Postoje umetnici koji se muzikom bave samo zbog muzike, izabravši je za svoj  životni put još u ranoj mladosti i posvetivši joj se punim srcem. Takav umetnik je mladi  Sreten Perišić Čapo, jer je svoju veliku ljubav prema harmonici usmerio na pravi način, završio je muzičku akademiju i odlučio da svoju biografiju ispiše samo kvalitetom i uspesima… Dokazao je da je na pravom putu…

Kada ste imali prvi susret sa harmonikom i počeli da svirate?

Još kao dečak zavoleo sam harmoniku i uvek sam maštao da je sviram. Od svoje 19. godine posvetio sam se ozbiljno i potpuno muzici. Otac moj se bavio pevanjem i sviranjem harmonike, gledajući ga i odrastajući uz njega, zavoleo sam muziku. On nije baš voleo da krenem njegovim stopama, jer to je na neki način težak posao, ali  ja sam bio uporan, moja ljubav prema harmonici je bila jača i na kraju pobedila.

Završio sam muzičku akademiju u Beogradu – Nauka o muzičkoj umetnosti (moduli za Muzičku pedagogiju i Muzičku Teoriju).

U Srbiji na žalost ne postoji akademija za narodnu muziku koja bi mogla talente da oformi i usmeri. Da li ste posle završene akademije imali potrebu da uzimate privatne časove za narodnu muziku kod nekog od čuvenih harmonikaša?

U početku sam učio od svog oca harmoniku, zatim sam išao na dalje usavršavanje kod majstora Mije Milutinovića Ziske, nakon toga, kod Ivana Stankovića i Ace Čergara.

Koliko je školovanje važno za umetnika?

Obrazovanje ima veliki značaj za svaku osobu koja želi da bude uspešna u životu. Učenje pomaže u izgradnji karaktera u razvoju mišljenja i intelekta. Svaki čovek ima svoje ideje i poglede na svet, bez obzira koliko j obrazovan, školovanje je bitan preduslov za izgradnju dobre pozicije u društvu. Dobro obrazovanje može zaista pomoći budućim naraštajima da uspeju u mnogim stvarima u životu.

Naša muzika ona iskonska tradicionalna po vama, koliki ima značaj za kulturu i buduće generacije?

Tradicionalna muzika je neraskidivi deo naše kulture, najvažnije je znati svoje nasleđe i njime se ponositi, ali ga ujedno i negovati, poštovati i praktikovati. Kroz pesmu se upoznaju mnogi krajevi kako naše zemlje, tako i inostranstva, dok svaki susret može postati tradicionalan.

Sreten sa Verom Matović

Imate iza sebe brojne koncerte, pratili ste zvezde, nastupali na televiziji, muzički svet vas uvažava; da li ste se ostvarili u diskografiji?

Tako je, nastupao sam sa raznim orkestrima sarađivao sam sa velikim imenima naše estrade: Verom Matović, Acom Ilićem, Biljanom Jevtić, Erom Ojdanićem, Šekijem Turkovićem, Zoricom Marković, Mitrom Mirićem i mnogim drugim. Imao sam koncerte u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, BIH, Republici Srpskoj itd…

Sreten sa Mirkom Kodićem

Što se tiče diskografije, imam snimljena 2 kola. Prvo kolo nosi naziv “Moj stil” za koje je aranžman radio Ivan Stanković. Radili smo ga  kod Joce Kinga koji je inače član orkestra “Tigrovi”. Za ovu numeru uradio sam spot, kadrove smo snimali na gradskom trgu u Požegi.

U martu ove godine objavio sam još jedno kolo “Chapo's Story” za koje sam takođe uradio spot, kompozitor je Ivan Stanković,  aranžman je uradio Miloš Marković Markas.

Na jesen planiram da izdam svoj prvi CD koji će verujem biti moja muzička lična karta!

Kako izgleda vaša dolazeća muzička sezona, jeste li je isplanirali?

Imam ugovorene razne događaje, radim sve vrste veselja, što se tiče koncerata imam ih u planu krajem godine.

Sreten sa Erom Ojdanićem

Sa kim od kolega najčešće radite, ko je na vas ostavio najsnažiji utisak kao čovek i umetnik?

Radim sa dosta njih ali bi posebno izdvojio Eru Ojdanića. Era je jedan od naših najpopularnijih pevača narodne i folk muzike, ima brojne hitove. Pored visokih glasovnih mogućnosti često svojom harizmom i zanimljivim scenskim nastupima ostavlja utisak na publiku. Što se posla tiče uvek sam od njega dobio pravi iskreni prijateljski savet, o njemu sve najbolje…

Da li imate omiljen žanr u muzici? Koliko vremena provodite u druženju i usavršavanju harmonike, jeste li imali uzor?

Volim više muzičkih žanrova, mnogo ih postoji, ako počnemo da listamo žanrove lista će biti beskonačna jer se na granicama razlicitih stilova iz godine u godinu pojavljuju desetine novih muzičkih trendova.

Svakodnevno provodim vreme u druženju i usavršavanju harmonike i to po 4 sata dnevno. Takođe, držim privatne časove mladim učenicima.

Dok sam bio mlađi voleo sam da slušam maestralne umetnike Mirka Kodića i Miroljuba Aranđelovića Kemiša.

 

Za kraj šta bi ste poručili našim čitaocima?

Vašim cenjenim čitaocima bih poručio da uvek budu zdravi srećni i veseli. Da redovno prate “Svet Australia” i da slušaju moja kola “Moj stil” i “Chapo’s Story”. Srdačno ih sve pozdravljam, takodje, Vas i Vašu redakciju uz zahvalnost za pažnju i prostor koji ste mi dali..

Vaš, Sreten Perišić Čapo.

https://www.youtube.com/watch?v=9SkRS2ugnhY

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila