Ovaa godina ќe ostane zabeležana kako godina vo koja muzičarite se soočija so golem predizvik. Nivnata profesionalna rutina i egzistencija veќe pola godina e dovedena vo prašanje od pričina što e tesno povrzana so socijalniot život koj vo izminatiot period e podložen na specijalni protokoli i merki.


Toa praktično značeše i pasivizacija na aktivnostite na muzičarite koi za volja na vistinata pokažaa golemo trpenie i razbiranje no od druga strana realniot život ne može da se živee bez osnovnite potrebi koi se plaќaat i tokmu toj moment kaj mnogu od niv predizvika novi odluki i novi profesionalni rešenija.

Ubavata kumanovka Tanja Jovanovska Trajkova prva se odvaži na profesionalen isčekor od muzikata i izbra da začekori vo vodite na psihologijata za koja se skoluvaše. Taa včera javno preku društvenite mreži soopšti deka započnuva so raboten angažman vo psihološkoto sovetuvalište vo Kumanovo “Psihoverzum”.  Nejzinata objava naide na silni reakcii od javnosta koja so iskreni simpatii ja poddrža odlukata na pejačkata, a nas ne interesiraše  dali ovoj angažman vsušnost znači zboguvanje so muzikata?!

“Pred se vi blagodaram na čestitkite. Posakuvam na site da im se ostvarat želbite kako što mene poleka mi se ostvaruvaat. Idejata za vakva profesionalna aktivnost trae skoro 6 godini, Ili potočno kažano od kako diplomirav, no obvrskite okolu moite muzički angažmani, a pokasno i na ќerka mi nekako me oddalečuvaa od zamislenata cel za psihološko sovetuvalište. Konečno ovaa godina vo februar rešiv da odpočnam so rabota kako psiholog i počnav da ja spremam potrebnata dokumentacija. Se sluči što se sluči(covid-19)i povtorno se zastana vo mesto.


Koga odnovo ni dozvolija da funkcionirame ja dovršiv predhodno započnatata procedura i eve me, ja rabotam rabotata koja podednakvo ja sakam kako i muzikata.
Muzikata nikogaš nema da bide vo vtor plan, zatoa što čuvstvuvam deka možam da gi rabotam i dvete raboti istovremeno.Vpročem i muzikata i psihologijata me povrzuvaat so lugeto, a jas bez luge nemožam da funkcioniram. So muzikata gi veselam i doprinesuvam za nivno dobro raspoloženie (neli muzikata e lek za dušata), a psihologijata e nauka za dušata ,za životot (psiho-duša logos-život).Taka da dvete se povrzani i isto deluvaat na psihata na čovekot.
Vo restoran im peam, a vo sovetuvalište si razgovaram.


Vo muzičkite vodi odlično plivam,no ovde vo psihologijata mi treba samo malku vreme da se prilagodam.Sakam da uspeam vo ova što go započnav i da bidam uspešna.


Veruvam vo sebe i znam deka eden den ke bidam isto tolku dobra kako i moite profesorki”
– so neskrien entuzijazam ni odgovori folkerkata koja od sekogaš važela kako dobronamerna i kolegijalna ličnost vo estradniot svet.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila