Još jedno veliko ime u svetu muzike i filma, preselili se u Carstvo Nebesko;

čuveni srpski dirigent, kompozitor, aranžer, autor brojnih hitova i muzike za filmove i tv-serije Vojkan Borisavljević preminuo je u 74. godini.

Vojislav Vojkan Borisavljević rođen je u Zrenjaninu, 5. maj 1947. godine, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri komponovao je više od 500 pesama za najpoznatije srpske i nekadašnje jugoslovenske pevače među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović, Miki Jevremović…

Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine, učestvujući na brojnim muzičkim, pozorišnim i filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu, na kojima je više puta nagrađivan.

Dobitnik je mnogih nagrada, da spomenemo najvažniju „Darko Kraljić“ koju dodeljuje Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike. Ista mu je uručena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine, kada je održao autorski koncert „Moja odiseja“. Iste godine objavio je i knjigu istog naziva.

Ostaće upamćen po pesama „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“ i desetine drugih.

Komponovao je muziku za više desetina filmova, tv- serija i televizijskih filmova – „Višnja na Tašmajdanu“ (1968), „Smrt gospodina Goluže“ (1982), „Biće boilje“ (1994), „Lajanje na zvezde“ (1998).

Komponovao je i muziku za tv-serije „Više od igre“ (1977), „Vruć vetar“ (1980), „Sivi dom“ (1986) i druge…

Neka mu je slava i vječnaja pamjat!


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila