Velikan narodne muzike, mega zvezda Miroslav Ilić, najpopularniji je srpski pevač na estradnoj sceni, od naroda i medija dobio je s pravom nadimke “Kralj narodne scene” i “Slavuj iz Mrčajevaca”. Veruje se  da gotovo svaka kuća u Srbiji ima barem jednu njegovu kasetu. Brojni hitovi koje ima, pevaju se širom sveta, na raznim kuturnim događajima i veseljima gde god ima naših ljudi, a to su: “Pozdravi je pozdravi”, “Devojka iz grada”, “Božanstvena ženo”, “Polomiću čaše od kristala”, “Još te nešto čini izuzetnom”, “Najlepša si kad se smeješ”, “Zoveš me na vino”, “Jesen sedamdest i neke”, “Luckasta si ti”, “Tebi”, “Amerika”, “Čuturica”, “Tako mi nedostaješ”, “Selo moje zavičaju mio”, “Lažu da vreme leči sve”, “Gina”, “Vino točim a vino ne pijem”, “Šta je život “, “Kad si sa mnom ne misli na vreme” itd… U svojoj brilijantnoj karijeri prodao je milione ploča, punio stadione, osvajao mnoge nagrade na festivalima, dobijao priznanja broja im se ne zna, za ovu priliku izdvojili smo: “Estradno- muzičku nagradu Srbije za životno delo” 2018 god i “Estradno muzičku nagradu Srbije 2016”.

Miroslav je, u pauzi dok nije nastupao zbog pandemije korona virusa, bez žurbe, pripremao lepa muzička iznenadenja za svoju publiku o kojima ćemo govoriti u ovom intervjuu. Naš razgovor je bio izuzetno prijatan, jer ljubaznost i velika profesionalnost krase ovog vrhunskog umetnika.

Kako provodite ove vrele letnje dane, gde se nalazite sada? Da li se sutuacija malo stabilizovala u Srbiji zbog korone virusa, jeste li počeli da radite?

Sa suprugom Gordanom pobegao sam od vrućine iz Beograda na dva tri dana u rodne Mrčajevce, ovde je malo bolje, veća hladovina i podnošljivije je…

Situacija se Koronom nije se na žalost stabilizovala, malo jeste bolje, toliko da mogu da radim pomalo. Sve velike planove i koncerte prebacio sam za iduću godinu.

Šta planirate za iduću godinu, čime ćete obradovati Vašu vernu publiku?

Ovih dana u studiju kod Ace Sofronijevića, polako snimam nove pesme koje su takođe za iduću godinu. Veliki povod je u pitanju, pripremam jubilarni koncert u Areni, proslavu 50 godina rada, tačnije 10. decembra 2022. godine sa ekskluzivnim gostima. Već duže vremena tog datuma, održavam solističke koncerte u Beogradu na moj rođendan, što je već tradicija.

Ubrajate se među prvih nekoliko doajena narodne muzike koji je otpevao najviše hitova u svojoj karijeri. Gotovo sve što ste snimili  postalo je hit. Vaš ukus magično se poklapao sa ukusom publike. Kako ste to uspeli, šta je bilo po Vama odlučujuće? Lično sam se uverila da imate dovoljno hitova za ceo koncert, iako nema potrebe za tim, ne morate pevati ništa drugo.

Od pesme “Devojke iz grada” pa sve do danas, uvek sam birao, sam pesme. Bio sam u tome “tvrdloglav”, ako mi se pesma nije dopala, nije bilo šanse da je snimim m. Iako se dešavalo da neka pesma kasnije postane hit, ja se nisam nikada kajao, jer me nije dotakla. Publika nepogrešivo  prepoznaje iskrenu emociju i interpretaciju, mene je to vodilo. Što se tiče mojih hitova da ih imam dovoljno za ceo koncert, to je tačno, ali ja vrlo često poželim da otpevam i nešto drugo, neku lepu pesmu, recimo  izvornu. pogotovu ako me ponese atmosfera.

Dve legende: Miroslav Ilić i Miša Mijatović

Sa koronom smo stalno korak napred, korak nazad, pratite li kako je u dijaspori, dobijate li od njih pozive za nastupe?

Pratim naravno, dobijam pozive iz inostranstva, ali to su za sada samo planovi. Pre korone 2019. godine imao sam jako uspešnu turneju po Australiji, što Vaš glavni i odgovorni urednik, moj prijatelj Rade Berak dobro zna, videli smo se tamo. Iako sam jedno vreme mislio da neću prihvatati prekookeanske pozive, Australiju sam prihvatio na nagovor prijatelja. Prihvatio bih gostovanja u dijaspori samo pod jednim uslovom a to je da se  stabilizuje situacija sa koronom, sve drugo je stvar dogovora.

Sa jednog ranijeg koncerta u Čikagu

Koji je poriod u životu ostavio na Vas najači utisak?

To su svakako godine između 75. do 90. Nalepše i najkvalitetnije pesme je iznedrio taj period, ne samo u narodnoj muzici, nego u svim žanrovima. To je bilo vreme velikih hitova, međusobnog poštovanja kolega, velikih turneja i festivala. 

Kako doživljavate današnju narodnu muziku, da li mislite da treba se pojačaju kriterijumi i da se nešto promeni?

Ja bih bio srećan i prosto živim za taj dan da se u našoj zemlji uspostavi balas emitovanja između tradicionalne muzike i ove nove. Pogledajte kako je to u svetu rešeno i kod vas u Americi postoji balas između raznih žanrova, od Ledi Gage do kantri muzike. Kod nas trenutno forsira se neka nova muzika. Ne kažem da tu nema lepih pesma ali ravnoteža ne postoji.

Miroslav u mladosti

Da li koristite društvene mreže, postoji li Vaš profil na FaceBook -u?

Ja nemam otvoren profil na FaceBook-u, nisam ni na jednoj društvenoj mreži. Mislim da to rade moji fanovi.

Hvala Miroslave na razgovoru da li bi za kraj poručio nešto našim čitaocima? 

Hvala Vama i cenjenoj redakciji, naravno, čitaocima poručujem: Budite mi svi živi i zdravi, čuvajte se Korone, jer joj se još ne vidi kraj. Svima veliki pozdrav, voli vas Vaš Miroslav Ilić.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila