačima širom Srbije i dalje. I kako kaže “recepti najukusnijih proizvoda iz Like su se i danas zadržali u vlasništvu njegove familije“, na šta je Dane ponosan.

Postovanje Dane, čast je upoznati tako vrsnog umetnika i vrednog domaćina kao što ste Vi. Na estradnoj sceni ste 24 godine. Uspešno radite na porodičnom imanju kao i na Vašoj muzičkoj karijeri koju krase kako Vaše pesme, tako i “covers“ po kome ste i te kako poznati. Možete li nam malo reći, kako i na koji način uspevate da sve Vaše obaveze odradite a tako smireno i odmorno izgledate?

Od malena sam rastao i vaspitavan od roditelja da rad i disciplina, ma gde živeo i ma šta radio, moraju da postoje. Ako želiš rezultate i toga se uvek držim.

Muzikom sam se počeo baviti od rane mladosti, imao sam mogućnosti da napustim selo i živim u Somboru ili u Beogradu. Ali, nikada nisam imao želju da napustim porodično imanje i živim u gradu. Tu sam svoj na svome, rad na imanju mi posle provedene radne noći, koje i nisu uvek lagane, što zbog putovanja, što zbog ostalih težina koje naš posao ima, Bački Brestovac mi dođe kao relax. I oaza mira.

Moji roditelji su se oduvek bavili poljoprivredom i zemljoradnjom, pa tako i ja sa njima. Odrastao sam i živim u selu, tako da mi to nije strano niti to krijem. To je čestit posao ali, u današnje vreme, slabo isplativ. Naš seljak je srozan na najniže grane i na žalost, malo je poštovan. Iskreno se nadam da će se to promeniti u skorije vreme.

Mnoge Vaše kolege, za razliku od Vas su se svim silama trudili da žive u većim gradovima i da napuste svoja rodna mesta, čak i nerado pominju svoja porekla. Vi ste primer da čovek može uspešno da se bavi estradom i da živi tu gde je rođen, ponosno kažete da je Vaše selo nezamenljivo. Da li vam je bilo teže ili lakše da iz Bačkog Brestovca radite ovoliko godina za razliku od vaših kolega koji hrle ka prestonici ili većim gradovima?

Ne, nije mi bilo teže, naprotiv, meni selo daje jednu posebnu snagu i jedino tu mogu da se odmorim i opustim. Ne volim skučenost i ograničenja. Volim slobodu i prostranstvo a i fizički poslovi koji su deo mog života mi samo dobro dođu.

Muzikom ste počeli da se bavite još u ranoj mladosti. Da li ste imali uzore i da li je Vaš put koji ste sami gradili nailazio na poteškoće?

Nisam imao uzore. Mišljenja sam da svaki pevač koji ima uzora, vremenom počinje da liči na njega tj. da ga kopira, pa kako god to ispalo. Postojali su i dan-danas postoje pevači i bendovi koje volim da slušam. Odrastao sam uz Južni vetar, Kerber i EKV. Uz njih sam i muzički sazrevao. Naravno, tu su i velikani narodne muzike poput Šabana Šaulića, Milančeta Radosavljevića, Save Radusinovića, Safeta Isovića, Šerifa Konjevića, Kvake… Ima ih još puno zaista. Od svih njih sam dosta naučio.

Poteškoća velikih nisam imao. Uvek sam radio i radim sa momcima sa kojima sarađujem dugo. Tako da smo uvek tu ako zatreba. Manjih poteškoća je bilo kao i u svakom poslu, ali sa godinama i iskustvom, čovek se nauči na rešavanje i problema a i nemilih situacija.

Vi ste pokraj svojih pesama, uradili veliki broj KAVERA. Da li je za Vas kao pevača, isplativije da snimate Cover ili Vaše pesme?

Da u poslednje vreme je postalo jako popularno “oživljavati” dobre stare pesme koje je i hiper produkcija potisnula u drugi plan, a nametnula nešto što ima kratak vek trajanja.

Isplativije je raditi kavere, definitivno. Ali, da bi uradio kaver, moraš da dobiješ dozvolu autora kako bi kasnije mogao to da prikažeš na YouTube ili drugim platformama sa kojima se koristiš. Ti kaveri koji se urade su takođe oživeli i karijere mnogih pevača. Ja uvek gledam da svaka od tih pesama bude kvalitetno i lepo otpevana, naravno sve se to isplati i meni a i autorima datih pesama.

 

Koliko je teško dobiti dozvolu za jedno takvo snimanje?

U većini slučajeva, autori su spremni da daju dozvolu uz nekoliko uslova koji se pre snimanja trebaju ispuniti.

Za vreme pandemije niste mogli da imate nastupe, sem studijskih snimanja, šta ste i kako ste se snalazili, vezano za Vaš ekonomski budžet koji je i te kako bio ugrožen. Da li se bavite sa još nečim sem muzike?

 Iskren da budem, nedostajala mi je muzika i druženje sa ljudima i kolegama ali sam se pošteno odmorio, to mi je baš i falilo.

Pošto pokraj estradnog rada, dodatno se bavim i proizvodnjom domaće hrane. Jeste se znatno osetio taj period nebavljenjem muzikom ali ekonomski deo sam nadoknađivao sa profitom koji je stizao sa imanja i iz naše firme. Uvek čovek mora da ima i taj rezervni drugi posao ako zatreba. Jer, sad se pokazalo da džabe ti što si poznat i popularan ako se dese takve situacije, čovek uvek mora da ima i tu drugu opciju. A mislim da svako od nas ima potencijal za neku dodatnu delatnost.

Često radite snimanja kavera, gostovanja širom Srbije su skoro svakodnevna. Imate li u planu da posle dvadeset i četiri godine pevačkog staža, nastavite sa snimanjem Vaših pesma ili ćete i dalje nastaviti snimati kavere?

Imam naravno, u jednom kutku glave stoji mi cilj kojem težim, kada su autorske pesme i radovi u pitanju .

Za sada, ja i bend sa kojim radim ćemo nastaviti da snimamo kavere. Pokazalo se na obostrano zadovoljstvo da se taj posao isplati, kako nama koji snimamo, tako i autorima tih pesama. Ne volim da planiram nešto puno unapred, sve u svoje vreme dođe, baš onda kada treba.

Za Vas, koji prate Vaš rad kažu, da svi muzički pravci i repertoar koji izvodite na nastupima Vam podjednako dobro i lepo “leže”. Koji muzički žanr Vam je najbliži?

Snalazim se u oba pravca, ali mi je nekako draže da program započnem sa bar pola sata pop-rock repertoarom. Ali to opet zavisi i od povoda našeg gostovanja i gde gostujemo.

Uvek gledam da repertoar prilagodim gostima i da ispunim njihova očekivanja.

Često radite i susreće te se sa Vašim kolegama koji imaju dugu i zavidnu karijeru. Kakva su Vaša iskustva sa poznatim imenima naše estrade?

To su kolege koje su se u ovom poslu dokazali i njihova imena su sa razlogom istaknuta. Ja lično sa svima njima imaj korektnu komunikaciju i saradnju. Oni sa poštovanjem prilaze našem radu i uz dogovor i saradnju uvek gledamo da obostrano budemo zadovoljni. Od takvih profesionalaca čovek može samo da uči najbolje.

U koliko neko od naših čitalaca poželi da Vaš orkestar i Vi budete gosti u njihovim objektima ili privatnim veseljima, kako i na koji način vas mogu kontaktirati?

Naravno da su svi dobro došli i sve vezano za naše nastupe i kontakte, mogu naći na našem FB profilu i Instagramu. Tu takođe mogu pratiti i naš rad i sve ono što je novo kada sam ja i bend u pitanju.

E, sada dolazi pitanje koje će, sigurna sam, biti jako interesantno za naše čitaoce i sve nas, a nije vezano za vas estradni rad. Ponosni Ličanin, koji je rođen u Somboru, čiji koreni su i te kako interesantni. Možete li nam reći o Vašim korenima i poreklu i zašto je interesantno?

Moji koreni su vekovima vezani za Liku, odakle potiču moji preci – Pećani, Svračko selo, Donji babin potok, Gornje Vrhovine i Krbavica.Jovanka Broz je rođena u Pećincima, tu je i odrasla. Njena majka, koja je iz Pećinaca je iz naše porodice Svilar, pa otuda i ta familijarna veza sa “bakom“ Jovankom Broz:)))

Ponosan sam na moje poreklo i dugo sam se bavio istraživanjem našeg porodičnog stabla, koje je dalo čovečanstvu dosta poznatih i vrednih imena.

Tako da ću svojoj deci imati šta da prenesem i kažem sa ponosom da potiču iz familije koja je dala prvu damu jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija. Eto otuda je ta rodbinska veza sa Jovankom Broz. 🙂

Vama Svilarima je Bogom dano da imate i te kako dara za muziku i pevanje. Dušan Svilar i Vi ste istog prezimena, da li ste familija? I kakav kontakt imate sa Dušanom, momkom koji je ostao upamćen po fantastičnom vokalu?

Da, svi Svilari imaju istu lozu i poreklo. Dušan je jedan divan momak, fantastičan vokal i o njemu mogu reći samo najbolje.

Dule je dečko koji je pre mene bio učesnik jednog muzičkog takmičenja u kome je svet video svu raskoš njegovih vokalnih sposobnosti. Posle njega i sam sam učestvovao u tom takmišenju. Savete koje mi je davao vezano za taj projekat su bili veoma iskreni i vredni. Čujemo se i naravno da održavamo vezu zvog naše zajedničke loze a i posla sa kojim se bavimo.

https://www.youtube.com/watch?v=kbj-4l1QZa0

Dane, ja Vam se zahvaljujem na izuzetno prijatnom druženju, Vašem iskrenom i nadasve prijatnoj prezentaciji i nadamo se da ćemo imati prilike da uživamo u Vašem maestralnom pevanju a i da ćemo i mi imati prilike da degustiramo divne tradicionalne domaće proizvode koji dolaze od familije Svilar. Portal Svet Australia Vam želi puno sreće kako na vašem estradnom radu, tako i na ostalim poljima vašeg života. Sigurna sam da imate i lepu poruku za naše čitaoce, pa sa tim bismo i završili ovo naše i te kako prijatno i lepo druženje.

Želim da se zahvalim Vašem portalu SVET AUSTRALIA što ste mi pružili priliku da uz jedan lep i opušten razgovor se predstavim Vašim čitaocima, to sam uradio sa velikim zadovoljstvom. Hvala i Vama na razumevanju. Malo sam kasnio, ali bilo je iz opravdanih razloga. Vaš Portal se i te kako prati i zaslužuje sve pohvale, ja vašem portalu želim puno uspeha u daljnem radu.

Prijateljima portala SVET AUSTRALIA, pre svega želim zdravlje, sreću i duševni mir. Srećni bili kud god hodali. A pošto u Australiji živi veliki broj mojih zemljaka, Ličana i Krajišnika, jedan veliki poseban pozdrav šaljem za sve njih. Živeli! Do sledećeg druženja Vaš Dane Svilar.

Slađana BOJOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila