Tradicijata prodolžuva, makedonskiot prestavnik na godinešniot “Evrosong” Vasil Garvanliev pred dva dena go promoviraše spotot za pesnata “Here I Stand” i uspea vednaš da predizvika silni reakcii i žestoka podelba na naselenieto koi odat od edna krajnost do druga. Imeno ovaa pesna e delo na samiot Garvanliev, toj e avtor i na muzikata i na tekstot, a aranžmanot i produkcijata se na Borče Kuzmanovski i Davor Jovanovski. Vokalot na Garvanliev e snimen vo studioto “Podrumot” na Angel Ќosev, a pridružnite vokali se snimeni vo Čikago. Interesno e što spotot, za koj se krena najmnogu prašina go režiraše lično Garvanliev, a vo nego vo nekolku  kadri se zabeležuva na zidot vertikalna trobojka so boite na bugarskoto zname.Mnogumina smetaat deka ovoj simbol e klasična provokacija za Makedoncite koi tokmu vo ovoj period doživuvaat najsilni napadi na svojot identitet od strana na Bugarija. Ona što isto taka glasno se komentira e ambientalnosta na spotot vo koja nema nikakva asocijacija na Makedonija, izbegnati se site drevni i sovremeni simboli na našata država pa čovek koga go gleda nemože da pretpostavi za čij prestavnik stanuva zbor, nešto sto e sosema sprotivno na evroviziskata filozofija!

Garvanliev deneska se oglasi i gi demantiraše navodite deka stanuva zbor za bugarsko zname, naglasuvajќi deka toa e delo koe e inspirirano od Isus Hristos i se naogja vo “Daut Pašin Amam” kade imal čest da snima, napomenuvajќi deka e posebno gord što ќe ja prestavuva Makedonija so ovaa pesna koja go oslikuva nego i negovata životna prikazna.

Ako gi zanemarime site ovie okolnosti i se nasočime kon samata melodija i vokalna interpretacija na Garvanliev, togaš mora da bideme realni i da prizname deka pesnata e kvalitetna i ima odlična melodiska linija koja superiorno ja prati negoviot vokal. Prava rapsodija so mnogu emotiven naboj i pesna koja zavrsuva vo stilot na Freddie Mercury -Qvinovski, taka što sigurno nema da ne “obruka” kako muzička nacija.

Vasil ovoj pat zvuči iskreno i emotivno, a negovata nasmevka e onaa poenta koja ja nosi žvotot.

Na nekoi stranski You Tube kanali kade se komentiraat godinešnite evroviziski prestavnici i nivnite pesni “Here i Stand” dobi isklučitelno pozitvni kritiki. Na mnogumina pesnata im prozvuči brodvejski, a imaše i takvi koi ja sporedija so numerite vo diznievite crtani flmovi, no site se složija deka stanuva zbor za kvalitetna muzička numera koja e isklučitelno prijatna da se sluša.

Ova e vtor obid na Garvanliev na “Evrosong” zatoa što minatogodišnoto učestvo zaradi pandemjata ne beše oficijalno tuku poveќe revijalno, a ako gi sporedime minatogodišnata pesna (“You”) i segašnata pesna togaš poveќe od očigledno e deka strumičanecot napravil skok napred vo odnos na samiot kvalitet. Da se nadevame deka toa ќe go uočat i žiri prestavnicite od cel svet koi ќe glasaat na ovoj muzički spektakal što se očekuva da se održi na 18, 20 i 22 Maj vo Roterdam Holandija.

Biljana KRNČESKA

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila