Moja malenkost ima čast da sa posebnom emocijom, poštovanim čitaocima Portala SVET AUSTRALIJA, priuštim druženje sa velikim umetnikom, neverovatnih vokalnih mogućnosti i čovekom za koga bih rekla da nam je kroz javne nastupe, otkrio samo deo onoga što zna i može je gospodin profesor RIFAT RAMOVIĆ.

Rifatov životni put je određen i pre nego se rodio. Sa urođenim talentima je od najranijeg detinjstva ulepšavao ovaj svet. Muziku i sve što je vezano za tu umetnost je uvek predstavljao u najlepšem svetlu. Dok su se drugi dečaci zabavljali dečjim igrama, Rifat se družio sa gitarom, sa bubnjevima i sa pesmom.

Imao je magiju da nas odvoji od dečijih igrarija i da nas u školskom dvorištu okupi, da ga slušamo i bez daha se divimo svemu onome što je kroz pesmu i virtuozno muziciranje delio sa nama.

Odrastajući u malom gradu, u Tutinu, uz svoju cenjenu i nadaleko poznatu porodicu, Rifat je svoje, ne tako lako detinjstvo, razvijao u jednu veliku umetničku dušu kojom je kroz pesmu, ljubav i iskonsku borbu, uspeo da savlada nedaće sa kojim se susreo još kao mali dečak. I da pobedi nemilosrdu bolest, sa kojom se izborio i pokazao da volja, ljubav i umetnost nadvladaju i najteže.

Sa samo tri godine je dobio trajno oštećenje vida, uprkos svemu što su roditelji činili da dođe do poboljšanja, bolest je ostala trajna.

Njegov svet nije bio taman, uvek je gledao i video ružičasto. Sa svojih 18 god. je imao, svoj prvi solistički koncert, za učenike gimnazije i građane našeg grada.

Uvek je bio, jedan od najboljih đaka, svoje obrazovanje je krunisao sa univerzitetskom diplomom profesora muzičke umetnosti.

I pokraj svih mogućnosti koje je imao da svoj život nastavi u nekoj od prestonica Evrope, odabrao je da sav svoj radni vek i sva svoja stvaranja pokloni svom rodnom gradu Tutinu i da svoje ogromno znanje prenese na mnoge generacije. Organizator je mnogih dečijih festivala i učestvovao je na mnogima sa svojim učenicima, odakle su uvek dolazili sa prestižnim nagradama. Radio je i sa najmlađim genaeracijama u Dečijem vrtiću kao muzički savetnik, veliki borac za umetnost kulturu, humanista i iznad svega čovek koga ceo grad voli kao najdražeg člana porodice.

Osnivač je “Umetničkog kutka” Tutin, gde je radio na realizaciji mnogih sekcija.

Festival koji traje čitavu deceniju “OTVORENO SRCE” je mesto na kome su se okupljali mnogi poznati kompozitori, izvođači muzike, umetnici iz celog regiona, festival koji sem muzike je uvek slao puno ljubavi i poštovanja ka svim ljudima širom sveta. Sinonim za nešto što se zove ljubav, umetnost i hrabrost e to je naš dragi “Rifko” kako ga svi iz naše čaršije, zovu iz milja.

Svoj svaki san ispunjavao je uprkos svim teškoćama na koje je nailazio. Danas je Rifat svoje svetlo i zvezdani put osvetlio briljantnim učešćem u jednom od najgledanijih Shou muzičkih programa “NIKAD NIJE KASNO“ kao učesnik serijala, mnoge muzičke magove, našeg podneblja ostavio bez daha sa najlepšim komentarima koji su ga pratili od samog početka pojavljivanja.

Da ovo moje malo duže predstavljanje Rifatovog rada i dela ima opravdanje, svedoči njegova ubedljiva pobeda od strane glasača iz virtuelnog sveta za finalno veče pete sezone takmičenja “Nikad nije kasno”. Važi za jednog od najboljih vokala koji je učestvovao u tom zabavno muzičkom takmičenju. Kvalitet njegovih vokalnih sposobnosti su potvrdili mnogi komentari poznatih i veoma oštrih kritičara.

Rifko je odrastao na rock muzici, ali podjednako mu dobro leže svi žanrovi, što je pokazao kroz period takmičenja. Jadan od mnogih nastupa koji je izazvao buru emocija, kako kod žirija, tako i kod mnogobrojne publike širom sveta je zasigurno njegov nastup koji je u duetu otpevao sa Milicom Pavlović sa pesmom “DA SE OPET RODIM” kao i duet sa njegovim bratom. Njegova emocija u pevanju je nešto što se retko čuje i što izaziva najlepši osećaj kod publike.

Posle završetka takmičenja, Vaši muzički putevi i snovi su se ostvarivali takvom brzinom da pobednička nagrada, sa pesmom “ BELA HLJINA“ je na prvo slušanje, samo za par sati, bila prihvaćena i nagrađena sa desetine hiljada pregleda i najpozitivnijih komentara. Svet je čuo za Vas, za čoveka koji neodoljivo podseća na irskog pevača “Bona Voxa” iz grupe “U2”. Odabir pesama sa kojima ste nastupali je bio veoma, svaku od tih pesama ste izneli sa ogromnom emocijom i na Vaš prepoznatljiv način. Za početak našeg druženja, kako je došlo do saradnje i odluke da učestvujete u takmičarskom programu “NIKAD NIJE KASNO“?

Moje prijavljvanje u serijalnom takmicenju “NIKAD NIJE KASNO”je inicirala moja porodica, a glavni inicijator je bio moj brat Suad Ramović i pokojna MERIMA NJEGUMIR.

U prvom delu intervjua predstavili smo Vas našim čitaocima i poštovaocima našeg portala. Ko je Rifat Ramović u svetu muzike?

Rifat Ramović je jedan čovek kojem je Bog dao talenat za muziku i bez obzira na životne uslove postigao dovoljno za sebe. Nemilosrdno prenosim svoje znanje na mnoge generacije našta sam posebno ponosan. Jednostavno moj mentalni sklop je pun emocija i te emocije koz pesmu uvek želim da prenesem na druge.

Da li je Vaš problem sa vidom uticao na Vaše profesionalno bavljenje pevanjem?

Mojih 5% vida u mnogim segmentima mog života je znatno uticalo na način življenja i velikim delom doprinelo da budem ovde gde jesam. U mom gradu, gde sam uvek osećao sigurnost. A sto se muzike tiče, često mi je taj moj hendikep bio i osnova inspiracije.

Zašto ste ovoliko godina čekali, da sa svetom podelite tu raskoš i lepotu koju nosite u glasu i interpretaciji?

To je univerzum koji je predodredio, to je moja sudbina. Prioritete kroz život sam poštovao i njima se vodio. Nekako sve je dolazilo u svoje vreme. Od mog školovanja, stvaranje svoje porodice i neprekidnog rada na polju muzike. I baš kako se i zove show program u kome sam učestvovao “NIKAD NIJE KASNO”, tako sam i verovao da nikad nije kasno, razotkriti svoj dar i krenuti ka ostvarivanju snova.

 

Osvojili ste srca milionskog auditorijuma, koliko Vam je učešće u Programu “NIKAD NIJE KASNO“ donelo u muzičkoj afirmaciji?

Učešće u serijalu mi je donelo mnogo. Čelnici pomenutog serijala su spoznali moj kvalitet i podržali me od samog početka naše saradnje. Obogatio sam svoju ličnost, što sam kroz period učešća imao prilike da upoznam mnogo novih prijatelja i velikih profesionalaca iz sveta umetnosti, da razmenimo iskustva i da svet stvaranja dobrih pesama učinimo još bogatijim.

Kako se nosite sa popularnošću?

Bio sam i ostao skroman čovek. Popularnost mi godi naravno, lepo je da u svakom gradu te neko prepozna, poželi da popriča sa tobom ili se fotografiše. Jedan lep susret sam imao u Šapcu sa jednim konobarom, koji je poželeo i da mu nešto otpevam, naravno za pesmu i dobronamerne ljude uvek sam raspoložen da zapevam i da se družimo. Pokraj mog talenta, pa ti isti ljudi koje sad srećem svuda su mi stvorili tu popularnost i to mora da se poštuje i ceni.

I pokraj svih ponuda koje svakodnevno dobijate sa svih strana, Vi ste i dalje ostali onaj skroman i nadasve predani zaljubljenik svog rodnog grada – Tutina. Ako se od Vas bude zahtevalo da zbog poslovnih aranžmana promenite mesto boravka da li ćete to biti spremni da učinite?

Taj izazov bih prihvatio ukoliko bi uslovi bili prihvatljivi i u ovim godinama ne bih se bojao da ovu ljubav koju gajim prema muzici napravim i taj korak.

Upoznali ste i sarađivali sa velikim imenima naše estrade. Sreli ste se sa Vašim kolegama tokom takmičenja. Kakav utisak ste poneki iz tog perioda?

Ja samo mogu reći i poželeti, da se sve ono što se meni dogodilo, ostvari i mnogima koji imaju talenta i afiniteta prema muzici.

Najpozitivnije utiske nosim od organizatora, žirija, učesnika i celokupnog projekta. Sve i jedan učesnik je dobio svoje mesto, pažnju i profesionalnu pomoć i podršku.

I naravno, od učešća svi smo dobili i koristi u različitim oblicima, od medijske pažnje do novih projekata.

Ko je na Vas ostavio poseban utisak?

Ja ne mogu da izdvojim samo jednu osobu, to je timski rad i veoma kompleksan. Veliku zahvalnost dugujem IVANU, IFKETU VUKIĆEVIĆU producentu, SAŠI MILOŠEVIĆU MARETU, ŽIKI, voditeljima, kolegama… i svima koji su uključeni u taj ogromni projekat. Tu zaista nema odvajanja. Koliko poštuju svoj posao pokazatelj je da i dan danas održavaju kontakte i da su posle saradnje mnogi od njih ostali i moji veliki prijatelji.

Pojavljivanje na tako velikoj sceni je zahtevno. S obzirom da živite u Tutinu koji je udaljen od Beograda oko 400 km, koliko Vam je vremenaski bilo potrebno da se pripremite za nastup?

Pošto ja baš volim Beograd, svaki moj odlazak ka našoj prestonici me je uvek radovao. Nije trebalo mnogo vremena oko nastupa. Vi predložite tri pesme, zajedno sa saradnicima odaberete jednu, taj nastup se sa tako velikim profesionalcima brzo pripremi.

U toku takmičenja šta je to što Vam se najviše dopalo?

Pa iznad svega najlepsi je taj momenat  ponovnih susreta, to druženje koja čoveku daje jedan poseban elan i draž.

Vaša porodica je celo vreme bila uz Vas i Vaša najveća podrška. Kako je naš grad Tutin prihvatio vaše učešće i uspehe koje ste nizali iz emisije u emisiju?

Ja sam celo vreme imao jednu prelepu podršku ne samo mog grada Tutina već celog regiona. Iskreno, toliku podršku sam imao iz celog sveta da sam na trenutke osećao da je svaki grad bio moj grad.

Sve te čestitke i komentari, koje su mu upućivali moji zemljaci, bili su ne samo vezani za pevanje, moji Tutinci su bili ponosni na koji način sam i predstavljao naš kraj, što je za mene čast veliko značenje.

Vi ste neko ko je dao veliki doprinos kulturi i umetnosti našem gradu, kakvu poruku imate za čelnike Tutina kada su mlade i nove generacije i talenti u pitanju?

Moja poruka je permanentna, da treba pa i mora da se pruži mnogo, mnogo više talentovanoj omladini, kako u svetu umetnosti, tako i u drugim aktivnostima. Mi imamo izuzetno talentovanu omladinu i treba im se posvetiti i biti podrška na tom kulturnom polju, kako bi našu sredinu učinili što bogatijom.

Vi ste uvek svoj grad predstavljali u najlepšem svetlu. Hoćete li i dalje nastaviti sa timskim radom i doprinosom kulturi i umetnosti?

Naravno da hoću, timski rad je nešto što uvek donosi dobre rezultate, ma šta čovek radio ako se odgovornost podeli na sve učesnike podjednako, tu nema da nema rezultata. Kao i uvek, daću svoj doprinos, kako grupnom radu tako i pojedinačnom.

Duetsku pesmu koju ste odpevala sa Milicom Pavlović je duet za pamćenje, kakva je Milica Pavlović kao saradnik?

Milica Pavković, jedan veliki profesionalac, sa velikim umetničkim kvalitetima. Milica je jedna predivna osoba koju krase mnogi epiteti.

Održavate li kontakt sa njom i ostalim kolegama?

Kontakti se odrzavaju najčešće putem društvenih mreža, a i privatno kada za to ima potrebe.

Rekli ste da bi voleli da uradite duetsku pesmu sa Milicom Pavlović. Hoćete li nas obradovati sa tim duetom? Ili sa nekom Vašom novom numerom uskoro?

Da, rekao sam da bih sa Milicom Pavlovic rado uradio duetsku numeru, poklopili su nam se kako glasovi tako i energije. Taj bi projekat najpre obradovao mene i, verujem, da ako se neka pesma dogodi, da bi taj duet bio jako kvalitetan. Ja uvek stvaram, pesma mora da se rodi, to može da se dogodi sada a ponekad treba vreme za dobru pesmu.

Pesm “BELA HALJINA“ je jedna prelepa balada koju je radio gospodin SAŠA MILOŠEVIĆ MARE koju ste Vi otpevali maestralno. Da li ste nastavili saradnju i komunikaciju?

Mare i ja smo u jednoj lepoj komunikaciji i kontaktu, ja sam siguran da ćemo našu saradnju nastaviti da će doći do novih zajedničkih projekata.

Promociju pesme “BELA HALJINA“ imali ste u Beču? Zašto Beč? I kako je protekla promocija?

Moje prvo javno izvođenje pesme “BELA HALJINA” je bilo u Beču pod pokroviteljstvom KUD “SEBILJ“, bilo je lepo podeliti tu moju radost sa našim zemljacima koji žive u dijaspori. Pesma je jako lepo prihvaćena. Glavna promocija pesme “BELA HALJINA” će biti uskoro održana u mom rodnom gradu u Tutinu kao i u Novom Pazaru i tome se baš radujem. U toku je i priprema za izradu spota, tako da će pravu stvar ta prelepa balada dobiti sa spotom. Naravno, sa ljubavlju ću podeliti sve to sa mojom publikom. I sa svima vama.

Poštovani Rifko, prijatelju, druže, od srca Vam se zahvaljujem za ovo naše druženje i upoznavanje sa našim pratiocima. Portal SVET AUSTRALIA vam želi puno uspeha u Vašem daljnjem radu i uvek će biti tu za Vas, da proprati svaki vas novi projekat i da Vas podrži. Sa baš puno emocija sam počela intervju sa Vama i isto tako ga i privodimo kraju, kojom porukom biste se obratili našim i Vašim prijateljima sirom sveta?

Od srca se zahvaljujem vašem Portalu što je ustupio mesto i prostor za druženje sa divnim ljudima širom sveta, da pozdravim sve ljude i zahvalim se ovim putem svima koji su bili uz mene i svojim glasovima i podrškom podržali moje učešće. Posebno hvala zemljacima i dijaspori Australije, koji su iz te daleke zemlje ka meni slali veliku podršku i ljubav i nadam se da ću imati prilike da posetim Australiju i družim se sa vama. Zadovoljstvo je bilo ovo druženje, šaljem vam puno ljubavi u želji da ste mi svi zdravi i veseli i da vam život bude lep kao pesma. Moje poštovanje, vaš Rifat Ramović.

Slađana BOJOVIĆ


2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila