Pojavata na društvenite mreži e svoeviden fenomen na novoto vreme, koj mnogu polesno ni ovozmožuva da gi pronajdeme onie ličnosti što ne intrigiraat ili od nekoi pričini sakame da gi kontaktirame. Taka i publikata blagodarenie na ovaa tehnološka pridobivka mnogu polesno i pobrzo stignuva do svoite omileni javni ličnosti koi i predizvikuvaat interes. Ovoj pat i nie, preku društvenite mreži, dobivme inspiracija da ja kontaktirame i porazgovarame so ubavata velešanka Nena Duleva, koja izvesno vreme živee vo Germnija so svojata familija.

Sekogaš ubava Nena Duleva

Taa neodamna beše proglasena i za laureat na Megjunarodnata literaturna manifestacija “Viljam Šekspir” kade za prv pat se oprobala da tvori vo Šekspirov stil i so svojata poema  “Za posledno zbogum” – pobedi. Inaku onie koi ja pametat Nena od samite muzički početoci, znaat deka taa svoevremeno beše sinonim za estraden potencijal od koj se očekuvaše bleskava kariera i zatoa silno bevme ljubopitni za pričinata poradi koja Duleva zastana na pola estraden pat?

– Imav sreќa što iako dosta mala, so samo 14 godini, mojata estradna kariera ja započnav vo edno ubavo vreme. Pričinata e što vo eden moment od mojata muzička kariera baš koga imav najmnogu rabota rešiv da studiram, pa pokasno i da osnovam semejstvo. Iako muzikata sekogaš bila moja prva ljubov sepak ulogata na majka ne može so ništo da se zameni.

Estradnite početoci ti bea kako vokalen solist na grupata “Sonce” vo koja členuvaa se sami muzički bardovi, a “sonceto” vo prenosna smisla beše ti. Zošto potoa se odluči za solistička kariera?

-Da, taka započnav kako vokalen solist na grupata “Sonce”. Našiot prv nastap beše na”Folk Fest – Cvetnici” 1997 godina so “Neka gorat ognovi”. Imav čest što grupata ja sočinuvaa eminentni iminja od makedonskata estrada Ljupčo Trajkovski Fis, Ilčo Jovanov, Šato, Ile i Stojanče. Naučiv mnogu od niv i blagodarna sum za nivnata sorabotka. Učestvuvavme na mnogu festivali, na nekolku osvoivme i nagradi. No, so moi 19 godini se odlučiv za solo kariera, smetav deka toa e pravilniot čekor koj treba da go napravam i ne zgrešiv.

Nena Duleva so svoite dečinja

Dali samo zaplovuvanjeto vo bračnite vodi beše pričina što Nena napravi “standby” so estradata?

– Kako što pogore napomenav, da, toa e glavnata pričina što sakav da pauziram vo muzičkata kariera.

Vo megjuvreme rabotite drastično se promenija na estradata i nastapi nekoe zatišuvanje. Dali seušte te inspirira i motivira estradnata scena?

– So ogled na novonastanatata situacija vo celiot svet, očekuvano e ova zatištje. No, se nadevam deka nema da trae dolgo. Sekako deka seušte me motivira estradnata scena, sepak muzikata mi e vo krvta zatoa i povtorno se vraќam na scena.

So što momentalno se zanima Nena Duleva i kako se nosi so nastanata situacija i apsolutnata stagnacija na muzičarite?

– So ogled na toa deka veќe nekolku godini živeam i rabotam vo Germanija muzičkata stagnacija se oseti i ovde ne samo vo Makedonija. Mnogu e žalno toa što se slučuva so nas muzičarite, sepak se nadevam deka vo skoro vreme povtorno ќe ni se dozvoli da rabotime kako porano. Zatoa što mnogu od nas živeat isklučivo samo od muzikata. Sepak vo ovoj period na stagnacija jas se vrativ na drug način vo muzikata.


Prirodna ubavica

Publikata mnogu naklono reagiraše na tvojata estradna pojava. Od sekogaš beše prirodno ubava devojka koja ne preferiraše veštačka atraktivnost. Kakvi ti se denes razmisluvanjata, ako se zeme vo obzir trendot što vladee na estradata i kupenata estetska ubavina?

– Ti blagodaram za ubavite komplimenti. Sekogaš sum go imala istototo razmisluvanje. Ne sum protiv estetski korekcii, sepak sekoj si odlučuva za svoeto telo i ako nekoj taka se čuvstvuva posigurno i samouvereno, zošto da ne? Do sega ne sum imala potreba da napravam bilo kakva estetska korekcija na sebe, sekogaš sum preferirala priroden izgled, no toa ne znači deka i nema nekogaš da napravam nekoja mala korekcija ako mislam deka imam potreba od toa. Mnogu koleški se odlučuvaat na toj čekor i mislam deka za toa e potrebna i golema hrabrost. Sepak zdrav da otideš pod nož za ubavina e hrabrost.

Nena so Flori Manev Esco Bar
Koi se tvote želbi i planovi za bliska idnina i na što ќe ja nasočis svojata ambicija?

– Momentalno imam mnogu planovi i ambicii koi se povrzani so muzikata. Golema čest mi e što mojot comeback go pravam kako člen na “Music Production Escobar” no ovoj pat se pojavuvam i kako tekstopisec na mnogu pesni za muzičkata produkcija na mojot drag prijatel i kolega Flori Manev od Stuttgart – Germanija. Flori e vrven muzičar i kompozitor za kogo muzikata nema granici, a pred se e čovek so golemo srce. Za prv pat se pojavuvam kako tekstopisec vo pesnite na moi dragi kolegi Aleksandar Taleski vo “Prosti mi majko” i vo “Diva” na Leni Partikova, a muzika i aranžman sekako na Flori Manev. Aleksandar i Leni gi spremaat momentalno nivnite solistički albumi za “Music Production Escobar” vo koi Flori e avtor na site pesni, a na del od pesnite sum jas kako tekstopisec. Momentalno se spremaat i mnogu drugi pesni za naši estradni umetnici od Makedonija. Isto taka rabotime i na drug muzički proekt “Balkanski COVER & Talent” toa e onlline natprevar za najdobri coveri, na koj vekje imavme nekolku konkursi za najdobar ženski, detski i maški cover na pesni. Na pobednicite od konkursite im se dava možnost za besplatna afirmacija i kompletno besplatna avtorska pesna so video zapis od “Music Production Escobar”. Vo ova vreme na korona nie rabotime so polna parea. A edinstvena želba mi e da ne služi site samo zdravje i što poskoro se da se vrati vo normala.
Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila