Erata na društvenite mreži gi donese na golema vrata instant likovite što ne se libat da istresat nebulozi javno i pri toa da stanat bitni na tri dena. E eden takov lik denovive e vo žižata na portalite koi go afirmiraa negoviot status i dopolnitelno dadoa legitimitet na negovata apsurdna sporedba pomegju velikanite Toma Zdravkoviќ i Jonče Hristosvki. Umetnici od golem kalibar koi za žal ne se poveќe megju živite, no koi ostavija dela za večnost. Nivnata dopirna točka verojatno e kafanata, odnosno boemštinata po koja bile poznati i sekako vonseriskiot talent za sozdavanje i interpretiranje na muzika, pa zatoa začuduva paraleleta što izvesen Aleksandar Cezar Konevski se obide da ja napravi na svojot FB status kade napiša:

– Go gledav včera filmot ,,Toma” mislam na srpskiot Toma, a ne na britanskiot ,,Tomi”. Go gleav negde do pola i mi zdosadi! Bjelogrliḱ sakal da prikaže nekoja stara boemska priča za isklučitelno talentiran čoek koj ne mu ide u ljubav i se dava na kocka i alkohol (spored mene nekoja stara šema na denešen Aca Lukas). Pa mi tekna na site komentari što gi čitav niz fejsov za toa kako se palat na boemštinata i na talentot na Toma i za pesMite šo gi ostavil kako balkansko nasleGje. Pa si vikam kako da se palam na boemot Toma koga imav prilika da živeam vo vreme na balkanov koga tvoreše najgolemiot fraer Jonče Hristovski. Pa kolku za sporedba… Jonče e roden vo Bitola (kolku i da ne mi e ḱeiF da ja falam Bitola, moram) Toma e roden u Aleksinac, e pa u start ima razlika. Pesnite na Jonče se daleku pokonkretni i pomoḱni, baš kafanski. Makedonsko devojče e prevedena na 20 jazici i e stavena megju osumdeset pesni kako svetsko nasledstvo, Jonče bil člen i igraorec na Tanec, PLUS ova retko koj go znae: Jonče kako koreograf izrabotil i sozdal koreografii za nekolku ora, megju koi i Kalajdžiskoto Oro. Ženata i edinstvenata ljubov na Jonče zaginuva vo skopskiot zemjotres, fraerot sam gi porasnue svoite dve ḱerki, nikogaš ne se preženuva. Jonče e likot koj non-stop beše niz skopskite kafani spontan, druželjubiv, kafgadžija, koa še uletaše so nego u kafana ti praeše čuvstvo ko da se znaete sto godini, ama BAŠ se što sledi za eden prav Boem (čoek da si pomisli deka e roden skopjanec). Pa da ne ja tupam pošto za Jonče bi možel da pišuem do utre. Sakav da kažam deka ne mi trebaat boemi od Leskovac da se palam na niv, koa imam reperi za taa rabota. Pošto u sporedba so Jonče nacionale, Toma e samo eden običen pijanica.
P.s koa ḱe se napalite na nekoja makedonska pesna u kafana, i koa ḱe se kurčite deka e narodna od vremja, ubavo proverete posle toa! Zošto golema e verojatnosta istata da e napišana od Jonče 
– napisa Aleksandar Cezar Konevski bez blam i sram!?!

Posle vakvo pisanie veruvam deka najlošo se čuvstvuva semejstvoto na Jonče Hristovski! Ednostavno toj ni kriv ni dolžen manipulativno e iskoristen za da se diskreditira drug negov kolega, koj za svojot život, ama baš so ništo ne im se zameril ni na Jonče ni na Makedonija?!

Edno e da ne vi se dopagja nekoj film, negovata režija ili scenario, no sosema drugo e da se obidete na eden primitiven nacin da go omalovažite likot i deloto na umetnikot koj ne e megju živite i nemože ni da se brani…

Likovi kako dotičniot Aleksandar koj sebe si so sredno ime se oslovuva kako Cezar, inaku se preziva Konevski vo nekoi poranešni vreminja ne bi možele ni prelazna ocenka da dobijat po muzika, pa i makedonski jazik, ako se zeme vo obzir nivniot pravopis i sekako elementarnoto nepoznavanje na umetnosta. Za nego i za takvite kako nego treba da naglasime deka umetničkata vrednost nikogaš ne podleži na primitivni sporedbi, zatoa što taa ne e sportska disciplina vo koja štopericata go meri rezultatot. Ednostavno umetnosta ja ima privilegijata da bide različna Ili slična no nikogaš banalno ista, nikogaš seriska i nikogaš šablonizirana vrsta.


So dolžen respekt kon istoriskoto muzičko delo na Jonče Hristovski, toj navistina zaslužuva da bide filmski oživean i za nego da se snimi avtobiografski film i taa ideja e apsolutno za poddrška, ama vo toj slučaj ne ni e kriv Bjelogrliќ za da go prozivame negoviot film, tuku po negoviot terk da pobarame od našite filmski producenti da go prifatat predloženiot predizvik.
Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila