Tragičnata subina na popularniot folk pejač Vasil Atanasov i posle celi tri nedeli od negovata smrt ja potresuva javnosta. Imeno od negoviot FB profil koj seušte e aktiven se oglasuva negovata sestra Lenče koja na svoj strumički dijalekt pišuva za mačniot period koj go prebroduva sama so vnikata od sestra vo Germanija, od kako im počina bratot i vujko Vasil, čie telo seušte ne e pogrebano spored našite pravoslavni običai i se naogja zamrznato vo bolnicata kade pejačot počina. Problemot e vo finansiite koi opštinata gi pobaruva za grobnoto mesto, a negovata sestra gi nema vo dovolna količina vo gotovo. Nejziniot javen apel vo cellos vi go prenesuvame:

DRAGI FB PRIJATELI.
DA ZNAEV DEKA TOLKU ЌE NE MALTRETIRAT I DEKA E TOLKU KOMPLICIRANO I SKAPO BI GO ODNELA BRATMI NA RACI VO MAKEDONIJA, TOA E PRETERANO I ŽALNO I MALTRETIRANJE. GERMANCITE NEMAT ŽAL KAJ NIV TREBA PRVO DA PLATEŠ PA DA TI JA VRŠAT RABOTATA. TREBAŠE SEGA NA 28 MI DA SE POGREBE A NA TRETI NOEMVRI DA SE PLATE I DENESKA NI SE JAVUVAT UŠTE RANO SABAJLE DEKA GRADOT NE SE SLAŽE, TREBA PRVO DA SE PLATE PA POSLE ЌE BIDE POGREBOT, SEKOJ DEN RAZLIČNO EDNI SE SLAGAT A DRUGI NE SE SLAGAT A BRATMI GO DRŽAT VO FRIŽIDER A NAS NE IZMORIJA OD PROBLEMI. I SEGA ЌE ODAM NA VTORI NOEMVRI ZA VIENA DA ZEMAM UŠTE MINUS NA KONTO OD MOJATA BANKA PA DA PLATAM NA 3TI TAKA KAŽAA PA NA 4TI KE GO POGREBIME. TUKA NEMA KOJ DA PITEŠ NI KOJ DA TE POUČI, AMA SEGA I DA GO ZEMAM BRATMI NEMA DA MI GI VRATAT TIE PARI 3350 EVRA ZA POGREB. ONI GO ZEMAA OD BOLNICA,GO OBLEKOA I GO ČUVAT VO FRIŽIDER. SEGA TREBA NA GRADOT DA PLATAM ZA MESTO I GROB, MI REKOA UŠTE 2250 EVRA. I SEGA MORAM DA PRAVAM KAKO ONI ŠTO ЌE KAŽAT. VO MAKEDONIJA NE SAKAA NI POGREBALNOTO NE SE JAVUVAA, KOLKU PATI IM PIŠUVAV TIE NE SE JAVUVAA I NEMAŠE KOJ DA ORGANIZIRA POGREB JAS ЌE PLATEV, POŠTO JAS I VNUKATA IMAME KUČE I NEMA SO ŠTO DA SI ODIME NEMA VOZ, SAMO VO VOZ MOŽE KUČE. TAKVA NI E DRŽAVATA NEMA VOZ , VO AVTOBUS I VO KOMBE NE PRIMAT KUČINJA PRAŠUVAT I ZATOA ODLUČIVME VO LUDWIGSBURG. MNOGU SE IZMAČIVME OD NERVOZA, NE OD RABOTA TUKU OD NERVOZA I OD PROBLEMI. A TIE PARI OD MINUS ЌE MI STOPIRAT SEKOJ MESEC A IMAM I DRUGI DAVAČKI. TEŠKO NAS,A VNUKATA NE RABOTI NIGDE JAS JA ČUVAM POŠTO NEMA RODITELI. MAKAR SOL I LEB DA JADEME AMA BRATMI DA GO POGREBIME,NIKOJ NE PLANIRAŠE TAKVO NEŠTO DEKA ЌE NE SNAJDE. ON MISLEŠE DEKA ЌE OZDRAVI PA ЌE SI ODIME SITE ZAEDNO SO KOMBE VO MAKEDONIJA, AMA TOJ NE OZDRAVI. PRED EDNA DEN VNUKATA SONI KAKO DOMA ŠTO LEŽEŠE BOLEN I REKOL NA VNUKAMI ANČE DA MU KUPI HAMBURGER I NIE KUPIVME NAPRAVIVME DOMA I MU STAVIVME NA MASA, NE E UŠTE POGREBEN I GLADEN E. TAKA DRAGI MOI I VASOVI FB PRIJATELI. NEKA POČIVA VO MIR I ANGELITE DA GO ČUVAT. VI BLAGODARAM NA SITE ZA UBAVITE ZBOROVI I SOČUSTVO. SIGURNO TOJ SE RADUVA. POZDRAV DO SITE VAS.


Ovaa tragična situcaija so koja se soočuva sestrata na folk pejačot Vasil Atanasov dopolnitelno ne predizvikuva da se zaprašame kade otide humanosta i osnovnoto čovečko milosrdie i vzaemno pomaganje vo teški situacii i da postavime javno prašanje zošto za ovoj slučaj ne se oglasi MPC, ili silnite patriotski združenija vo dijasporata ako se ima na um deka Vasil beše golem rodoljub koj javno istapuvaše vo odbrana na makedonskata kauza?!


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila