Mojot sogovornik e prepoznatliv po pesnata na vekot, pesna koja nikogo ne ostava ramnodušno isto kako i negovata interpretacija koja go ima onoj boemski senzibiltet, a istovremeno i moќen glas što probiva do site damari. Ako veќe nasetivte deka zboruvame za “Rozo moja” togaš znaete deka naš sogovornik e Ibuš Ibraimoski. Estraden umetnik i pejač od Tetovo, koj ima respektabilna kariera bez skandali, semeen čovek koj drži do tradicionalnite vrednosti i javna faca koja e sekogaš nasmeana, dobronamerna i kulturna…

Ibuš na snimanjeto na spotot “Rozo moja”

Za vas velat deka ste kavaliteten i skromen čovek. Karakterstiki koi se poretko možat da se sretnat. Kako uspeavte posle tolku godini na estradata i tolku uspesi da ostanete taka prizemen i da ne se vozgordeete?

Najnapred drago mi e što eden od naj eminentnite novinari se seti po podolgo vreme da me intervjuira i navistina blagodaram za vnimanieto i ubavite prašanja. Inaku konstatacijata vi e točna. Baš taka i samite kolegi, kompozitori go naglasuvaat mojot kvalitet. Kvalitetot e od dolgogodišnata rabota po kafani, po planini, po morinja i.t.n.  Znači jas pred se bev kafanski peač, a moite kvaliteti gi otkri Grigor Koprov. Na estradata sum mnogu odamna, a ja imam dobieno i Estradnata nagrada na Makedonija.

Glasovi za medalji: Ibuš Ibraimovski, Violeta Tomovska i Evto Pupinoski
Vo svojata bogata kariera otpeavte prekrasni pesni, stilski različni, a sepak prepoznatlivi po vašiot moќen glas i načinot na interpretacija. Kolkav e vašiot glasoven raspon i dali moќnoto grlo vi beše prednost koga dobivavte novi pesni?

– Ispeav mnogu zahtevni pesni koi baraa moќen raspon na glasot. Ednostavno toa e mojot stil na peenje koj gi predizvikuvaše i avtorite da mi pišuvaat takvi pesni.
Ibuš so našiot glaven urednik Rade Berak na “Ohridski Ball” 2016. vo Melburn

Kultnata pesna “Rozo moja” bez koja nema veselba i druženje e praktično vaša lična karta. Dali koga ja snimavte moževte da ja pretpostavite nejzinata vrednost?

– Pesnata “Rozo moja” prviot pat ja vrativ ne sakav da ja peam, po vtor pat so grupata “Slatka tajna” od Sveti Nikole ja snimivme, no ne pretpostavuvav deka dotolku ќe bide popularna.

Ibuš na nastap

Kolku eden mega hit kako “Rozo moja” može da se isplati za eden pejač odnosno dali može populanosta da se valorizira?

– Videte kaj nas toa beše vrvot. Pesnata postigna se što treba i mi ovozmoži da otpatuvam i za Avstralija kade se iznenadiv kolku našite tamu ja sakaat “ROZATA”.

Nagrada za životno delo Rosa Fest 2020

Minatata godina na festivalot “Rosa fest” dobivte zasluženo priznanie za životno delo i toa beše gromoglasno pozdraveno od publikata no i od vašite kolegi. Kolku vi značat priznanijata i kolku se tie merilo za eden pejač?

– Sekako priznanieto za Životno delo me napravi mnogu gord Makedonec, koj dade mnogu pesni za svojot narod i zemja. Golema blagodarnost na “Rosa Fest” koja znae da ocenuva i nagraduva.


Gord na soprugata koja ja narekuva Sultanka

Familijaren čovek ste koj osobeno gi neguva tradicionalnite vrednosti. Redovno i posvetuvate vnimnie i na soprugata koja od milost ja narekuvate Sultanka. Neodamna proslavivte i 46 godini bračen život. Koja e formulata za sreќen brak?

– Da, tocno semeen sum čovek. Sekogaš semejstvoto mi e vo prv plan, a nad site e mojata Sultanka koja ima udel vo seto ova što go postignav do denes! Formulata za sreќen brak e SAKAJ OD SRCE ZA DA TE SAKAAT!!!

Ibuš so sinot Amir na zaednički nastap


Vašite sinovi go nasledija muzičkiot gen i isto kako i vas važat za kvalitetni vokali, no očigledno ja nasledile i skromnosta pa ne se nametnuvat kako mnogu deca od poznati roditeli?

– Moite deca imaat kvaliteti sekoj na svoj način. Ernest e operski peač i pee klasika, a Amir postariot on e moj kalibar koj možam slobodno da kažam deka me nadmina, no skromnosta e toa što mozebi i kaj nego koči.

Što posakauvate kako muzičar koga se vo prašanje karierite na vašite deca?

– Pa kako i sekoj roditel taka i jas posakuvam moite deca da postignat mnogu poveќe od mene.

Može li da se očekuva vo idnina nekakava zaednička familijarna numera vo koja Ibraimoski ќe gi združat glasovite?

– Da, so Amir veќe imame vo plan edna zaednička numera da snimime…

Vo duet do Viki Srebrova

Dali ostana nešto što osobeno si posakuvate kako kruna na karierata i dali razmisluvate za solistički koncert?

– E baš toa go posakuvam… Možebi ќe se najde nekoj, ako ne jas, da napravi solistički koncert narečen Ibuš i prijatelite. Na nego ќe bideš prva od pokanetite. Golem pozdrav i mnogu zdravje čuvajte se.

Izvor: Art Studio
Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila