Teško je prihvatiti činjenicu da nas je legenda narodne muzike  pevač, kompozitor, virtuoz na harmonici Novica Negovanović napustio. O njemu se i dalje govori, piše sa mnogo poštovanja jer je bio voljen čovek i umetnik koji je iza sebe ostavio neprocenjivo muzičko blago.

Ovih dana velikan narodnih pesama “šumadijski slavuj” kako ga publika iz milošte zove – Radiša Urošević snimio je i vrhunski nadahnuto otpevao  “Novičinu pesmu” koja je mnoge kolege, prijatelje i obožavaoce rasplakala; što svedoče i komentari na YouTube. Mene lično, snažno je pogodila ova pesma jer su u njoj sabrani Novičini hitovi koji oslikavaju veliki deo njegove uspešne karijere takodje i  zbog dirljive interpretacije Radišine, jer se odmah čuje da ju je svom dušom otpevao. Nema sumnje da je stvorena pesme za večnost i u želji da saznamo više o njoj kontaktirali smo Radišu Uroševića.

Kako je nastala “Novičina pesma”, ko ju je napisao i komponovao, kako je uopšte stigla do Vas?

Saznavši da je Novica preminuo mladi tekstopisac Marko Marković potrešen tom vešću napisao je istoga dana izuzetne stihove “Novičinu pesmu” u kojoj se spominju antologijske Novičine pesme i  postavio je na FaceBook. Ja sam je pročitao ali i moj  cenjeni kolega harmonikaš, kompozitor i aranžer Zoran Dorđević Sanduče. Zbog velikog poštovanja i prijateljstva prema Novici nismo se dvoumili ni malo, on je odmah uradio melodiju i aranžman u njegovom studiju sa njegovim orkestrom sa velikim nabojem emocija smo je snimili. Kako je to izgledalo postoji video zapis na YouTube, vaši čitaoci mogu da ga pogledaju. Kolege, prijatelji svi koji su čuli pesmu niko nije ostao ravnodušan…

Dugogodišnji ste prijatelj i saradnik bili sa Novicom, kakve vas uspomene vežu za njega?

Da, bili smo veliki prijatelji, posećivali smo se, družili, odradili smo dosta nastupa zajedno. Bio je vesele prirode, odan prijatelj, kolega, brilijantan pevač, harmonikaš i kompozitor, stvorio je bezvremenske pesme za sve generacije. Naša saradnja je počela 1975. godine. Uradili smo 2 ploče zajedno, “Doći ću ti nezvan u svatove” i “Sećanje na krčmu”. Par meseci pre nego što je preminuo rekao mi je da ima 2 pesme za mene, veoma mi je žao sto to nismo stigli da uradimo. 

Bili smo u kontaktu u zadnjim njegovim danima, trudio sam se da pomognem, zvao lekare, preduzeo sam sve što sam mogao u bolinici u kojoj se lečio ali na žalost podlegao je bolesti.

Žao mi je što je tako rano otišao, bio je u punoj umetničkoj snazi, mogao je još mnogo toga da uradi u muzici i za muziku.

Tema o koroni je opet aktuelna, novi talas ne jenjava, recite nam kakva je situacija u Kragujevcu gde živite sa prodicom i u Beogradu u koji odlazite često, koliko utiče na vaš posao? 

U Kragujevcu i u Beogradu sve radi, narod izlazi, svuda je puno gde god da odete. Kada je moj posao u pitanju i ima ga i nema, neke svirke se otkazuju neke smo odradili. Mnogo poziva imam za iduću godinu. Kako će ići na dalje videcemo…

Hvala Radiša na razgovoru, za kraj mozemo li objaviti “Novičinu pesmu”?

Hvala Vama, naravno, biće mi drago da je Vaši čitaoci čuju, šaljem im širom sveta najsrdačnije pozdrave.

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila