Velika su zagonetka, još uvijek, sevdah i sevdalinka, koliko god nam bliski i nerazdvojivi od bosanskohercegovačkog područja bili, toliko zauvijek ostaju mistični i samosvojni.  Sevdalinka je pjesma pred kojom se i najtvrdokornije srce otvara, do najdubljih tajni, tuga i sreće. Samo posebni, svojim glasom, kao zlatnim ključem, mogu da nam otvore ta skrivena vrata naših srca.
Hasiba Agić je svojim raskošnim vokalom decenijama unazad upravo diva sevdalinke, neko uz čiji glas otkrijete o sebi i ono što niste znali. Neko, ko živi sevdah, na radost svih nas.
I ne morate rođenjem biti iz Bosne, možda nikad niste ni živjeli na ovim prostorima, ali sevdalinka vas nježno prigrli i nazove svojim, onako kako to samo pjesma može.

Kako ste, poštovana Hasiba, čini nam se svima da lagano izlazimo iz vremena Korone. Publika Vas se poželjela, dogovarate li nastupe za ovo ljeto?

Poštovanje😊Ja se iskreno nadam da je ovom ludilu zvanom Korona kraj. Žao mi je svih koji nisu mogli da prebrode ovu opaku bolest, i sama sam je preležala. Bogu hvala sad je sve iza nas. Svakako da sam se i sve moje kolege uželili i pjesme i druženja. Ima već ugovorenih poslova.

Kažu za Vas da ste diva sevdaha. Šta je to sevdah, da li je to i način života, pored pjesme?

Hvala Vam za ovo diva😊Sevdah je nešto čemu je teško naći definiciju, to je nešto što postoji, neopipljivo a tu je oko nas, aura koja nas okružuje. Prosto rečeno to je način života. Iz svega toga rodila se sevdalinka koja nam opisuje stanja i vremena u kojima je nastajala. Prepuna je emocija.❤
Zlatna ste interpretatorka sevdalinke, a ostali ste uvijek skromni, moralni i produhovljeni, zapravo, to i jeste neraskidivo povezano sa sevdahom i tradicijom…

Svakako sve ovo što ste naveli, to je u nama i dio nas, a sevdalinka to voli.❤

Recite nam nešto o Vašem djetinjstvu i rodnom kraju?

Ja sam rođena u Zenici, a živim u Sarajevu. Završila sam Medicinsku školu i htjela sam upisat medicinu, međutim sudbina me odvela skroz na drugu stranu. Ja opet mislim da sam ja doktor i ovom poslu😀😂

Vaši profesionalni muzički počeci datiraju od 1979. Kako je sve dalje teklo?

Tako je pobjedom na studentskom festivalu u Maglaju dobila sam pravo na snimanje ploče. 80 i neke sam počela profesionalno da se bavim muzikom, snimila sam mnogo pjesama za arhiv RTVBiH. Snimila sam 11 albuma, te imam mnogo učešća i pobjeda na festivalima, snimila sam i nekoliko cd-ova sevdalinke 😊Kakvo je Vaše viđenje narodne muzike danas?

Narodna muzika danas…ponekad nemam komentar na ovo što se danas snima i sluša i truje naša mladost. 😠Imate li nešto novo u planu?

Da svakako sad snimam jedan CD sevdalinke sa svojim saradnicima pod dirigentskom  palicom Damira Galijaševića. A takođe radim jedan novi CD novih pjesama.

Vaša porodica?

Ponosna sam majka dvije kćeri i troje unučića. Moja kćerka Mensura Bajraktarević je završila Muzičku akademiju, svira klavir i izuzetan je vokal i već dokazani kompozitor je mnogih pjesama. Komponovala je pjesme mnogim kolegama, iz Bosne i regiona, poznatim imenima. Druga kćerka Vezira nije u svijetu muzike, ali je i ona talenat, izuzetno piše tekstove. A moji unučići, to su moji najsjajniji trofeji David, Emina i Elif.

Dio ste i regionalnog projekta Zlaje Sjerića, Sevdah uz harmoniku, ne posustajete u svojoj odanosti sevdalinci i lijepoj narodnoj muzici…

Ponosna sam na projekt Zlaje Sjerića i drago mi je da sam dio tog projekta.

Šta slušate u slobodno vrijeme?

Slušam sve sto je lijepo i ugodno za slušati.

Vaša poruka čitaocima portala www.svet-australia.com?

Što ne želite sebi, ne cinite drugom. Živite sevdah! ❤️Ja vam se u ime redakcije i u svoje ime najsrdačnije zahvaljujem na intervjuu, uz najljepše želje za Vaš lični i profesionalni život, i da se uskoro družimo na nekom od Vaših nezaboravnih nastupa.

Nataša Glamočanin 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila