Uspomena na legendu najvoljenijeg pevača narodnih pesama Dobrivoja Toplovića -Topalka živeće večno zbog njegovih velikih vrednosti; bezvremenskih hitova, prefinjenog vrhunskog pevanja, izuzetne dobrote, kolegijanosti i neverovatne duhovitosti zbog koje ga je cela estrada obožavala i želela sa njim da se druži (i sama sam dosta radila sa Topalkom i mogla bih nekom drugom prilikom mnogo toga lepog da ispričam, a najviše šaljivih anegdota).

Legendarni pevač Dobrivoje Topalović koji je preminuo prošle godine

Velike zvezde odazvale su se pozivu organizatora “Estrade Melos” Čačak i Mesne zajednice Preljina i došle na koncert u njegovu čast, koji je održan u njegovoj rodnoj Preljini pored Čačka 21.9.2021. godine u 5 h. na Topalkov rođendan i veliki hrišćanski praznik Malu Gospijinu uz brojnu publiku. Topalko je bio jako vezan za Preljinu, bila je to njegova mirna oaza u koju se vraćao stalno sa ljubavlju sa raznih putovanja, iako je živeo sa porodicom u Beogradu, družio se sa meštanima, igrao sa njima šah, pevao im… Juna prošle godine preminuo je u Preljini.

Koncert je bio za pamćenje, vrlo emotivan, vrhunski organizovan, za posetioce besplatan. Organizatori su odlučili da će postati tradicionalan, održavaće se svake godine, istoga dana u isto vreme.

Svi koji su bili pozvani došli su, nastupili su brojni umetnici i pokazali svoje veliko srce:

Miroslav Ilić

Vera Matović

Radiša Urošević

Vesna Đoković – Spasojević (zahvaljujemo se cenjenoj Vesni na brzim informacijama i slikama)

Rade Jorović

Jelena Broćić

Andrija Era Ojdanić

Zorica Minić

Raša Pavlović

Miljan Miljanić

Miša Mijatović

Razvigor Raško Spasojević

Miroslav Milinković

Mićo Kujundžić

Nemanja Kujundžić

orkestar Perice Vasića

trubački orkestar Marka Stanojevića

KUD Dule Milosavljević

pobednik sabora violinista Pranjani

voditelj programa Dragan Filipović Fića.

Izvor: zvucisrbije.rs

Ekskluzivno za naš portal popularni umetnici, koje smo uspeli kontaktirati, dali su izjave:

Vesna Đoković Spasojević 

  • Generalno jedno savršeno veče, od organizacije, kolega, čak narodu kiša nije smetala, delovalo je, da su svi željni lepe pesme. Odavno se nije okupila ovako dobra ekipa pevača. Dobrivoje bi bio ponosan na sve nas, kao što smo i mi na njega. Organizacioni odbor je odlučio da koncert postane tradicionalan, pružili su nam divno gostoprimstvo, svi  smo dobili zahvalnice i majce sa likom Dobrivoja Toplovića. Program je trajao od 5 posle podne do 9:30 naveče, jedva smo se razišli, što govori da je bilo prelepo.

Radiša Urošević 

  • Bilo je lepo, koncert za pamćenje! Kiša je počela da pada oko 5 sati baš kada je bio zakazan koncert, kasnili smo sat vremena zbog nje. Sve je bilo fantastično organizovano, fenomenalna bina, gostoprimstvo, itd. Bili su prisutni gradonačelnik, predsednik mesne zajednice, divna publika, brojne kolege, videlo se po svemu da je Topalko to zaslužio. Odlučeno je da se svake godine održe “DOLOVI DANI” (Iz milošte su Dobrivoja zvali Dole). Biće napravljena njegova bista i pozornica koja će se zvati Dobrivoje Topalović. Takođe, dogovoreno je da se kolege menjaju, pogotovu mladi, da im se ukaže prilika da vide kako se mi družimo, poštujemo i da se ako žele na nas ugledaju. Naš Topalko je bio miran, tih, skorman čovek i veoma duhovit, večno će mo ga pamtiti!

Vera Matović 

  • Da je mogao naš Topalko samo da ustane i vidi šta smo mu priredili, ne bi mogao da poveruje, poznato je kako je bio skroman čovek. Bilo je sve veličanstveno! Organizacija je bila na velikom nivou kao da je bio neki festival; od ogromne pozornice, ozvučenja, muzičara i njegovih dragih kolega sa kojima se niz godina družio njegove dovogovštine. Bio je jedan od najduhovitijih kolega na estradi, svi smo voleli da budemo u njegovom društvu. On nije fizički sa nama ali je u našim srcima. Bićemo ovde svake godine na njegov rođendan 21. septembra i odavati mu pomen. Njegova Preljina gde je rođen, napraviće memorijalni cetar sa njegovim likom i imenom, da ostane uspmena na njega večna za buduća pokoljenja.

Srećna sam što sam rođena u vremenu kada je on harao našom starom Jugoslavijom. Ponosna sam što sam sa podneblja grada Čačka, koji je iznedrio velike umetnike, slikare, reditelje, sportiste, kompozitore muzičare pevače ali i našeg Topalka.

Miroslav Ilić 

  • Veoma mi je drago što su se organizatori setili i napravili ovaj prelepi koncert koji će postati tradicija. Kolege i domaćini su dali sve od sebe da ovaj koncert ostane za pamćenje. Topalko je to zaslužio, svi smo ga jako voleli.

Miša Mijatović 

  • Bilo je lepo, veličantveno, mnoge su kolege bile, trubači, folklor. Koncert će postati tradicionalan. Ja sam nastupao kao solista uz orkestar Perice Vasića koji je takođe sve pratio. Napravili smo vezani blok po jednu strofu i refren od Topalkovih hitova koji su pevali odlični mladi pevači Miroslav Milinković i Nemanja Kujundžija. U spletu su bile pesme koje su posebno ganule i nas i publiku:

“Blago vodi što te mije”

“Ej da mi je” 

Ja sam rođen u Srbiji brale”

“Na mramornoj steni”

“Kad bi mog’o bolov’o bi za te”

“Progovori sliko”

“Crno vino crne oči”

“Tebi se ne žuri”

“Idi mala idi”

Lično sam sve doživeo veoma emotivno. Večno ćemo pamtiti Topalka.

Razvigor Raško Spasojević 

  • Pokojni Dobrivoje je godinama radio sa mojim ocem, tako da sam ga poznavao od rođenja. Kasnije i mi smo dosta nastupali, uradili smo i jedan album sa kojeg je ostala antologijska pesma “Imali smo bašču šljiva”. Kada je pokojni Dobrivoje u pitanju mnogo lepih doživljaja bih mogao da ispričam. Održali smo memorijalni koncet za njega, sve su se kolege odazvale jer je sa svima godinama radio i družio se. Koncert je organizovan profesionalno, takav je bio i sam program. Na samom kraju Miroslav je zapevao pesmu “Otvor prozor curice malena” svi smo se pridružili. Uz prelep vatromet koncert se završio, neki su i zaplakali.

Posle koncerta sve je utihnulo nad Preljinom, ostalale su da lebde Topalkove setne pesme i poruka organizatora; “Dole je sa ponosom preneo ime Preljine celim svetom, ali je Preljina za njega uvek centar sveta bila”.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila