Festivalite svoevremeno kaj nas bea sinonim za estradnite pridvižuvanja i mesta kada najčesto pejačite gi promoviraa svoite novi pesni, a avtorite svoite novi puleni. No, odamna festivalite ja izgubija svojata draž, a pejačite se pomalku veruvaat vo nivnata promotivna uloga, zatoa što mediumski tie ja nemaat nekogašnata afirmativnost, što ќe reče deka nitu se emituvaat na nacionalni televizii, nitu imaat udarni termini. Duri i da se sluči nivno tv prestavuvanje, toa najčesto e odložno so montirana snimka koja može da se vidi na nekoja lokalna TV i tuka završuva misijata, što e porazitelen fakt, zatoa što živeeme vo digitalna era koga se može da se reemituva i postavuva preku internet, no kaj nas i toa najčesto e diskutabilno zošto dodeka se postavi snimkata na You tube ќe zaboravite na festivalot. Ovaa loša praksa nikako da se iskoreni, a koga ќe postavite zabeleška na ovaa tema ќe dobiete iljada i eden izgovor koj vo krajna linija im šteti samo na pesnite.

No, kako i da e i ovoj pat ќe se vratime na festivalite i ќe progovorime za neodamna održaniot “Goce Fest”, so koj godinava se odbeležuvaše i 150 godišninata od ragjanjeto na našiot nacionalen junak Goce Delčev.

Na festivalot se pojavija mnogu istaknati doajeni koi dopolnitelno go podignaa kredibilitetot na ova izdanie, a megju učesnicite osbeno zabeležan beše nastapot na dvoecot od Bitola, Sofija Kočevska i Kico Stefanovski.

Ovoj maško-ženski duet se prestavi so pesnata “Večen zavet”. Avtor na muzikata  e samiot izveduvač Kico Stefanovski, dodeka ubaviot rodoljubiv tekst e delo na Vasko Dimovski – Berberot od Volongong Sidnej, dodeka pak aranžmanot go napravi Kiril Stojčevski.

Pesnata osvojuva na prvo slušanje zošto e pitka emotivna, a ubaviot spoj na glasovite što se isprepletuvaat ja pravat melemna za ušite.

Gi kontaktiravme izveduvačite Kico i Sofija i posakavme da gi čueme nivnite impresii od festivalot no i od pesnata?

– Kako što slušaš Biljana ova e namenska pesna napišana od našinec vo Avstralij, jas bi rekol i vo vreme nevreme nemaat kraj emociite, pa čovek reagira makar preku stihovi. Inaku za festivalot imam samo pofalni zborovi. Imaše mnogu kvalitetni pesni i tekstualno i melodiski. Isto taka imaše i ubav interes od publikata, koja beše prisutna vo golem broj vo DOM na ARM Skopje. Mnogu od pesnite predizvikaa silna reakcija na publikata, se čustvuvaše vozbudata. Se prašuvam dali e toa posledica na dolgata izolacija ili sepak presudija prekrasnite emocii koi umee da gi napiši Makedonecot. Inaku so Sofija veќe imame nekolku dueti, no ovoj pat i samiot avtor, Vasko Dimovski insistiraše ovaa pesna da bide duetska.

Malku mi e žal što posle nastapot vednaš si zaminavme za Bitola, no fakt e deka ispeavme ubava pesna za koja veruvame deka ќe zaživee i megju narodot – ni izjavi Kico Stefanovski koj posle fesivalot dobi pokana za nastap i vo muzičkata emisija “Merak meana”.

Sofija Kočesvska isto taka ne go krieše svoeto zadovolstvo od nastapot na “Goce Fest” so pesnata “Večen zavet”:

– So pesnata sum zadovolna, a i publikata beše zadovolna. Nemaše nagradi, no site učesnici dobivme  blagodarnici.

Sekoja čest na direktorot Pece Zdravkovski, na G-din Fidan Šemovski i celata ekipa što beše angažirana,  koi sepak i so vaka skromni okolnosti uspeeja da go održat  “Goce Fest” i da i  podarat na publikata  dvaesetina novi rodoljubivi pesni.

Nagrada za našata pesna, duetot so Kice, ni bea pozitivnite komentari i čestitkite od kolegite, koi nesebično ja izrazija svojata vooduševenost od pesnata. Imame čestitki od rodnini i prijateli od Makedonija, no i od dijasporata. So Kice dosega imame 3 snimeni dueti i dolgogodišna sorabotka so nastapi, a za CD vo ovie teški vreminja ne sme razmisluvale –  ni otkri Sofija Kočevska koja i pokraj dobriot vokal i ubavite pesni ostana skromna i nenametliva estradna ličnost…

B.K.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila