Golemata tragedija što ja zadesi Makedonija so izbivanjeto na požarot vo modularnata kovid bolnica vo Tetovo i odnese 14 čovečki životi beše pričina za proglasuvanje na tridnevna žalost koja gi odloži i stopira site nastani i slučuvanja koi bea predvideni vo periodot od 9-ti do 11-ti septemvri. Ohridskiot Internacionalen Festival što beše najavuvan ušte od letoto, a koj trebaše da se sluči tokmu vo ovie denovi pretrpi koncepciska izmena i organizatorite odlučija da bide snimen bez prisustvo na publika, novinari i dodeluvanje na nagradi, pa odložno emituvan podocna, od pričina što gostite od inostranstvo veќe bile stacionirani vo Ohrid.

Bidejќi izostanaa intervjuata so godinešnite učesnici od ovoj festival, se odlučivme da vi prestavime eden osobeno avtentičen vokal koj predhodnite godini na “Ohrid Fest” ispea preubavi pesni i ostavi svoj pečat. Vo prašanje e Miško Mikele Srbinoski kogo publikata go prepoznava po pesnite “Nema zaborav” i “Pesna gorčliva” koi gi izvede vo 2019 i 2020 na folk večeta. Godinava Miško ne beše vo najavenite učenici na fesivalot pa taka započna i našiot razgovor…

Miško so osvoenata nagrada na Ohrid Fest i so kompozitorit Milososki

– Za žal ovaa godina nema da učestvuvam, iako želbata beše golema. Tokmu koga trebaše da nastapuvam, jas morav da bidam na Florida, zatoa što dobiv pokana od moi prijateli. Za žal i tamu ne otidov, zaradi merkite vrzani so pandemijata koi sekojdnevno se menuvaat…
Učestvuvav poslednite dva festivali, na koi imav zabeležitelni rezultati, so dve ubavi pesni, koi za žal ne bea dobro promovirani – iskreno priznava Mikele koj megju estradnjacite važi za vistinski vljubenik vo muzikata i emotiven interpretator so posebna boja na glas.

Miško na TV gostuvanje kaj Drakče

Znaejќi deka mnogu ubavo gi interpretira starite makedonski izvorni i starogradski pesni i deka e pobornik na tradicionalniot melos go prašavme koja e spored nego pričinata za stagnacijata na našata tradicionalna muzika i se pogolemata popularnost na zvezdite od sosedstvoto?

– Neznam od kade da počnam za da odgovoram na ova prašanje. Navistina e teško da se zboruva,ima mnogu pričini,a site gi znaeme i odgovorite… Štom sum prašan ḱe dadam moe mislenje,iako znam deka nema da smeni ama baš ništo.Site znaeme,svesni sme deka godini nanazad tolku mnogu se oddalečivme od našata tradicionalna pesna, našata izvorna pesna, za koja često koga razgovaram,kažuvam deka e najubava na svet. Samite nie ne si ja sakame, posebno mislam na masata narod makedonski, koj se poveḱe se hrani i nasladuva so tugjata, so izgovor deka našata pesna bila staromodna itn, a taa od okolnite državi, super moderna… Smešno…
Nikoj ne ni e kriv, samite sme si krivi, posebno nadležnite lugje koi treba ušte od prvo oddelenie, pa i vo gradinka, da im ja puštaat na decata našata pesna i oro, da im ja vnesat vo dušata i koga ḱe porasnat da znaat so koi drugi ḱe se sporeduvaat. Tuka se pravi obratnoto… Se puštaat ušte vo gradinki tugji pesni, tugji ritmovi, pa se otvorija igraoni za rap, hip-hop, da ne nabrojuvam. Poznavam mnogu roditeli, pobrzo ḱe gi zapišat na hip-hop i slično od kolku vo nekoja igraorna…

Pobornik za makedonskata izvorna pesma: Miško Mikele Srninovski

E tuka e greškata, koga sam ne se sakaš, a go sakaš drugiot, neuspehot e tuka… Duša me boli što e taka… Mnogu možam da zboruvam, da odgovaram na ova prašanje, no mislam me razbiraš.

Miško i Suzeto Spasovska

Večni momci: Blagoja Grujovski, Goran Milošeski i Mikele Srbinovski

Ovoj tezok kovid period muzicarite najtesko pominaa zaradi zabranata so nastapi kakva e sostojbata so tebe i kako se snajduvas finansiski vo ova nepredvidlivo vreme ?

Oh kovidot… Sostojba, koja ne posmeta vo pogled na se što dosega razgovaravme, a osobeno vo finansiska smisla kako na muzičarite i peačite taka i na site ostanati… Svirkite se reduciraa sigurno 90%, taka da jasno ni e na site kolkava finansiska šteta ni napravi. Ete jas, koga trebaše da bidam veḱe na Florida, zaradi kovidot i merkite koi sekojdnevno se menuvaat, ne poletav… Jas konkretno lesno se snajdov, zatoa što ne biram rabota, se što ḱe mi se ukaže, a možam da go srabotam go prifḱam i go rabotam… Lebot e važno da se izvadi i smetkite kon drzvata da možeš da gi isplatis – skromno poentiraše vo svojot stil Mikele.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila