U narodu je poznat kao MILOČAJAC. Nema tog veselja, niti kafane, a da se ne zapeva jedna od njegovih pesama iz bogatog repertoara. Kroz tanane stihove i divne etno melodije. Svojim umetničkim i autentičnim izvođenjem, uveseljavao je svoje zemljake širom sveta.

Gospodin Miladin, muzikom se bavi skoro pa celi svoj zivot, nemoguće je opisati njegov muzički put, a da dotaknemo sve periode koji su i te kako interesantni i zavređuju pažnje i pomena.

  Miločajac u razgovoru sa Slađanom Bojović

Svoju muzičku karijeru iskljucivo je negovao i stvarao na temeljima izvorne narodne muzike, tradicije i običaja iz svog rodnog kraja. I do dan-danas, ostao  je veran dobroj narodnoj pesmi.

Opušteno uz kafu u Malmeu

Miladin Vuković Miločajac je srpski pevač narodne muzike, jedan od prepoznatljivih vokala, kada je narodna  pesma u pitanju. Neko ko će nas, svojom bogatom karijerom i zivotnim iskustvom, uz čašicu lepog druženja, provesti kroz jedan lep i bogat muzički vremeplov.

“MILOČAJAC“, kako voli da ga oslovljavamo, kao i mnogi koji su odselili iz svog rodnog kraja, skoro 40 godina živi i radi u Švedskoj. Nikada, pa ni u onim teškim vremenima, koja su iza nas, nije gubio kontakt sa rodnom grudom. U šali kaže “pesma je sve barijere savlađivala”. Čovek koga najčešće srećemo sa koferom u ruci, večiti putnik i gospodin koji je uvek raspoložen i dobronameran. Fizički živi na tlu kraljevine Švedske, ali dušom  i srcem je uvek u svojoj Srbiji. Čovek,  koji nije prestao da peva, kada su mnogi to morali nenametljiv, skroman i iznad svega duhovit, uvek je rado viđen gost mnogih muzičkih festivala, tv emisija i u domovima naših zemljaka gde se pesma peva i veselje traje.

Prijatelji, kolege i sugrađani u Švedskoj: Miločajac i Slađa

Bez obzira na duga odsustva od poridece, turneja koje su trajale i po nekoliko meseci, njemu je porodica uvek bila prioritet u svemu, zivotna  snaga, da traje ovoliki niz godina.

Miladin Vuković rođen je 1953. god. u nadaleko čuvenom selu Miločaj, blizu  grada Kraljeva. Detinjstvo je proveo u tom raspevanom kraju, odakle je i još jedna živa legenda narodne muzike Lepa Lukić.

Posle završene škole, odlazi na odsluženje vojnog roka. Posle svih obaveza prema familiji i državi životni  put ovog divnog gospodina iz grada Kraljeva, vodi ga ka gradu svetlosti – u Pariz, gde je živeo i radio par godina. Kako život estradnog umetnika nikada nije statičan, iz Pariza se seli za Nemačku, gde nastavlja sa svojom muzičkom karijerom. Ljubav prema pesmi i novim izazovima dovodi ga u Švedsku u kojoj živi i aktivno se i dan-danas bavi iskljucivo estradnom radom i stvaralaštvom.

Miladinova bogata karijera prepuna je lepih narodnih pesmama, koje su pune ljubavi i živopisnih tekstova o zavičaju i lepoti rodnog kraja.

Prvu pesmu snimio je  davne 1981. za Jugodisk u saradnji sa gospodinom Mišom Mijatovićem.

Uvek i rado pomene sve svoje saradnike sa kojima je sarađivao. Pokraj Miše, uspešnu saradnju imao je sa kompozitorom Dobrivojem Baškićem koji je uradio pesmu ZLATIBORSKA LEPOTICA, za koju je MILOČAJAĆ posebno vezan. Od saradnika tu su uvek bili čuveni Novica Negovanović, Dragan Aleksadrić, Veroljub Radaković, profesor Mirko Glišić, Mića Živoinović i još mnoge kolege sa kojima i danas radi i sarađuje.

Iza ovako bogatog rada i stvaralaštva, mnostvo je nagrada i priznanja u kolekciji gospodina Miladina. Jedna od njegovih pesama se nalazi u fonoteci radio Beograda našta  je veoma ponosan – ZLATIBORSKA LEPOTICA, pa stoga i ne čudi zašto je vezan emotivna toliko za tu pesmu.

ZAHVALJUJEM SE U SVOJE IME I U IME REDAKCIJE PORTALA SVET AUSTRALIA NA VREMENU I DRUZENJU. SA VAMA JE MILINA RAZGOVARATI. KAKO STE USPELI POSLE TOLIKO BOGATE KARIJERE DA OSTANETE TAKO SMIRENI I RASPOLOŽENI ZA SVAKO OBJAŠNJENJE?

Ja sam čovek iz naroda, taj narod je mene stvori i uvek i podrzao i uvek ću ostati pristupačan dobrim i čestitim  ljudima. Profesiju nikada nisam koristio da se bahatim ili da čoveka ne pozdravim. To je osnovni vid kulture. Osmeh i lepa reč ne košta a puno znači.

UVEK PODRŽAVATE FESTIVALE I NA NJIMA STE RADO STE VIĐEN GOST. DA LI NAM MOZETE REĆI NEŠTO O UČEŠĆU I ZNAČAJU FESTIVALSKIH NASTUPA?

Meni festivali znače mnogo. Prvenstveno zbog pozitivne i dobre atmosfere, a i zbog svih novitieta koji su važni za našu profesiju. Moja učešća su mi donela dosta dobrih rezultata u karijeri.

Bilo ih je baš puno a izdvojio bih festival “SABOR SRPSKE NARODNE MUZIKE 2020” u organizaciji SEMUS-a i RTS na kome je učestvovalo 730 pesama, gde je moja pesma ušla u uži izbor. Na to sam ponosan.   

Onda, pesma “HEJ LAĐARU DRUGARU“ koju je radio Mića Živoinović je osvojila prestižnu nagradu i još mnogo festivala koji su ostali u lepom sećanju.

VI STE DOBAR DEO ŽIVOTA PROVELI PUTUJUĆI  SVETOM. KOJE SU TO DESTINACIJE KOJIH SE RADO SEĆATE?

Da, zahvaljući pesmi, obišao  sam dobar deo sveta. Evropske zemlje, Kanada, Amerika, Australija. Možda bi bilo interesantno da podelim sa čitaocima moje gostovanje u Dovjetdkom Savezu 1986. godine. To gostovanje je zauvek ostalo u dobrom sećanju.

Od gostoprimstva tog divnog naroda, tamošnjih kolega, koji su tako srdačno i ljudski činili sve da se osećamo kao da smo kući, pa do hiljade pređenih kilometara. Vežu me lepe uspomene i za Australiju u kojoj sam gostovao nekoliko puta. Prva turneja za Australiju je bila 1991. i tada smo radili i dosta humanitarnih koncerta, gde smo se družili i veselili a poznanstva koja sam stekao tada traju i dan danas i  srdačno pozdravljam Radeta Beraka, čoveka, koji i posle toliko godina se seća našeg druženja u dalekoj Australiji.
   

STO SE TIČE KARIJERE, KOJI JE VAŠ NAREDNI KORAK KOJI PLANIRATE?

S obzirom da smo svi bili duži  period izolovani zbog Covida, zaželeo sam se publike; imam zakazanih gostovanja, a  da je harmonika moja velika ljubav i večita inspiracija to znaju moji pratioci.

Sem pevanja počeo sam da komponujem, kako za sebe, tako i za kolege i koleginice koji su ljubitelji dobre narodne pesme. Uskoro očekujte i nešto novo od mene. To će biti jedno lepo iznenađenje i poklon za moju publiku.

ZA KRAJ NAŠEG DRUZENJA, KOJA JE PORUKA ZA VAŠE PRATIOCE i  ČITAOCE PORTALA SVET AUSTRALIA?

Pozdravljam vas od srca. Da ste mi zdravi i veseli, ma gde bili. Sa portalom Svet Australia svi smo tako blizu jedni sa drugima. Neka vas pesma i sreća prati, uvek i svuda. Vaš Miladin Vuković Miločajac 🎤

Pogledajte i video poruku Miločajca:

Slađana BOJOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila