Boško Bole Brkljač, mađioničar, iluzionista, fakir  i hipnotizer danas, nakon što je bezmalo 47 godina uspešno zabavljao i zasmejavao ljude širom Srbije i sveta, gotovo da nema posla. Da li smo nepravedno zaboravili njegove humanitarne nastupe tokom teških trenutaka kroz koje je prolazila naša zemlja, trenutaka kada je nama i našoj deci vraćao osmeh na lice i radost u srce, ili je ovaj težak period za čuvenog Boleta tek prolazna faza, posledica teških vremena?    

 

Prvi put se Bole predstavio davne 1974. godine i to baš humanitarnom akcijom dnevnog lista Novosti pod nazivom „Deda mraz u poseti bolesnoj deci“. Od tada, Bole je širom Srbije održao na hiljade humanitarnih nastupa, uglavnom za decu, u vrtićima, bolnicama, a tokom bombardovanja Srbije, obilazio je atomska skloništa po Beogradu i besplatno uveseljavao mališane i njihove roditelje. Uvek je govorio da nema lepšeg osećaja od onog kada detetu u bolničkom krevetu izmamiš osmeh na lice i vratiš sjaj u oči.

Boško je obišao svet, nastupao je u poznatim svetskim kulturnim centrima sa najpoznatijim iluzionistima. Zabavljao je obične smrtnike i velike državnike. Bio je slavljen i poštovan gde god se pojavio. Nakon bombardovanja dugo je radio u Italiji, a svaki nastup počinjao je pričom o patnji srpskog naroda na koji su padale bombe. Svaka se tačka ipak završavala smehom.

Brojni su mađioničarski trikovi ovog vrsnog zabavljača koji je 1990. godine u Čikagu skinuo sat sa ruke i bivšem američkom potpredsedniku Bejkeru. Bole s lakoćom i neviđenom preciznošću uspeva da pocepa i sastavi novinske stranice, sipa pune čaše vode u novine, a voda zatim nestane da bi se opet na volšeban način pojavila iz novina, gledaocima skida zlatne ogrlice, satove i prstenje s ruku i odmah nakon mistične „krađe“ sve pozajmljeno vraća vlasnicima. Ipak, kako sam kaže, najomiljeniji su mu bili kabaretski nastupi poput onog sa kojim je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, ležanje na sedam oštrih eksera.

Mislim da ovaj čovek, čiji je glavni životni moto smeh i zabava, ne zaslužuje zaborav, da ima još mnogo toga da nam pokaže, da nas nasmeje, a kako sam kaže, svi koji ga vole, cene i poštuju imaju pojačan imunitet, žive bolje, kvalitetnije i duže.

Izvor fotografija: FB stranica

Boba JELIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila