Popularnata i renomirana pejačka od Srbija, Dragica Radosavljeviќ Cakana, na neodamna održaniot “Prilep Fest” dobi specijalna nagrada za afirmacija na makedonskata pesna, a na priznanieto se zablagodari na čist makedonski jazik, pa beše nagradena so silni aplauzi od prilepskata publika.

Za onie koi ne se upateni vo karierata na Cakana, ќe spomeneme deka taa e renomiran vokal koj e prisuten nekolku decenii na estradnata scena. Žanrovski umeela da se prilagoduva na različen tip kompozicii, a osven narodnata muzika, osobeno uspešno ja interpretirala i srpskata izvorna pesna, no isto taka mnogupati bila prisutna i na pop festivalite kade zazemala visoki plasmani. Prepoznatliva e po numerite: “Moj golube”, “Osečam”, “Ej dragi, dragi”, “Ječam žela”, “Dole južno”, “Evo me opet”, “Crni biser”, “Lepa kao Bog” i drugi…

Inaku Cakana e rodena vo Kosovska Mitrovica, a od 19-ta godina živee vo Belgrad. Popularnosta ja steknuva vo osumdesetite godini, a veќe vo devedestite go izdava i svojot prv album za PGP RTS. Praktično za ovaa diskogravska kuќa Cakana ima izdadeno 7 albumi, dodeka ostananite dva gi izdale ZAM produkcija i Grand.

Prisustvoto na Cakana vo Prilep go iskoristivme za lično da i ja čestitame nagradata i na blic da ja prašame za vpečatocite od  Makedonija?

– Jas najprvin ќe vi otkrijam deka sum baba, (tašta) makedonska, što znači deka mojot zet e od Skopje, a često sum peela i nastapuvala vo Makedonija. Od druga strana nekogaš koga igrav rakomet, Gevgelija mi beše posledna destinacija. Što se odnesuva do Prilep, deneska na kratko go prošetav i možam da kažam deka e baš ubavo gratče, a bidejќi večerva ostanuvam da spijam vo hotel tuka, sigurno ќe imam utre poveќe vreme da go vidam gradot.

Prepoznatlivi ste po specifičnata boja na glas koja ve izdvojuva od ostanatite interpretatori, a na festivalov dobivte nagrada za afirmacija na makedonskata pesna.Kako se sluči taa sorabotka so Makedonija?

– Pa jas na moja sreќa započnav sorabotka so Nikolče Micevski od Skopje, koj e spored mene eden od najdobrite kompozitori vo regionot, mislam deka ne grešam ni malku, zatoa što toj dosega se što komponial za mene bilo odlično i site što se razbiraat vo dobra muzika i aranžman gi oduševil so svoite dela. Što bi rekle ovde vo Makedonija toj e ubav najubav.

Pri primanjeto na nagradata se obrativte na čist makedonski jazik, koj vi pomogna vo izgovorot i dikcijata?

–  Gi zamoliv Nikolce Micevski, Boce i Dejan, da me upatat vo izgovorot, zošto koga veќe peam na makedonski red e i nešto da kažam na makedonski. Bidejќi nastapuvam ovde, ubavo e da ja pozdravam makedonskata publika na nejziniot jazik. Voglavno ispagja deka site makedonci razbiraat i zboruvaat srpski, a nie ne umeeme ni da bekneme na makedonski. Mene osobeno me raduva što mojata ќerka sovršeno go zboruva makedonskiot jazik isto kako i mojata vnuka, taka da učam nešto i od niv.

Ste nastapuvale na mnogu festivali pa dali možete da napravite edna sporedba?

– Ovoj festival e eden od pomalite festivali na koj sum prisustvuvala, a vo posledno vreme vo Srbija ne se slučuvaat mnogu festivali. Eve jas vo sreda na 1-vi juni ќe ja primam i nagradata za doprinos vo izvornata muzika, nezavisno dali se toa pesni od Kosovo, zatoa što jas poteknuvam od Kosovo i Metohija, ili makedonski. Mojot predhoden album, osven edna pesna beše kompletno makedonski. Taka da jas gi snimiv pesnite “Ne si go prodavaj Koljo čiflikot”, “More sokol pie”, “Jovano Jovanke”, “Ja izlezi Gjurgjo” i taka natamu…

Dosega imate izdadeno 9 studiski albumi. Dali 10-ot se planira naskoro ?

–  Jas često velam imam 9 albumi i možebi edno 99 singlovi, taka da planiram sega da naprvam za RTS edna kompilacija od tri albumi, a za Grand Produkcija od dva.

Konečno izleguvame od korona krizata i buniloto koe go predizvka, a muzičkata fela posebno beše vo edna podredena uloga. Što mislite dali za brzo ќe dojdat rabotite na svoe?

– Bas bevme vo bunilo, kako što velite vie. Mnogu naši kolegi bea vo teška situacija. Jas ne možam mnogu da se požalam zatoa što vo 2017, 2018 i 2019, rabotev koncerti po ploštadite vo Srbija i toa navistina beše impresivna brojka od 30 koncerti vo sezona. Nastapuvavme  jas i sostavot “Svitanje” i dobivme nagradi za najdobri i najbrojni koncerti. Isto taka možam da se pofalam deka jas porasnav so pop muzikata i često ja izveduvam. Ona što e najbitno e deka mojot repertoar e so širok dijapazon. Jas peam od izvorni, preku pop, pa se do stranski kompozicii, taka da na nastapite lugjeto možat da uživaat vo različni žanrovi.

Znam deka nastapuvavte i na zabavni festivali i na popularni folk festivali pa bi Ve prašala kako se odlučuvate, po koj princip gi selektirate?

– Pa ne znam, nekogaš beše “MESAM” vo Srbija, eden od porenomiranite festivali, sega nego go nema , se pomalku ima festivali i toa e šteta. Jas bi sakala da postoi festival za dobra tradicionalna pesna, ili barem za onaa dobra muzika koja se potpira na tradicionalnata pesna. Nekako kako site da gi pogubija koncite. Pejačkite se skoro site isti, kako od kalup so napumpani usti, dodadeni kosi, silikoni.

Ova e dobar šlagvort za da konstatiram deka sekogaš ste bile direktna i britka na jazikot. Svoevremeno bevte učesnik i vo reality programot “Farma”, pa me interesira dali ja partite sega “Zadruga” i koe  e vašeto mislenje za ovoj popularen TV format vo Srbija?

– Jas bev učesnik vo prviot reality program “Farma” no togaš bea učesnici poznati ličnosti i nemaše lugje koi se nepoznati. Sega toa e po moe mislenje kupleraj i toa e tolku grdo što mislam deka vo Srbija se pomal broj na lugje go sledat. Tamu sega ima ženi koi voglavnom nemaat što da rabotat, penzionerki, ili ženi koi se taka sludeni, mislam deka dijasporata toa mnogu go prati, a vo Belgrad skoro nikoj ne go gleda. Sega ima vojna vo Ukraina i site sme so toa optereteni i so taa možebi treta svetska vojna ne daj Bože, pa i so razno razni slučuvanja, lugjeto edvaj sostavuvaat kraj so kraj, taka da poptpolno e besmisleno da se gleda takov program, a posle toa da se gleda dnevnik i dali imame maslo, brašno, šeќer i taka natamu…

Na krajot od ovoj ubav razgovor bi ve prašala kade vo predstojniot period ќe gostuvate i ubavo bi bilo da ja pozdravime i dijasporata preku našiot internacionalen portal “Svet-Australia”.

– Jas bi ja iskoristila prilikata da ja pozdravam i mojata drugarka od Melburn, Gorana i da i posakam mnogu radosti i ljubov vo životot, iako nie dve se slušame redovno. Vo Avstralija se sluša sekogaš mnogu dobra muzika, naročito vo Pert, kade ima mnogu makedonci. Jas edvaj čekam da odam tamu, vsušnost veќe sum pokaneta, no počekuvam toa da se realizira koga tamu ќe bide leto, odnosno nekade vo decembar, januar. Znači ќe odam nekade za Nova Godina i planiram da gi posetam i Sidnej i Melburn. Jas sum bila tamu, no ova ќe bide povtorna moja mala turneja, a posebno mi e važno da go posetam Pert. Tamu ne sum bila i baš bi sakala vo Pert da gi razveselam makedoncite so ubavite makedonski pesni. Ete jas od Srbija ќe im zapeam i makedonski pesni. A na vašiot portal i redakcijata i posakuvam mnogu uspesi, mnogu ljubov, radosti i sreќa, a pred se dobro zdravje.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila