Poznati pevač narodne muzike; kompozitor, muzički urednik i voditelj, Neđo Kostić rođen je u Šipovu (Bosna i Hercegovina). Muzičku karijeru je započeo u 13-oj godini u Veterniku kraj Novog Sada, gde je osnovao svoj prvi orkestar “Zvezdano jato” u kome je pevao i svirao harmoniku. U to vreme radili su u najboljim kafanama u okolini Novog Sada i bili vrlo popularni. Krajem 1980-tih osvojio je “Prvi glas Vojvodine”. Na toj manifestaciji čuo ga je legendarni kompozitor i umetnik harmonike Buca Jovanović, koji mu je ponudio saradnju.

Sećajući se tog vremena Nedjo je rekao:

“Čast mi je bila i zadovoljstvo, što mi je jedna takva umetnička veličina, kopozitor Buca Jovanović ponudio da snimim prvu ploču, koja se već pojavila u aprilu 1981. godine pod nazivom “Zašto je tako moralo da bude”. Pesmu je izdao “Jugoton” i ubrzo je postala veliki hit.”

Njihova saradnja nastavila se uspešno. Nizali su se hitovi na čuvenim LP pločama: “Žena sa očima plavim”, Ruzmarine moj zeleni”, “Tuguj sa mnom sumorna jeseni”, “Vrati se”, “Hvala ti”, “Piši mi” i mnogim drugim lepim pesmama koje je Buca koponovao za njega.

Neđo ne može da prežali sto Buca Jovanović nije više sa nama:

“Mnogo sam teško podneo smrt velikog Buce Jovanovića jer mi je bio nezamenljiv prijatelj i zvezda vodilja. Teško mi je bilo što sam morao da nastavim samostalno. On  je imao izuzetno poverenje u mene kao pevača i kompozitora. Jednom prilikom mi je rekao: “Donesi svoje pesme, pomoći ću ti u svakom pogledu, jer si dobar pevač a osećam po tebi da si dobar i kompozitor!” Na žalost nisam stigao da mu odnesem moje samostalne pesme jer je preminuo”.

Neđo je nastavio da radi, da peva svira i snima nove ploče ali je uvek govorio: “Hvala Buci Jovanoviću za svaku pesmu i savet, pogotovu u komponovanju. Imao sam od koga da naučim i da se usavršim”.

https://www.youtube.com/watch?v=MG0p04aWWNk

Godine 2000. napustio je svoj orkestar i nastavio je samostalnu karijeru. Iste godine započeo je da radi na TV DUGA kao voditelj, pevač i muzički urednik. Nastavio je da peva, komponuje i snima svoje pesme i izdaje albume za izdavačku kuću “Melodija Records” TV DUGA gde i danas radi veoma uspešno i sa velikim zadovoljstvom.

U Neđinu poznatu i izuzetno gledanu emisiju dijaspore “Svrati u zavičaj” na TV DUGA dolaze najveća imena estrade. On je takođe voditelj “Duginih posela”, muzičkih manifestacija koja se organizuju u sportskim halama u Srbiji, zatim, “Dugina posela” u inostranstvu, gde je Neđo voditelj programa i pevač od samog početka.

Važno je napomenuti da je i veliki humanista, organizovao je oko 765 humanitarnih koncerata.

Na pitanje: “Da li ima prijatelja na estradi”,  rekao je da ih ima mnogo. Izdvojio je Ljubu Aličica, Milančeta Radosavljevića i dodao da ga kolege cene i poštuju i da mu je drago što ga ljudi vole.

Ovaj svestrani umetnik u slobodno vreme svira harmoniku, komponuje pesme za sebe i kolege. Najnovije kompozicije je uradio za svoju koleginicu i prijateljicu Biljanu Đukanović.

Na kraju razgovora za naše čitaoce Neđo Kostić je poručio:

Cenjenim čitaocima portala “Svet Australia” želim da uživaju u najboljoj muzici, jer muzika je lek za dušu, muzika oplemenjuje. Svako vreme nosi svoje pesme, a prave vrednosti uvek ostaju. Budite uvek srećni i zdravi i redovno čitajte ovaj odličan portal! Vaš, Neđo Kostić!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila