Sa posebnim zadovoljstvom i u veoma prijatnom druženju, naši cenjeni čitaoci će imati prilike da upoznaju modnog dizajnera i kreatora, čoveka koji je već sedam godina u svetu visoke mode, kreatora našeg porekla, koji je rođen u Napulju u Italiji.
Njegovi roditelji su iz Prijepolja i Kraljeva i pre mnogo godina su se doselili u Italiju gde cela porodica i danas živi i radi.

Dino Džinović je najmlađe dete koje je rođeno 1992. godine. Od ranog detinjstva je pokazivao sklonosti ka umetnosti, što je i u toku odrastanja i školovanja realizovao i, kako kaže, “danas uživa u poslu koji radi“.
Njegovi snovi su počeli da se ostvaruju od samog početka studija na AKADEMIJI ZA DIZAJN I UMETNOST U BOLONJI. U toku studija bio je jedan od najboljih studenata. Tadašnji profesori su i te kako primećivali njegov talenat i rad koji je pokazivao, tako da je još kao studen akademije imao prilike da se susreće i sarađuje sa svetski poznatim imenima iz sveta mode, kako u Italiji tako i van njenih granica.
Pre nego se celim bićem predao kreatorskim radovima, njegovo veliko interesovanje bili su slikarstvo i keramički dizajn.
Poslušao je savet strucnjaka sa kojima se susretao i savet svojih roditelja i okrenuo se ka kreatorskom stvaralaštvu u kome je od samog početka pokazivao zavidne rezultate.

Krećemo sada u jednu lepu modnu avanturu sa Vama, da na jedan lep i prijatan način svet upozna Vas i Vaš svet mode i sve ono što je vezano za Vaše životno opredeljenje. Gajite ogromnu ljubav ka modi, posvećeni ste joj u tom svetu ste, za tako kratak period postigli dobre rezultate. Ko je tu ljubav inicirao? I ko Vam je bio uzor za tako lep i kreativan posao?

Moj veliki idol je bila velika dama i poznata umetnica slikarstva i veliki esteta FRIDA KAHLO. Prateći njen put, njenu biografiju, zavoleo sam i spoznao mnogo toga u čemu sam video i sličnost kada je umetnost u pitanju. Kroz njen rad i dela spoznao sam lepotu crteža koje sam kasnije poželeo da pretvorim u lepu odevnu kombinaciju. Sve moje vezano za umetnost počinje odatle.

Vi ste završili Akademiju za dizajn i umetnost međunarodno priznate i svetski poznate destinacije mode i dizajna koja nudi multidisciplinarni pristup podučavanja. Koliko Vam je obrazovanje te prestižne Akademije donelo pogodnosti za samostalan rad i afirmisanje u modnoj industriji?

To obrazovanje mi je dalo puno, veliku podršku i savetovanje tokom prelaza iz akademije u poslovni svet. Sa jednim snažnim naglaskom na preporuke za visoko cenjene kompanije. Kao jedan od najboljih studenata odmah posle završetka studija, dobio sam posao dizajnera, aplikacija za kompaniju koja radi i stvara najlepše detalje prestižnih modnih brendova kao sto su Dolce Gabbana, Dior, Demoni… Kroz moj posao dobio sam mogućnost da spojim talenat i teorijsko znanje koje je i te kako potrebno modnoj industriji.
To je jako kompleksan i zahtevan posao, i u tom poslu edukacije i nova saznanja skoro su svakodnevna, jer modna industrija je zahtevna i veoma odgovorna profesija.

Pokraj Vašeg posla, svo svoje slobodno vreme provodite na kreacijama koje Vi potpisujete tj. Vašim brendom. U Vašem modnom ateljeu imate jedno malo pravo bogatstvo prelepih modela! Da li to znači da Vaši modeli, pokraj prikazivanja na modnim revijama, čekaju prodaju ili možda osnivanje Vaše modne kompanije?

Teško se odvajam od svojih modela, oni su veliki deo mog bića. Volim da ih studiram, da na njima uvek unosim to što je novo, aktuelno i to je jako zabavno, naravno neki modeli će uvek ostati kao lepi eksponati mojih radova a toliko toga imam, da ću deo kolekcije pre ili kasnije, morati ponuditi tržištu. Volim da dragim prijateljicama i drugaricama, poklonim neku moju kreaciju, recimo kad se udaju, venčanice su uvek inspirativne, tako sam uradio venčanicu mojoj najboljoj drugarici sa kojom je bila oduševljena. Volim i preferišem da kreiram eleganciju i romantične komade, tu baš ispoljim svu svoju ljubav koju gajim ka modi.

Kada ste imali svoju prvu samostalnu modnu reviju?

Moja prva revija bila je u Bolonji, još dok sam bio student. To je bila revija zatvorenog tipa i ta ona mi je otvorila mnoga vrata u daljem radu. U Bolonji sam imao do sada oko 15 modnih revija. I nekoliko izložbi sa mojim slikama. Ljubav ka slikarstvu je i dalje u meni jako prisutna i kad me umori kreatorski posao ja se prebacim na slikarstvo i tako dopunjujem svu energiju, koja je i te jako potrebna za posao sa kojim se bavim.

Dizajnirate najlepše detalje koje možemo videti na “brendiranoj gardarobi“, a ujedno i negujete svoj modni stil u Vašim modnim kreacijama koji je su elegantno romantični sa temom modernog dizajna. Koji stil je po Vama uvek prisutan i neizbežan?

Pa kao što ste rekli, za mene će uvek romantično elegantan stil biti nešto sto definiše jednu lepo stilizovanu damu, naravno taj stil je uvek usko povezan sa elegancijom koja je uvek aktuelna i prisutna, bez obzira na trendove koji se preferišu u datom vremenu… za mene je odabir materijala jako važan kao i detalji koji daju modelu posebnu čar i lepotu. Akcenat mog stvaralaštva je da model bude udoban, da ne bude prenaglašen, ali da je ujedno i glamurozan i autentičan. I svi modeli iz moje kolekcije su ručna izrada.

Tržište je danas bogato sa mnogim dizajnerima i brendovima, šta je to što jednog dizajnera izdvoji i bude primećen u moru konkurenata?

Prvo jedan studiozan rad. Pri stvaranju novog modela uvek morate uneti taj entuzijazam, ljubav i kreativnost, kao da radite samo vi. Model mora da ima temu i da u mašti uvek imate tu neku imaginarnu osobu koja nosi vaš model, a vi se divite sopstvenom radu. Morate da imate dobar osećaj za biznis i iznad svega, da vašu kreativnost, nikada ne odvojite od vašeg intelekta. Jer, sve to nema smisla ako se samo oslanjate na vaš talenat. Mnogo faktora mora biti uključeno ako želite da vaš model ili kolekcija budu primećeni i pronađu individualca ili modnu kuću koj će realizovati vaš rad.

Oduševili ste me sa naglaskom na Vaše poreklo i na korene odakle potičete. Da li je bilo saradnje između Vas i kolega iz sveta mode kada su Srbija i ostale države bivše Jugoslavije u pitanju?

Da, u Begradu sam učestvovao na modnoj reviji mladih kreatora iz regiona četiri puta, imali smo fantastičnu saradnju i uvek sa posebnom radošću ću se odazvati za slična dešavanja na prostorima Srbije, Bosne, Crne gore, Hrvatske, Makedonije i ostalih država, iskustva sa tih prostora su podjednako vredna kao i iskustva koje doživim na drugim destinacijama. Moda ne poznaje granice i razlike, vidiš bez obzira na moje ne tako dobro poznavanje maternjeg jezika, kako nas dvoje komuniciramo i dolazimo do svakog odgovora (smeh). To je ta prednost u svetu mode. Osećaj za lepo nikada neće da izda. Moram da se vratim na revijalne dane u Beogradu i da pozdravim a ujedno i pohvalim glavnog organizatora i menadžera LUKU OPAČIĆA, koji je zaista visoki profesionalac i veliki poštovalac mode. Za jednog kreatora jako je važno upoznavanje drugih kultura. Jer, svaka zemlja daje i ima nešto da ponudi što drugi nemaju, tako da se to znanje dopunjuje uzajamnim razmenjivanjem naših ideja i poslovnosti. Beograd je metropola koju ja volim kao i Sarajevo sa kojim sam bio očaran, kada sam posetio prvi put, jako je inspirativno biti na tim prostorima.

Koja Vaša samostalna revija je po Vama do sada bila najuspešnija?

Sve moje revije su bile uspešne, svaka je na svoj način ostavila poseban utisak na mene, posetioce… I kritičare. Revija na Creamoda Expo u Bolonji koju je organizovala jako poznata novinarka mode Jo Squillo bila je Prisutna i na Class TV moda mesec dana. Ali, izdvojio bih jednu reviju koja mi je donela osvojeno prvo mesto, nije bila gardaroba u pitanju, već moja kolekcija tašni, koju sam kreirao za ljubitelje visoke mode. Zajedno sa prestižnom modnom kompanijom DEMANUMEA koja je predstavljala ekskluzivne i limitirane parfeme. Svaka moja tašna pratila je jedan parfem iz te luksuzne kolekcije i to je zaista bilo izuzetno lepo i ekskluzivno.

S obzirom na Vaš posao i poslovnost, pratite li sve ono što je u prestonicama mode aktuelno. Susrećete mnoga imena koja su u vrhu modnih zbivanja,
kako nam možete opisati klientelu koja vlada svetom kada je modna industrija i saradnja u pitanju?

Za mene je taj posao nešto najlepše sto sam dobio kroz život. Da, uvek sam recimo u Milanu na FASHION WEEK i uživam kako u revijalnom delu u kome vidiš svoje detalje, tako i u back stage, gde treba nešto da se popravi ili pomogne oko modela i da manekenima uvek budeš na usluzi, kako bi model bio u sšto lepšem svetlu prezentovan.
Pariz mi je uvek nekako sa posebnim zadovoljstvom i posebnom emocijom u srcu. Recimo modni brend Dior, gde u potpunosti uživam, posmatrajući najveće svetske ikone mode kako i na koji način iznose modele iza kojih stoji jedan dug i težak posao.

Šta je za Vas ta čarobna reč MODA?

Moda je umetnost koja je beskrajna i daje društvu jednu posebnu moć. Moda nadoknađuje mnogo toga, daje vam mogućnost da se poigrate, da izrazite sebe, koja i te kako utiče na naše samopuzdanje i svest.

Model haljine koju je Slađana dobila na poklon od mladog dizajnera i umetnika Dina Džinovića

Sigurna sam da će ovo naše druženje zainteresovati mnoge naše dame. U koliko neka od nas poželi da bude vlasnik vašeg modela, kako i na koji način možemo doći do Vas?

Naravo, sve i jednu osobu posmatram posebno, uvek me raduju nova poznanstva. Na moju adresu putem e-maila možete me kontaktirati. Važno je upoznati osobu, saslušati njenu želju i na obostrano zadovoljstvo započeti izradu željenog modela. Nekako najviše volim kad klijentkinja kaže “Radite kako vi najbolje znate“ – onda ja dobijem stvaralačku slobodu “šalim se malo“ ali ako je želja posebna to poštujem i vodim se time.

Koje planove imate za Vaš budući rad?

Trenutno radim za Dolce & Gabbana, Antonio Croke Milano, Ralph Lauren, House OF WORTH, Givenchy, John Richmond. Planiram da posetim Indiju, veom je inspirativna njihova kultura i njihov modni svet. Volim njihov tradicionalni raskoš boja i želeo bih da deo indijskog šarma unesem u moje nove kreacije, naravno u pripremi je moja nova kolekcija, koja će biti gotova na početku jesenjeg perioda. S obziron na ovu divnu saradnju sa Vama i sa Vašim portalom “SVET AUSTRALIA”, od srca želim da Vi, Slađana, ponesete moj model i na takav način učvrstimo saradnju i nova poznanstva.

Moje veliko zadovoljstvo je što ste odvojili vreme za naš portal, kroz naše druženje, samo deo Vašeg stvaralačkog rada podelili sa našim čitaocima i prijateljima širom sveta. Od srca Vam želim puno sreće i uspeha kako u životu tako i vašem poslovnom svetu. SVET AUSTRALIA je poput mode – ne poznaje granice i uvek ćemo prošetati do Italije, proprati dešavanja koja su važna za Vas i Vašu karijeru. Šta jedan tako mlad i perspektivan momak ima da poruči našim poštovanim čitaocima i prijateljima?

Verujte u svoje snove i težite ka realizaciji snova. Ništa na svetu nije nemoguće. Dame sa naših prostora pozdravljam i uveren sam da lepota naše žene je nešto što krasi Planetu.
Budite uvek lepši deo sebe, bez obzira šta nosite i koji stil imate, uvek verujte da je to u čemu ste, najlepše na Vama.
Pozdrav i poštovanje šaljem ka svim mojim zemljacima širom sveta iz šarmantne i tople Italije. Vaš prijatelj Dino Đžinović.

Slađana BOJOVIĆ

Photos by:
Alessandro Mazzucchi
Elisa Bonafe’
Giorgio Ranu’
Giovanna Bortoli
Sandra Rajković
Saša Ilić
Nenad Karlić
Numana Netz

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila