Osmomartovskoto odbeležuvanje od sekogaš predizvikuvalo debata vo koja najžestoko se konfrontirale dve strani, ednata koja poddržuvala pompezno slavenje i onaa drugata koja smetala deka ovoj den ženata treba da go odbeleži simbolično so cveќe. Niz godinite kako se menuvala sociološko-kulturološkata svet taka i se pooštruvale stavovite okolu ovaa tematika, no se čineše deka godinava takvata debata ќe bide bezpredmetna radi okolnostite, potočno korona krizata koja vo Makedonija za žal seušte ima silen intenzitet. Arno ama kako što i mudrite lugje rekle ženskiot um e nepredvidliv pa taka i ovoj pat namesto svest, vidovme apsolutna besvest koga stanuva zbor za osmomartovskoto čestvuvanje.

Imeno preku društvenite mreži se spodeluvaa video zapisi od kafanski žurki za 8-mi Mart  na koi se igra i pee na turbo folk zvuci, a seto toa dopolnitelno ja podgrea reakcijata od javnosta, koja pobara od inspektorite pod hitno i najoštro da gi kaznat spornite ugostitelski objekti.  Osven vo Skopje, vakvi ženski čajanki imalo i vo Kumanovo no i vo Tetovo, pa policijata bila prinudena da intervenira.

Se čini deka ova beše kapkata što ja prelea čašata, pa javnosta apsolutno ja opravda odlukata na Vladata koja najavi policiski čas od 10.03. 2021 god so vremetraeenje do 22.03.2021 god. Vakvata merka ima za cel da go zabavi i kolku tolku kontrolia nagloto širenje na virusot, čija mutirana verzija predizvikuva sekojdnevno zgolemuvanje na brojot na inficirani lica.

Kolku za sporedba nacijata se nadevaše deka tokmu od ovoj mesec so otpočnuvanjeto na imunizacijata ja očekuva porelaksirana prolet na koja ќe i se raduva, no namesto toa istorijata se povtoruva. Minatata godina tokmu so 8-mi Mart završija site proslavi i nastapi na muzičarite koi eve veќe cela godina sedat bez rabota i bez primanja, a kako što se odvivaat rabotite takviot nivni status očigledno prodolžuva.

Nemajќi način kako da se spravat so okolnostite tie deneska preku kordinativnoto telo vo koe spagjaat šeste muzički združenija (ZUPM – Muzika sega,ZEU-Skopje,Ohridski muzički esnaf, Estrada –Bitola,  Estrada- Strumica, Sojuz na profesionalni muzičari – Skopje) povikaa pres konferencija na koja gi izložija svoite baranja do Vlada na RSM naglasuvajќi deka ne im e jasno precizirana pomošta što treba da ja dobijat preku 5-ot set merki i deka veќe dve nedeli ni eden prestavnik od Vladata ne gi kontaktiral za da im obrazloži na koj nečin ќe bidat pomognati.Nivnoto trpenie e pri kraj i dokolku za edna nedela ne bidat ispočituvani najavija i protesti… 

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila