U prijedorskom pozorištu sinoć je sa početkom u 19.30 časova održano izuzetno zanimljivo i posjećeno Veče astronomije. Domaćin eminentnim imenima iz svijeta nauke, fizike i astronomije, prof. dr Dušanu Mrđi sa PMF-a Novi Sad i predsjedniku Astronomskog udruženja Novi Sad, Aleksandru Zorkiću uredniku Astronomskog magazina i Milošu Gagiću iz A D. Kosmos Novi Sad, je bilo Astronomsko društvo Sirijus, Prijedor.
Prof. Mrdja je istakao da su, prije svega, izuzetno počastvovani domaćinskim dočekom u Prijedoru i da je ovdje kao predstavnik Astronomskog udruženja Novi Sad. “Večerašnje gostovanje je prilika da iznesem neke zanimljive činjenice o tamnoj materiji i tamnoj energiji energiji i u tom smislu ću dati neki svoj doprinos ovom dogadjaju.

“Ja sam fizičar po profesiji ali nekako, moje zanimanje iz najranijih dana se upravo bavilo ovom tematikom. Predznanje za bavljenje astronomijom jeste poželjno, ali naravno da nije presudno, mladi mogu veoma uspješno da se bave astronomijom.”

Rajko Lekanić predsjednik prijedorskog astronomskog društva Sirijus je istakao da poslije predavanja gostiju iz akademske zajednice Srbije imamo posmatranje noćnog neba za posjetioce.

“Nadam se da će večerašnje druženje biti dobar razlog našim sugradjanima, prije svega mladima, da se odluče i pridruže našem udruženju, da ga ojačamo, a ono postoji od 2015. godine. Bez ikakve naknade smo organizovali ovaj lijepi događaj za sve ljubitelje astronomije, predavanje i prezentaciju astronomske opreme.”
Večerašnji odaziv naših sugrađana pokazao je da je napravljen pravi korak u tom pravcu, omasovljavanja i promovisanja astronomije i njenih velikih dostignuća.

Nataša Glamočanin 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila