Samo vrhunska umetnost poseduje univerzalnu moć, razumljiva je svim narodima sveta, obasjava nas emocijama, povezuje, vodi napredku čovečanstva…

Pravi predstavnik takve umetnosti koja podiže moral je virtuoz Lelo Nika, dvostruki šampion sveta na harmonici i 4 puta pobednik na takmičenjima harmonike u Danskoj, koji zbog svog stvaralaštva i velikog umeća nastupa na najvećim svetskim scenama…

Sa njegovom harmonikom ostavlja ogroman primer ljubavi izražen kroz njegova dela, koja je stvarao sa punom odgovornošću i preciznošću dajući im svoju dušu i celog sebe za svaki ton koji je odsvirao, uvek se trudio da ostavi pravi put i inspiraciju sledbenicima i onima koji vole i poštuju njegovu muziku.

Njegov pristup muzici je jasan: “Ispitivati boje orkestriranja je jedan univerzum koji nema kraja. U muzici egoizam ne sme da postoji, sa tim nisam nikada imao problem. Kvalitetna muzika je jedina snaga koja me pokreće ona će verujem trajati i posle mene!”

Lelo Nika je rođen u mestu Nikolinci u Banatu. Kada je imao dve godine sa roditeljima  se preselio u Dansku. Već u četvrtoj godini počeo da svira harmoniku, dobivši je od oca na poklon, nije se od nje odvajao, stalno je želeo da je svira. Roditelji su morali da je vezuju za stolicu, onda bi on išao iza nje i tako je razvlačio.

Lelo  je rastao u muzičkoj porodici, otac mu je svirao harmoniku stric vilolinu, do 7. godine dosta je od njih naučio. Iznenada, u 7. Godini, zaljubio se u klavijaturu, željan znanja počeo je da svira. Otac i stric primili su ga u orkestar u kojem je svirao od 7. do 9. godine razne programe sa područja stare Jugoslavije i Rumunije. Nastavio je da napreduje. U devetoj godini vratio se u Srbiju i svojoj prvoj i velikoj ljubavi harmonici i počeo je da uzima časove kod čuvenog Banimira Đokića jedanput nedeljno, neprekidno 3 godine… Između 10-13 godina već je naučio da aranžira orkestar…

U  Dansku se vratio u 13-oj godini, upisao je privatne časove kod čuvenog profesora Mognes Elldara koji je osnovao smer harmonike na “Danskoj Kraljevskoj Akademiji” u Kopenhagenu. Njegov muzički pravac je bila moderna avagardna muzika tog vremena.

U želji da što više otkije muzicki svet, kulturu naroda u zemlji kojoj živi, Lelo je išao  dalje, napunivši 14 godina, prihvatio je da svira u danskim popularnim orkestrima pop rock ali i narodnu muziku. Nastupali su pred mnogobrojnom publikom, seća se jednog koncerta gde je bilo 80.000 ljudi.

Uvek ga je zanimala tehnika, svoj prvi CD i kompletnu produkciju, uradio je kada  imao samo 17 godina…

.

Nastavio je da se školuje, od 19. god. do 26. pohađao je “Dansku harmonika akademiju” kod profesorice Jeanette Dyremose koju je uspešno završio. Odgovarao mu je njen pristup muzici jer je bio mnogo širi, nije vladao strogi modernizam. Voleo je rusku muziku u toj akademiji je mogao da dođe lakše do ruskih profesora.

Na vrhuncu svoje komercijalne rock i pop karijere, upisao se 1998. godine na “Lunds univerzitet (koji nije bio konzervativan imao je više smerova) kod sjajnog profesora Lars Holma. Završio je akademiju 2001. god.

Iste godine pozvao ga je u orkestar jazz muzičar, kompozitor i pijanista Joe Zawinul koji  je bio planetarno popularan zajedno sa njegovim orkestrima “Weather Report” i “Zavihul Syndikate”. Joe  je kreator jazz fusion pravca, kombinovao je rock i jazz muziku. Lelo je svirao 4 godine sa svetskim imenima u orkestru “Zavihul Sundikate” sa kojim je nastupao na mnogim evropskim turnejama. Zadnji koncert su odsvirali jula meseca na jazz festivalu 2005. godine u Danskoj. Joe Zawinul je preminuo 11. septembra 2005. god. Sahranjen je u Austriji odakle je poreklom.

Sećajuci se sa setom te saradnje Lelo Nika je izjavio za naš portal:

“Joe Zawinul je bio moj muzički Bog. Čovek koji je više znao od mene. Bio sam tada na početku zrelosti. Pomogao mi je da u torbi ponesem odlučnost, indetitet, zrelost, da izgradim svoj stil. Sve što sam naučio u muzici i životu on me je ojačao. Govorio mi je da je bolje da odsviram jedan dobar ton nego milion tonova bez značaja. Bio je zadnji ključ koji je otvorio moj put koji sam čitav život tražio”.

Joe Zawinul jednom prilikom je za Lela rekao: “LELO NIKA JE NAJBOLJI HARMONIKAŠ KOJI JE IKADA ŽIVEO”!

Lelo je pre 10 godina osnovao orkestar “Lelo Nika Septet “.

“Napravio sam orkestar koji svira kao jedna duša, koji je ogledalo mog muzičkog stvaralaštva. Orkestar ima CD izdanja koje smo radili u Novom Sadu u “Sinagogi” bez tehničkih pomagala. Snimci imaju potpuno prirodan zvuk (sound). Akustika je dala jedan poseban kontakt sa mojim instrumentom. Dobio sam taj “željeni ton”.

Kada sam ga pitala kako posle svega svira narodnu muziku, odgovorio je;

“Nikada nisam prestao da sviram narodnu muziku. Narodna muzika treba i mora da se svira. Ona je duša naših naroda, tradicionalno i kulturno bogastvo. Bila je moj početak i ostala moje sve.”

Lelo Nika izuzetno poštuje legendarnog Budimira  Jovanovića Bucu, za njega kaže da je nerešen problem za mnoge harmonikaše, da je njegova muzika savršena, ako se ne oseća, ne može da se vežba.

Lelo trenutno nastupa sa “Big bendom” kao solista na velikoj turneji po Danskoj.

Ovih dana osposobio je prostoriju za svoj privatni studio gde će moći neograničeno da radi. U toku je snimanje pesama za novi CD odlične pevačice Dragice Jovanović o kojoj ima visoko mišljenje i sa kojom ima ugovorene nastupe. Neke pesme su već uradili i nalaze se na YouTube. Često sarađuje sa njegovim kumom čuvenim violinistom Miladinom Banaćaninom koji živi i radi u Beču. Od 7. oktobra ugovorio je koncerte po Švedskoj sa sinfonijskim orkestrom klasične muzike koji će izvoditi njegove kompozicije pisane za harmoniku i orkestar. U planu je snimanje pesme za Slavicu Momaković kao i dolazak u Čikago u novembru mesecu.

Na pitanje koliko se promenio odnos prema muzici od četvorodišnjeg dečaka kojem su roditelji harmoniku vezivali za stolicu da bi mogao da svira  do danas, odgovorio je:

“Ništa se nije promenilo, tada sam učio i sada učim, ljubav koju osećam prema harmonici i muzici nikada se neće ugasiti. Od prvog dana veliki žar u grudima koji nosim nije me napustio, to je istinska želja da stalno idem dalje, da stvaram muziku, da se razvijam i istražujem. Našao sam pravi put kojem svom dušom pripadam i na kojem ću ostati”.

Maestro Lelo Nika zivi harmonično i srećno sa suprugom Evicom i četvoro dece: Manuelom, Alexis, Tanjom i Jelo jr. u gradu Malme u Švedskoj.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila