Čuveni interpretator srpske narodne muzike Radiša Uroševević dodao je svom bogato odabranom snimljenom  repertoaru, 2 nove biserne pesme, komponovane u duhu tradicionalne narodne muzike i koje se odnedavno nalaze se na YouTube kanalu “VOLIM MOJU ŠUMADIJU”, kompoziciju i aranžman uradio je Zoran Đorđević – Sanduče, na tekst Gorana Lazarevića.

Takođe i za pesmu “POSVETA SOLUNCIMA”, kompoziciju, aranžman i produkciju  uradio je Zoran Đorđević Sanduče, tekst je napisao pesnik Marko S. Marković.

Svakako treba pogledati i novi video na YouTube kanalu “ZA CEO SVET” na kojem Radiša posebno emotivno peva u svom raskošnom stilu, jednu prelepu staru pesmu “S ONE STRANE LIPOVICE” uz pratnju sjajnog harmonikaša Darka Antića.

Radiša Urošević pripada najužoj elitnoj grupi pevača koji vrhunski pevaju narodnu muziku. Sa velikim glasovnim mogućnostima, prefinjenim ukrasima, izuzetnom tehnikom i interpretacijom, učestvujući na svim mogućim uglednim festivalima, osvajao je nagrade, pobeđivao je od strane stručnog žirija ili žirija publike ili pobede za interpretacijiu… dovoljno je da se prisetimo: Ilidže, Mesama, Šumadijskog sabora, Moravskih bisera, Vogošće i mnogih drugh festivala i uverićemo se. Veran tradicionalnoj muzici, posebno šumadijskom stilu koji peva nenadmašno, stoji na braniku naše kulturne baštine i pravih umetnickih vrednosti. Sa pravom nosi nadimak “Šumadijski slavuj”.

U njegovoj plodonosnoj karijeri koja traje više od 50 godina snimio je 24 LP ploče, 24 Cd-a i veliki broj singl ploča… izdvojićemo nekoliko antologijskih pesama: “Pastirska tuga”, “Rado moja bela”, “Dunjo moja”, “Živela Srbija”, “Tera kola Mitar rabadžija”, “Tecite suze tecite”, “Sreo sam solunca”, “Tebi za ljubav”, “Zasviraj mi stara frulo”, “Zavičajna pesma”, itd…

Vlasnik je mnogih priznanja, trofeja, zahvalnica, povelja itd, iako su mu sve nagrade važne koje je dobio tokom karijere, posebno mu je drago što su mu uručene za “Životno delo” i za “Očuvanje tradicionalne muzike”.

Radiša Urošević inače živi u Maršiću u velelepnoj kući nadomak Kragujevca, oženjen je Milankom sa kojem ima sinove Nikolu, Luku i Andreja. Veoma je srećan je što ima unuka Luku i unuke Milenu i Dunju.

Vaše nove pesme imaju tradiconano ruho, svedoče da ste verni šumadijskom stilu, oslanjaju se isključivo na kvalitet, šta očekujete od njih?

Prvenstveno očekujem da pronađu put do srca publike koja zna da ceni lepotu naše narodne muzike. Znam da njima ne treba mnogo pompe, one će same vremenom zauzeti svoje pravo mesto u muzici i ostaviće neizbrisiv trag. Svakako preporučujem mojoj vernoj publici da ih čuju, za ostalo ne brinem.

Šta nam još novo pripremate? 

Ovih dana sam dobio poziv iz Radio Beograda da uskoro snimim pesme za njihovu arhivu što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Biće to prvenstveno pesme iz Šumadije. Bez lažne skromnosti niko više i ne može da peva Šumadiju, tako je vreme došlo. Od mlađih pevača možda jedino Aleksandar Tirnanić…

Dugi niz godina suvereno vladate na muzičkoj sceni, imate ogromno iskustvo, da li bi ste nešto menjali na estradi?

Ne bih ništa menjao jer je sve otišlo predaleko, na kraju svaka ptica peva svojim glasom, svako ima svoju publiku. Surovi je to biznis, nekima su značajnije pare od očuvanja tradicije i od onoga što mi zapravo jesmo… Verujem da ima neko ko sve ovo gleda, na kraju mora da se okrene…

Decembar mesec je pun prazničnog raspoloženja i lepih dešavanja, kako je kod Vas, da li imate zakazane nastupe ovog meseca?

Gotovo svakog dana negde nastupam. Počela su brojna novogodišnja televizijska snimanja na kojima učestvujem, večeras ste me zatekli na izuzetnom solističkom koncertu Bobana Prodanovića gde sam bio specijalan gost.

Ispred mene je velika zanimljiva solistička turneja koju ću početi 27. decembra u Varvarinu i koja će se preseliti i u sledeću godinu, sa neograničenim trajanjem. Nastupaću sa sjajnim orkestrom koji se zove “Tragom starih majstora harmonike”, momci sviraju fantastično. Pored njihovog instrumentalnog programa, pevaću moje pesme kao i narodnu izvornu muziku. Svako veče će biti posebno i unikatno. To će biti nešto drugačije ali u interesu dobre muzike i moje publike koja voli prave pesme, biće to muzički spektakl.

Jeste li ugovorili kalendarsku Novu godinu i pravoslavnu, gde će te pevati?

Kalendarsku Novu godinu još uvek nisam ugovorio. Dosta poziva sam dobio sa strane, a ja bih nekako voleo da sam bliže Beogradu ili Kragujevcu. Svi su izgledi da ću ostati kod kuće i čekati Novu godinu sa porodiocom. Sušim meso, moja supruga Milanka će da umesi pogaču, kajmaka i sira ima, domaćeg vina takođe, oko kamina kad se skupimo, unuk, unuke, ma gde ćeš lepšu Novu godinu… A iskreno, nisam vam ja za tu neku svirku gde muzika zna samo da pravi galamu, zna se šta se od mene očekuje.

Eeeee, Srpska Nova godina je nešto drugo. Ugovorio sam nastup u Švajcarskoj. To će biti druga priča, uživaćemo u lepim pesama i druženju sa našim divnim ljudima tamo.

Hvala Radisa na razgovoru u ime redakcije portala “Svet Australia” želim Vam uspešnu turneju i srećne novogodišnje praznike, za kraj šta bi ste poručili našim čitaocima.

Hvala puno, vašim čitaocima, Vama i Vašoj redakciji, želim mnogo sreće zdravlja i uspeha u Novoj 2022. godini. Voli Vas Vaš Radiša Urošević.

Slavica MOMAKOVIĆ

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila