Našiot makedonski reprezent folk divata Suzana Spasovska posle izvesen period  vo ilegala povtorno se oglasi so nova pesna koja vsušnost e najava na noviot, dupli album što ќe sledi. Pesnata se vika “Devere, devere”, a kako avtor na tekstot se potpišuva samata pejačka. Muzikata i aranžmanot  se delo na Slagjan Staniškovski, snimena e vo studio “Anastasija, a vo realizacijata  učestvuvale  i muzičarite  Valentin Miševski bas gitara, Viktor Stamenkovski – ritam gitara i Aleksandar Grozdanovski – klarinet.

Intresno e što pejačkata periodot na izolacija go pominala vo priroda kade uživala neopteretena od gradskiot haos i panikata što ja predizvika  Korona virusot, pa vo relaksirana atmosvera se posvetila na muzikata i novoto CD koe naskoro ќe go objavi.

Mnogute obožavateli na Suze Nacionale so netrpenie go očekuvaat nejziniot nov muzički materijal zatoa što taa ednostavno e glas koj ne zamoruva i estraden lik koj sekogaš predizvikuva vnimanie. Za nejzinite glasovni kvaliteti koi se Božja darbina često pati se pišuvalo, se analiziral nejziniot potencijal i moќta na bisernoto grlo koe nikogo ne ostavilo ramnodušno. Spasovska od sekogaš važela za melemen glas i interpretatorka koja dosega e ne nadminata vokalno, zatoa sekoja nejzina nova pesna predizvikuva radost , a sekoe najzino pojavuvanje vo javnosta predizvikuva silen interes.

Minatata godina so Spasovska se vidovme na “Folk Fest Valandovo” kade imaše svoj show nastap i togaš ni otrki deka e vo emotivna euforija i isčekuvanje na najsreќniot nastan vo nejziniot život, na venčavanjeto  na svojata ќerka Teona. Svadbata beše mediski propratena, a Suze posle taa semejna radost se posveti na novite pesni koi treba da se najdat na duploto CD koe ќe ima svadbarski refreni no i pesni so zabaven pop zvuk po koj pejačkata beše prepoznatliva vo 90 godini. Najavata na ovoj muzički materijal osobeno predizvikuva ljubopitstvo od pričina što Suze važi za isklučitelno kreativen umetnik koj so sojata scenska egocentričnost umee dopolnitelno da intrigira i zatoa so osobeno netrpenie go očekuvame ovoj proekt, koj so pesnata “Devere, devere” ja ima svojata pred premiera.

Za site ljubiteli na pesnata na Suzana Spasovska ja ponuduvame spomenata numera za koja pejačkata veli deka ќe uspee da vi gi otrgne mislite od realnosta, da vi ja ublaži težinata vo dušata i da vi vlee nadež za podobro utre kakvo što site posakuvame…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila