Prvi solistički koncert čuvenog virtuoza na harmonici Bobana Prodanovića izazvao je veliko interesovanje, ne samo u njegovom rodnom Kragujevcu, već i u Beogradu, okolnim gradovima i inostranstvu. Po informacijama koje imamo, karte su se veoma brzo prodale, nije bilo dovoljno mesta za sve one koji su želeli da dođu, zbog čega vlada mišljenje da je mogao da napuni Arenu.

U želji da se oduži svom voljenom gradu Kragujevcu u kojem je, po njegovim rečima, mnogo postigao, Boban je izabrao “Knjaževsko Srpski Teatar” gde je  8.12. 2021. održao svoj prvi solistički koncert.

Da je vrhunska organizacija u pitanju bilo je očigledno jer je sve funkcionisalo savršeno. Dominiralo je brilijantno sviranje Bobanovo uz pratnju njegovog sjajnog orkestra koji su inače pratili sve izvođače. Preko dva i po sata trajao je raskošan muzički program. Specijalni gosti večeri dali su takođe veliki umetnički doprinos celom događaju. Učestvovali su:

Jelena Tomašević, Radiša Urošević, Dejana Đekić Lazović, Marko Lazović, Bane Tomašević, Zvonko Pantović – Čipi, Slobodan Stanić, Pavle Đorđević, Borko Radivojević i Jovica Đorđević.

U orkestru Bobana Prodanovića svirali su:

Marko Lazović – violina, Sandra Mijatović -violina, Nemanja Mijatović – violina, Zoran Kovačević – violina, Stefan Milošević -gitara, Dejan Đurić – bubnjevi, Igor Miljković bas gitara, Aleksandar Radović – klavijatura, Miloš Gajić – klarinet.

Boban Prodanović, umetnik na harmonici, kompozitor i aranžer, vlasnik je blistave karijere koja traje preko 30 godina, ostavio je veliki trag u narodnoj muzici, iza sebe ima desetinu popularnih kola odsviranih prepoznatljivim stilom. Njegova autenticnost zvuka, stilska i žanrovska različitost, veliko umeće na harmonici i tehnika, uvrstile su ga u red velikana naše muzičke scene. Komponovao je za velika srpska imana, pratio je naše najveće zvezde. Kao član orkestra Bore Dugića nastupao je na najvećim svetskim scenama.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, ima status umetnika kao član “Udruženja muzičkih umetnika Srbije”, dobitnik je “Zlatne značke” “Kulturno prosvetne zajednice Srbije” i “Ministarstva kulture Republike Srbije”.

Odmah na početku razgovora pitali smo Bobana kakvi su njegovi utisci sa koncerta, da li je zadovoljan i jesu li se ispunila sva njegova očekivanja?

Oduševljen sam, ni sam nisam verovao da će koncert izazvati tako veliko interesovanje, brinula me iskreno pandemija, ali na moju radost mnogo je ljudi došlo, publika je bila fantastična, čula se često pesma u sali jer su je spontano prihvatali… Svi mi zajedno, učesnici programa, dali smo sve od sebe da budemo na visini zadatka i mislim da smo u tome uspeli.

Program je organizovao i režirao čuveni reditelj Vladimir Đorđević koji je vešto ukomponovao različite muzičke žanrove, napravio pravu čaroliju, disali smo svi na sceni zajedno i ostvarili do perfekcije naše zamisli.

Vladimir je vodio program sa Branislavom Banetom Tomaševićem, glumcem Narodnog pozorišta iz Beograda. Oni su posebno prijatnu atmosferu pravili na kocertu, sve je bilo lepo i spontano.

Sa kojom numerom ste otvorili program,kako je tekao u nastavku ?

Program sam otvorio sa mojom kopozicijom “Šumadinac u Parizu”, nastavio sam  sa “Srpskom svitom”, zatim sa “Igrale se delije”, “Oj Moravo moje selo ravno” i “Bojarkom” – gradskom igrom zbog koje su nam se pridružili na sceni folklorni igraci iz KUD Abrašević iz Kragujevca.

U nastavku, nastupio je voditelj programa, glumac Branislav Bane Tomašević i otpevao je u svom šarmantnom stilu pesmu “Jesen u mom sokaku”. Bane je inače iz muzičke porodice, otac mu je sjajno pevao. Upoznao sam ga na “Kulturnoj olimpijadi” u Londonu u “Šekspirovom Glob Teatru” sa predstavom “Henry VI” što se smatra najvećim našim pozorišnim uspehom. Muziku je napisao maestralni Bora Dugić. Bane je još tada na mene ostavio snažan utisak jer je izuzetan glumac.

Posle Baneta, na scenu je izašla Dejana Đekić Lazović (profesor solo pevanja) i otpevala je odlično pesmu “Bašalen Romalen”. Sledeći gost programa Borko Radivojević uverio je sve prisutne zašto ga smatraju najboljim mladim virtuozom na harmonici, svirao je zadivljujuće srpski splet, “Kraj potoka bistre vode”, “Lepo ti je biti čobanca” i “Bugarsko oro” Ljubiše Pavkovića.

Posebno ste ganuli publiku sa spletovima koje ste posvetili legendarnim kolegama, Marinku Rokviću, Merimi Njegomir i Veri Nešić, dotakli ste tada duše mnogima sa Vašim emotivnim prefinjenim sviranjem i dozvolili ste publici da Vas bolje upozna, tačnije, kao velikog umetnika i plemenitog čoveka koji ume da poštuje svoje kolege. Koje pesme ste posvetili Marinku Rokviću?

Hvala na komplimentima, pre nego Vam odgovorim na pitanje, moram reći da nisam mogao drugačije, to su naši pevački velikani sa kojima sam dosta sarađivao, bili su divne kolege, zaslužili su.

Marinko je pre Korone, u februaru mesecu snimio u mom studiju poslednju pesmu “Te noći kada umrem” kopozitora Miše Mijatovića, na tekst Steve Simeunovića i moj aranžman. Planirao je da dođe još jednom u studio da malo izmeni tekst, ali zbog korone koja je uzela maha, kasnije i zbog njegove bolesti nije uspeo. Pesma još uvek nije ugledala svetlost dana.

Na koncertu, posvetio sam mu splet sevdalinki koje je on inače rado pevao:

“Emina”, “Oj Prijedore”, “Srdo moja”, “Moj dilbere”, “Kad je pođoh na Benbašu”, “Mislio sam svaki dan”, “Čudna jada” i kolo “Ristovka”, Ismeta Alajbejgovića Šerbe.

Boban Prodanović sarađivao je u svojoj bogatoj karijeri sa velikim brojem umetnika, posebno mesto u njegovom srcu zauzimaju maestro Bora Dugić, umetnik svetskog glasa, dugogodišnji saradnik i prijatelj Bobanov, koji je opravdano izostao, poslao je poruku koja je bila pročitana na koncertu i koju u celosti prenosimo:

POZDRAV BOBANU PRODANOVIĆU

“Veoma dugo bih mogao da pričam o dečaku u kratkim pantalonama, čiji sam igrom slučaja postao komšija. Dečak je rastao, porastao, brižljivo učio muziku, svirao harmoniku i sanjao lepe snove o još lepšoj budućnosti.

Prošlo je dosta godina kada sam Bobana kao veoma elastičnog i darovitog muzičara pozvao u moju muzičku grupu, sa kojom sam obilazio svet.

Osim mene u toj grupi svirali su čuveni Miša Blam, Zoran Živković, Sloba Marković, Duca Ivanišević, Milan Pavković i drugi. Boban je došao, kako bi se u žargonu reklo, kao šlag na tortu. Svirali smo po celoj Evropi i vanevropskim zemljama. Boban je učio i vežbao, nadograđivao svoj veliki talenat i nikada nije izašao na scenu nespreman. Naprotiv, pomagao je svim kolegama i na sceni i u svom studiju.

I evo, došao je njegov trenutak, da se predstavi svom gradu, svojim prijateljima i kolegama, sa svojim prvim solistickim koncertom.

To što će te večeras čuti, bićete sasvim sigurno ponosni na čoveka, koga znate i poznajete i koga je ovaj grad odgajio. Ali, isto tako, moramo konstatovati da svaka sredina treba da podstiče i nagradi one ljude koji je svojom umetnošću obogaćuju i donose joj lovorike.

Boban Prodanović je jedan od njih.

On je nosilac intelektualne i moralne vertikale i kao takav zaslužuje sve počasti grada u kome je rođen. Želim mu veliki upeh i sve najbolje!”

Sugradjanka Bobanova, popularna pevačica pop, narodne i tradicionalne muzike Jelena Tomašević očarala je publiku svojim maestralnim pevanjem i elegantnim scenskim nastupom. Zadivila je publiku bisernim pesmama “Jare”, “Marijo ćero mori” i pesmom “Oro” koju je pevala na Evroviziji.

Boban Prodanović je začinio veče sa melodijama sa juga, makedonskim spletom “More sokol pie”, “Sudbo moja”, “Na srce mi leži mila mamo” i podigao puls svima sa temperamentnim ritmovima “Sokobanjskim čočekom” i svojom  numerom” Bocačezo”.

Još jedan gost imao je sjajan nastup, Zvonko Pantović Čipi iz grupe “Osvajači” ostavio je snažan utisak na publiku sa pesmom “Vino crveno”.

Sledeći umetnik, Radiša Urošević nikada nije odstao od pravih muzičkih vrednosti  tradicionalne narodne muzike, svojim savršenim pevanjem oduševio je publiku i opravdao neprikosnovenu pevačku veličinu. Otpevao je “Blago meni i tebi devojko”, “Tebi majko misli lete” i “Jesen stiže ja se ne oženi”.

Splet iz naše lepe Srbije, Boban je posvetio svojim preminulim koleginicama, koje su bile slavuji narodne muzike Merimi Njegomir i Veri Nešić. Setnim melodijama harmonika je milovala dušu prisutnima, ređale su se “Divlje ruže”, “Maramica sva od bele svile”, “U sokaku komšija mi”, “Vodeničarka”, na koju je izašao folklor Abrašević na binu, igrali su “Biserka kolo”, “Rumenka kolo” i “Jesi l’ čuo mili rode”.

Uprkos lockdown iz Beča sa Internacionalne akademije za muziku i scensku umetnost, došao je i nastupio  vrhunski  Bobanov prijatelj, profesor, magistar Jovica Đorđević.

Sledeci gost, takođe je bio veliki Bobanov dugogodišnji prijatelj i saradnik, profesor violine mastro Marko Lazović, imao je izuzetan nastup.

Iz susedne Rumunije Boban je odsvirao impresivno “Rumunsku igru”, “Mndra mja” i “Hora Stakato”. Da  napomenemo, Boban  je dva puta nastupao u “Temišvarskoj operi” na velikom koncertu Bore Dugića i na festivalu Džord Enesku u Bukureštu sa ansamblom Žordi Savala čuvenog svetskog dirigenta i kompozitora, gde je direktor festivala bio Zubin Mehta.

Naredna tačka, razgovor harmonika “Svađalica” u izvođenju Bobanovog profesora Slobodana Bobana Stanića, magistra Jovice Đođevića, Borka Radivojevića i Bobana Prodanovića lepotom je bez daha ostavio publiku.

Pred sam kraj koncerta, svi izvođači su izašli na scenu, Boban Prodanović se tada zahvalio svima, rekavši uz osmeh:

“Da progovorim i ja neku reč večeras. Ja bih hteo da se zahvalim prvo svojoj porodici, supruzi, ćerki, sinu, unuku Pavlu, ocu, sestri, celoj rodbini, svim kolegama i koleginicama i eto tebi profesore. Hvala mom dragom drugu i bratu Banetu, direktoru Vladi Abraševiću, gradu Kragujevcu, hvala vam svima. I da se zahvalim svom prijatelju Draganu i njegovoj supruzi Snežani. Hteo sam da vam kažem još na kraju, da mi je želja da vas okupim još u većem broju, mnogo njih su me zvali, neki su se i naljutili što nisu mogli da dođu, kad prođe ovo zlo da ćemo napraviti još jedan koncert, malo veći i da će tada moći svi da dođu. Hvala, hvala vam puno!”

Sa pesmom “Ovo je Srbija” koju su pevali svi izvođaci i publika, uz ovacije, prvi solistički koncert Bobana Prodanovića je završen.

Ekskluzivne izjave za naš Portal o koncertu dali su učesnici programa Jelena Tomašević i Radiša Urošvić.

Jelena Tomašević 

“Jedno veliko poštovanje sa moje strane ka njemu i njegove ka meni i to je kolega na kojeg možete da se oslonite i da znate da će biti tu šta god da vam treba. On je jedan divan čovek i divan umetnik i mislim da je u današnje vreme veoma retko da neko ko je fantastičan muzičar da bude u isto vreme i divan čovek, to je Boban Prodanović”.

Radiša Urošević

“Koncert je bio maestralan, repertoar je raznovrsno obuhvaćen, ljudi su mogli da čuju ogroman potencijal i kvalitet svirke Bobana Prodanovića. Bilo je veličanstveno i neponovljivo, sa toliko gostiju sa tolikim interesovanjem, potražnjom za kartama, da je bila Arena, bila bi puna. Sve je bilo dovedeno do perfekcije, navežbanost, ozvučenje, rasveta, itd. Boban je sa 20 godina svirao moj solistički koncert, vodio je orkestar veliki, već tada se moglo naslutiti da će postati veliki umetnik i da će ostaviti izuzetan trag u narodnoj muzici kao umetnik harmonike, kopozitor i aranžer. Mislim da dolazi tek ono pravo njegov umetnički vrhunac. Što je najvažnije, u narodu njegova svirka je prepoznatljiva”.

Slavica MOMAKOVIĆ

Fotografije: Nebojša Kovač


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila