Razgovor sa velikom pevačkom i kompozitorskom zvezdom Bekijem Bekićem je splet prelepih pesama, uspomena i uspeha. Muzička karijera i život u kojima je sve izgrađeno kvalitetom i neprestanim radom su činjenice koje stoje uz ime ovog vedrog i vrednog čoveka, skromnog u rečima o sebi, ali itekako pevački i kompozitorski značajnog na našem estradnom nebu. Kada se tome pridoda prepoznatljiva emocija kojom Beki iznese svaku svoju pesmu, jasna nam je ljubav i poštovanje koju Beki dobija od svoje publike tokom svih ovih decenija, jer i on se ne štedi u darivanju ljubavi, u molitvi ljubavi kroz pesmu (takođe i naziv Bekijeve nove pesme, prim. aut).

(Klikni na sliku za uveličanje)

Možete ili nam reći nešto o detinjstvu i rodnom mestu?

Do svoje šesnaeste godine sam živeo u rodnom mestu Gusinje u Crnoj Gori gde sam završio osnovnu školu, dok sam tri godine srednje škole završio u Plavu, četvrtu u Podgorici. Detinjstvo sam proveo okružen velikom porodicom sa puno braće i sestara.

Vaši prvi dodiri sa muzikom?

Prvi put sam počeo da pevam u prvom razredu osnovne škole u horu kao solista. Išao sam na mnoga takmičenja sa horom osnovne škole “Džafer Nikočević”. Zahvaljujući učiteljici muzičkog Dragani Laban otkriven je moj talenat.

Muzički počeci?

Nakon godina koje sam proveo u horu i bio član KUD-a “Džafer Nikočević” usledila su međurepublička takmičenja gde sam nastupao kao solista.

 

(Klikni na sliku za uveličanje)

Kako je došlo do snimanja prvog albuma?

Prilikom takmičenja primetio me je tekstopisac Ruždija Krupa koji mi je poslao telegram u kome je bio poziv da zajedno sa njim krenem za Beograd kod Nedeljka Bilkića koji je bio zainteresovan da radi sa mnom. Nakon tog sastanka preporučio mi je da, pošto sam mlad, treba da pevam modernije pesme i uputio me je kod Novice Negovanovića, koji je tada bio muzički urednik produkcijske kuće “Yugo Disk”. Tako da su mi Novica I Ruždija Krupa uradili dve pesme “Odlazim na pusto ostrvo” i “Lažno pismo”. Tako je započela moja profesionalna karijera.

Vaši hitovi su počeli da se nižu jedan za drugim…

U Beogradu sam za vreme fakulteta upoznao Dragana Aleksandrića koji me je odveo u PGP RTB produkcijsku kuću, za koju sam potpisao ekskluzivni ugovor na pet godina. Tada sam, snimio prvi LP “Meni mala zamera” sa koje su se izdvojile pesme “Sve što boli ožiljak ostavlja” i “Udala se Nusreta”. Tokom sledećih godina snimio sam nekoliko ploča sa koje su se izdvojile pesme “Žute ruže”, “Kada bi se vratila”, “Moja draga”, “Ali Pašin izvor” itd. Krajem 80-ih snimio sam jedan LP za “Diskos” sa kog se izdvojila pesma “Život je tamnica”. Početkom 90-ih kada je Raka Đokić osnovao produkcijsku kuću “ZAM” bio sam prvi pevač koji je potpisao ugovor. Tada sam snimio LP sa pesmama kao što su “Marama šarena”, “Konja vrana i sat zlatni”, “Možda te još volim”, “Reci joj reci” , “Imamo jedno pitanje” i mnoge druge. Posle prvog LP, nastavio sam saradnju sa “ZAM”-om gde su se nizale pesme “Kako decu da delimo”, “Šećeru moj”, “Ti ne traži sreću u meni”, “Otac” koju sam izdao 1995. godine, “Čubura”, “Zlato Zlatija”, “Čarlma”, “Košulja mi pocepana” itd.

Kada je osnovana “Grand” produkcijska kuća počeli smo zajedničku saradnju gde sam snimio pesme  kao što su “Domaćine stari”, “Tri kuće u tri reda”, “Imam kćeri dve”, “Pio il ne pio”, “Samo da te vidim”, “Boja mastila”, “Veliko srce”, “Crni dijamant”, “Kofer pun tuge” itd.

(Klikni na sliku za uveličanje)

Našim čitaocima je poznato da ste bili prijatelj sa kraljem narodne muzike Šabanom Šaulićem…

Bila mi je velika čast i zadovoljstvo imati takvog prijatelja i kolegu.

Kako provodite vreme tokom korone?

Iako nisam radio zbog situacije koja nas je sve zadesila, trudio sam se da radim pesme. Uživam u tome jer iako mi je prvobitno zanimanje pevač, opuštam se dok stvaram i komponujem pesme za sebe i druge. Snimio sam nov album pod nazivom “Srce jednog boema” na kome se nalazi 10 pesama koje sve mogu da se slušaju i vide na mom Youtube kanalu “Beki Bekic privatno”. 

Uradio sam dosta pesama za svoje kolege kao što je “Druže moj” za Acka Nezirovića, “Prvi merak” za Aleksandru Ristanović koja ju je otpevala na RTS-ovom festivalu. Radio sam pesme mojim velikim koleginicama Snežani Đurišić, Ani Bekuti i drugima. Kada nisam provodio vreme u studiju, bavio sam se svojom baštom i uživao u krugu porodice.

(Klikni na sliku za uveličanje)

Mnogim Vašim kolegama ste uradili pesme koje su takodje postale hitovi…

Tokom svoje karijere radio sam pesme za mnoge kolege. Tu su pesme koje sam radio Šabanu Šauliću – “Anđeoska vrata”, Nadi Topčagić- “Prsten za uspomenu”, “Koju igru igraš” i “Lomio me ovaj život”, Šikici “Koliko se tuge skupilo u meni”, Lepoj Breni- “Kolo, kolo naokolo”, “Nema leka apoteka”, Dragani Mriković- “Dolaze nam bolji dani” i “Moralo je leto proći”, Neši Lutovcu – “Mostovi na Morači”, Jašaru Ahmedovskom, Vidi Pavlović, Verici Šerifović, Ninu Rešiću, Jami, Milanu Babiću, Branki Šćepanović, Igoru Đuroviću, ceo album Pljevaljskim tamburašima, Seji Boy-u, Indiri Radić, Zlati Petrović, Biljani Jevtić, Veri Matović, Jeleni Karleuši, Seni Ordagić, Miri Škorić i 3 CD-a dance grupi 3k FIX kao i mnogim drugima.

 

(Klikni na sliku za uveličanje)

Vaša porodica je Vaša oaza mira i ljubavi…

U srećnom sam braku 30 godina sa suprugom Nadom i imamo dve kćerke Emiliju i Saru.

Da li privatno slušate pesme nekog od mlađih kolega?

Ima dosta mlađih kolega i koleginica koji su kvalitetni. Ne bih ih odvajao jer je svako dobar na svoj način.

Zajedno sa kćerkom ste pokrenuli Beba B youtube kanal?

Ovo je nov projekat za mene i veoma se radujem što zajedno sa svojom starijom ćerkom Emilijom radim na njemu. Beba B je u stvari beba Beki, dete u meni. Beba B Youtube kanal ima za cilj da muzikom okupi porodicu na jednom mestu. Sadržaj smo namenili  prvenstveno deci predškolskog uzrasta i bebama, koje sa svojim roditeljima i porodicom želimo da zabavimo i ulepšamo svakodnevnicu. Naše pesme za decu čine zanimljive animacije kojima želimo da pomognemo bebama i predškolcima da razlikuju i nauče slova, boje, brojeve, zvukove životinja i svet koji ih okružuje. Beba B svet pokazuje životne lekcije potrebne za dalju socijalizaciju dece, pružajući roditeljima priliku da ih podučavaju, a ujedno se i igraju sa svojim mališanima dok zajedno gledaju BEBA B kanal. Do sada  smo objavili 8 pesama od kojih je jedna na engleskom jeziku.

(Klikni na sliku za uvečanje)

 Sa kojim kolegama se družite?

Privatno se najviše družim sa ljudima koji nisu sa estrade, ali sam sa svim mojim kolegama svakodnevno u kontaktu i sa ponosom mogu da kažem da sam sa svima u dobrim odnosima.

Koju pesmu smatrate svojom ličnom kartom?

Na početku sam mislio da je to “Marama šarena”, ali joj pariraju pesme “Otac” i “Čubura”.

Vaša poruka za čitaoce portal Svet Australia?

Slušajte dobru muziku, čuvajte se i volite se.

Poštovani Beki, hvala Vam na vremenu koje ste srdačno izdvojili za Vašu publiku-naše čitaoce, u ime redakcije i svoje lično ime želim Vam svako dobro u budućem životu i radu, kao i Vašoj porodici.

Nataša GLAMOČANIN


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila