Estradata i estradnite slučuvanja se dežurna tema na mediumite koi ja tretiraat nejzinata ponuda i od mnogute estradni likovi sozdavaat popularni ličnosti što so tekot na vremeto dobivaat najrazlični sinonimi so koi gi poistovetuva javnosta. Nekoi imaat status na zvezdi, drugi koi se vo podem, a imaat potencijal se narekuvaat zvezdički, a  dolgogodišnite uspešni karieri sozdavaat  vistinski legendi i doajeni koi imaat i status na umetnici. Nivnoto javno eksponiranje sekogaš e svoeviden predizvik za sedmata sila koja prva stapuva vo kontakt so artistite i na eden neposreden način i go prenesuva vpečatokot na javnosta. No, za žal postojat situacii koga odnosot pomegju dvete strani e narušen i sorabotkata prekinata.

Sekade prisuten

Sakajќi da progovorime i za takavite relacii odlučivme vo ovoj serijal da vi go preneseme iskustvoto od novinarite i nivniot vpečatok za sorabotkata so estradnite lica. Ovoj pat porazgovaravme so novinarot i urednik na edinstveniot muzički portala kaj nas “Muzika 24” Ivan Josimovski koj mošne ljubezno se odzva na našata pokana:


– Estradnite slučuvanja na makedonskata muzička scena gi sledam poveќe od edna decenija. Na početokot možebi kako mlad i ne tolku iskusen početnik, vo za žal veќe zgasnatiot prv muzički portal “Makedonska Muzička Mreža” (mmm.com.mk), dobiv šansa i imav ogomna doverba kaj urednikot, pa rečisi nemaše nastan na koj ne bev prisuten, nezavisno dali stanuvaše zbor za press, koncert, muzički nastap, festival ili bilo kakov drugo slučuvanje. Ednostavno rečeno budno gi sledevme site muzički iminja od makedonskata scena.

Rabotno so Suzana Spasovska na Folk Fest Valandovo

Posle poveќe godišnoto novinarsko iskustvo otvarate i svoj portal “Muzika 24” koj ja tretira muzikata i estradnite slučuvanja i tokmu ovaa godina odbeležuvate edna decenija od negovoto postoenje. Kakvi se vašite iskustva so estradnite ličnosti?

– Vo dosegašnata poveќe godišna rabota, druženje i kontakt so poznatite estradni iminja od makedonskata muzička scena, može da kažam deka ne sekogaš i ne site se raspoloženi za razgovor, muabet, intervju ili obična izjava po povod odreden nastan ili pak odredeno muzičko slučuvanje. Mi se ima slučeno na primer, da ispratam prašanja do odredenata ličnost, “zvezda” i taa ili toj samo da gi poglednat prašanjata i ništo da ne odgovorat. Del od niv i den denes mi odgovaraat na prašanjata koi što nekogaš po povod nešto sum gi ispratil na nivniot facebook profil ili na mailot koj što znam deka go koristat. No zatoa pak, poveќeto se fer, korektni i sekogaš znaat deka ako ne sme nie, nema da postojat nitu tie. Toa e taka. Ako odredeno muzičko ime go nema vo mediumite, na internet portalite i voopšto za nego ne se pišuva, nitu pak se sluša za taa licnost, togaš se e đabe i nova pesna, i nov album neka izvadi, toa ќe pomine samo onaka… Na krajot na kraištata, nie sme tie koi što gi pravime “zvezdite”, da ne sme nie estradnite, muzički novinari koi so godini gi sledime i pratime muzičkite slučuvanja, poveќeto od sega poznatite i ponatamu ќe bea anonimusi i mnogumina nemaše da znaat koj se i što se, pa ќe si peeja doma pod tuš i na semejnite zabavi.

So Saša Kovačević

Ova e odličen šlagvort za slednoto prašanje, profesionalniot odnos pomegju estradata i novinarite?

– Veќe spomenav, ima muzčari koi znaat deka novinarite se tuka za tie da uspeat i da go promoviraat ona što go napravile, zatoa što utre taka ќe stignat i na tv i na radiostanicite i počesto nivnite pesni ќe bidat promovirani. So samoto toa tie znaat deka dobivaat odreden benefit, popularnost, pogolem broj na angažmani i slično.
So Halid Bešlić na Pivo Fest

Sekoja im čest na estradnite novinari vo sosedna Srbija, koga tie ќe se dogovorat deka nekoj pejač ili pejačka treba da bide ignoriran, veruvajte site redakcii, site tv i radio stanici, vesnici i portali go pravat istoto. Toa e taa sloga koja za žal kaj nas nedostasuva.
So Elena Andonovska
Golema vina gledam vo odredeni naši kolegi, estradni novinari, koi često se nesložni vo odlukata koga treba nekoj da bide mediumski ignoriran. Isto taka ima primeri na neprovereni muzički početnici koi sakaat da dobijat tekst i mediumsko vnimanie pa toa može bez problem da go dobijat za edno kafe, 500 denari, ili parfemče so što samo se degradira profesijata. Isto taka sakam da spomenam deka muzičkite iminja, avtorite, producentite, kompozitorite i site onie koi ja pravat makedonskata muzička scena treba da ja svatat ulogata na novinarot. Za žal, svedoci sme deka vo posledno vreme mnogu naši kolegi zaradi bliski kontakti so odredni estradni ličnosti pišuvaat poveќe za nivnite mačinja i kučinja, za tangite što gi nosat ili hranata što ja degustiraat namesto za pesnite i albumite što gi snimaat, no so pojavata na koronata opravdani se i ovie banalnosti so koi novinarite se obiduvaat da gi održuvaat vo život estradnite karieri na poedinci.

So Vlatko Stefanovski

Što mislite koi se suštestvenite razliki pomegju našata estrada i estradite vo sosednite državi?

– Suštestvenata razlika pomegju estradata vo Makedonija i sosednite državi e vo toa što našite se simnati na tolku nisko nivo što čovek navistina se čudi kade živee i za kogo treba da pišuva. Raka na srce, sekogaš postoele i ќe postojat onie golemi profesionalci no, za ogromna žal tolku amaterizam postoi što navistina treba da se prašame dali voopšto postoi makedonska muzička estrada i scena. Poglednete gi što pravat muzičarite vo Srbija, vo Bugarija, da ne odime podaleku. Poglednete što pravi “Grand produkcija” i “Payner produkcija”. Razlikite se ogromni. Poglednete samo kolku radio i tv stanici imaat što puštaat samo svoja muzika, isto e i so portalite…
So Elena Velevska
Vo sosedstvoto mediumite se zanimvaat samo so svojata domašna estrada i ne gi interesira nitu edna druga. No, pak ќe se prašame koj e za toa vinoven?! Novinarite sekako ne, a problemot može da go barame vo značitelno namalenata muzička produkcija. Vo devedesetite i početokot na 2000-ta imaše napliv na golem broj makedonski pejači, pejački i imavme sekoj den novi pesni, pa se sozdavaše priroden natprevar pomegju niv i želba koj da izvadi pogolem hit! Denes za žal pesna se vadi na 6 ili poveќe meseci i se čeka nekoj festival za tamu istata da bide promovirana kako da e toa najsvetoto mesto za promoviranje na nova pesna. Pa potoa se čudite zošto nema muzički emisii, top listi, estradni magazini…
Kolegijalno so Valentina Pargo
Nema zatoa što ništo i ne se raboti, se stoi vo mesto i sekoj raboti ili za stranskiot pazar ili popoleka planira i si gi pakuva torbite za da zamine od državata. Toa se tie razliki od nekogaš i denes, pomegju našata makedonska muzička scena i site onie okoli koi sekojdnevno grabat i grabat napred.

Dali so nekoja estradna ličnost ste završile na sud i kolku takvite uceni od estradnite ličnosti kaj nas imaat osnova?

– Fala mu na Gospod dosega so nitu edna ličnost od našava estrada, a i poširoko ne sum završil na sud. Nitu jas nitu pak nekoj od redakcijata na zasega edinstveniot muzički portal vo Makedonija, “Muzika24”. Možebi ne sum završil na sud, no poradi eden tekst imavme problem so edna folk pejačka koja poteknuva od Bitola ili barem taka se predstavuva, (ne zaslužuva da bide spomenata). Taa slučka beše pred 5 ili 6 godini, koga nie ne sakavme da go trgneme tekstot nitu slikata koja ja objavivme, čisto od princip i taa angažiraše ličnosti koi za žal ni go hakiraa portalot. Ne vi se veruva, pa veruvajte nitu mene ama toa e, makedonska rabota. Zatoa taa e strogo zabraneta i dodeka postoi “Muzika24” nutu eden tekst nema da dobie, a toa se odnesuva i na ušte nekolku od folk estradata koi se zakanuvaa deka ќe ne tužat za poddrška na naša koleška, deka ova ili ona ќe bide napraveno, a i samite tie neznaat što se ima za niv po mediumite, fotografii so nedolična sodržina i slično… No, toa e veќe druga tema za razgovor. Da rezimiram, ako nema osnova za tužba i nikoj ne e povreden ili neosnovano prozivan, togaš taa ili toj kolku saka može da se zakanuva. Duri i da dojde do sud  treba i samite da se svesni deka so toa gubat vo start. Vo drugi državi, pak ќe ja spomenam Srbija, samite izveduvači pravat namerni skandali, pravat gluposti i što se ne samo da gi ima po portalite i da bidat čitani i za niv da se zboruva. Tuka kaj nas samo nabildani ega…

So estradnite dami

Kako estraden novinar što bi im preporačale  na estradnite ličnosti?

– Da ne bidam svaten pogrešno deka celo vreme kritikuvam, samo sakam na site koi se del od makedonskata muzička scena i estrada da im dadam eden mal sovet. Obidete se da bidete aktivni kako vo 90-te godini, kako vo početokot na 2000-ta koga imaše golem broj na muzički iminja i rečisi sekoj den promocija na po edna ili dve novi pesni. Togaš ne ni trebaa srpski pejači i pesni… Koncertie traeeja po 3 i poveќe časa i bea ispolneti so najpoznatite makedonski izveduvači i hitovi. Neka ne vi bide samo matematka na prvo mesto, ima nešto poveќe od toa. I sekako, sorabotuvajte i bidete vo kontakt so estradnite novinari! Ne čekajte samo nie da ve molime vas i da vi praќame prašanja, tuku i vie nezavisno dali sami ili preku vašite menađeri bidete vo kontakt so mediumite i taka site zaedno da se obideme da go vratime sjajot i nivoto na makedonskata muzičko- estradna scena.

Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila