Preventivnite i bezbednosni merki  vo zaštite od Covid -19 virusot veќe stapija na sila vo Makedonija i  najsilno go pogodija ugostitelskiot i kulturniot resor. Imeno so zabranata za javni sobiri se zabrani i rabotata na ugostitelskite objekti kade najčesto se slučuvaa zabavi od različen tip, a estradata i estradnjacite koi živeat tokmu od koncerti, svirki i veselbi ostanaa bez izvorot na prihodi vo predstojniot period za koj nikoj točno nemože da kaže kolku vreme ќe potrae. Svaќajќi ja nivnata nepovolna položba  gi zaprašavme kako se nosat so novo nastanatata  situacija postavuvajќi im nekolku anketni prašanja:

  1. Koi merki za zaštita gi praktikuvate od Korona virusot?
  2. Dali ve plaši vakvata situacija?
  3. Dali čuvstvuvate profesionalna šteta od momentalniot kolaps?

Blagoja Grujovski

Koristime se što e preporačano, od higiena do komunikacija.
Ne me plaši tolku samiot virus, no me zagrižuva sé drugo što e posledica od virusot. Celata atmosfera na panika i neizvesnost, blokada na site aktivnosti.
Ne samo jas, tuku celata branša ima golema šteta. Site angažmani se otkažani za neodreden period. Toa e seriozen egzistencijalen udar za site umetnici. I nema način da se amortizira ni da se kompenzira.


Suzana Gavazova

Sedime doma,se mieme so sapun,stalno dezinficirame race,doma održuvame čisto,pereme,se što se preporačuva go praktikuvame.
Virusot me plaši iskreno… Na momenti si velam ќe pomine no mislam deka toa e početok na toa što sledi.  Se čuvstvuva šteta normalno.

Ќe me prašaš što sledi?

Sledi strav, beda, glad…
Jas po moe mislam deka sekoj koj ima niva da si posadi nešto za jadenje…Ne sakam da gi plašam lugjeto no sepak treba da bideme podgotveni da se soedinime, da se molime na Gospod da ne pomiluva i neznam veќe što drugo..,Navistina sum isplašena, mazot mi mi vika aj ti samo paničiš!!!


Goran Todorovski

Gi počituvam merkite za prevencija. Vo samoizolacija sum, a izleguvanjeto nadvor od doma e svedeno na minimum samo za nabavka od market.
Nema prostor za panika.Treba da se zajakne ličnata telesna i mentalna higiena.Lično smetam deka stravot ne e dobredojden i neophodno e hrabro i odlučno sprotivstavuvanje na virusot. Sekoj može da doprinese so svoeto sovesno odnesuvanje i jas se trudam najdobro sšto možam.
Rano e za procenka na profesionalna šteta.Najverojatno e deka taa ќe se počuvstvuva .No,zdravje pred se zošto sekoja materjalna ili profesionalna zaguba ќe se nadopolni ako se ostane zdrav i pribran.


Ivan Josimovski – Novinar 

Pred se kako što preporačaa od Vladata na R.Makedonija i ministerot Filipče, si sedime doma, gledame filmovi, mieme race odpoveќe nego što treba, no neli i taka preporačaa. Koristime dezinfekcioni sredstva, alkohol so visok procent i ako ništo drugo i posle isčeznuvanjeto na coronata ova ќe ni stane sekojdnevie i navika, što e pozitivno neli
Iskreno nema koj što ne e voznemiren ili isplašen od celata situacija, no da ne bideme tolku pesimistički raspoloženi, veruvam deka za kratko vreme i ova ќe pomine. Pa eden den ќe se smeeme na toa kako se praznele prodavnici za razni produkti, a seto toa nepotrebno.
Kako urednik vo muzičkiot portal “Muzika24” i vraboten vo tehničkiot del na “TV – 24” iskreno ne čuvstvuvam nekoja posebna šteta od corona virusot, toa sepak poveќe ќе go počuvstvuvaаt  organizatorite na raznit nastani, koncerti, kako i pejačite.

Nie sme funkcionirale i ќe funkcionirame normalno kako i dosega.


Irena Spasovska

Gi sledam site upatstva što se preporačuvaat i sreќa vo nesreќa e što druga rabota osven peenje nemam taka da ne se dvižam megju mnogu narod, vnimavam i ќerkami da ne izleguva bez potreba. Ne pravam zalihi na hrana, pazaram efektivno kratko. Higienata e na visoko nivo, izbegnuvam rakuvanje, baknuvanje, telefonot, klučevi, naočari, čanta kvaki. sekojdnevno gi dezinficiram…
Sekako deka me plaši bidejќi sekoj od nas i pokraj preventivata može da bide potencijalen zabolen od virusot bidejќi znaeme deka e podmolen i može da se zalepi na obleka na se ona što ќe go dopreme vklučuvajќi ja i ambalažata na hranata što ќe ja dopreme ako predhodno nekoj zabolen ja dopel…
Bidejќi jas sum profesionalec i živeam samo od peenje, so site nastapi što gi najaviv do 28 mart, a nema da se realiziraat vsušnost sum veќe vo šteta… A nikoj ne znae do koga ќe trae vakvata situacija. No da se molime ova što poskoro da završi taka da sekogaš ima možnost ispuštenoto da se nadopolni dokolku sme zdravi!
Bidejќi nemam drug prihod Sega živeam od “bele pare za crne dane”, no samo neka pomine virusot što pobrzo i mislam deka se ќe si dojde na svoe mesto.


Trajce Tolevski 

Se pridržuvame kompletno do site merki za zaštita što gi preporačuva ministerstvoto za zdravstvo pošto imam doma edno stručno lice kade nema so nea improvizacija!
Praktično me plaši no ne gledam promena vo moeto ponašanje što sekogaš mi e znak deka se ќe završi vo najskoro vreme

Jas sum finansiski pogoden vo tri oblast:
1.Ugostitelstvo
2.Muzika
3.Firma
No toa što e TOA E…Da sme živi i zdravi !!!


Tanja Jovanoska Trajkova

Pred se higiena. Redovno mienje na race, sekojdnevno tuširanje. Vpročem toa e del od našeto sekojdnevie i bez virusov.Ovoj period sedime doma, ne izleguvame (samo po potreba).
Normalno deka ne ni e seedno, no ne paničime. Ne pravam zalihi na hrana i pijaloci…Možam da kažam deka i ovaa situacija ni dojde malku i kako odmor. Da posedime doma so semejstvoto i da použivame zaedno,bez pritoa da mislime na rabotnite obvrski.
Momentalno ne. Kako što rekle starite…Štedi beli pari, za crni denovi..,No ako celata ovaa situacija se odolgovleči i potraee poveќe od planiranoto, sekako deka ќe osetime. Zatoa što i jas i mojot soprug zarabotuvame i go izdržuvame semejstvoto od muzika.


Boban Canevski

Sedenje doma i gledanje filmčinja i dobri dokumentarci, eventualno odenje do market.
Pa iskreno gledajќi što se slučuva vo svetot me plaši, bidejќi mislam deka e pandemija vo golemi razmeri i nema taka brzo da završi, čuma na 21 vek.

Pa normalno site svirki se odkažaa, a nie muzičarite ne sme buđetari da čekame plata na 15 vo mesecot. Živeeme od svirkite, a momentalno ništo ne funkcionira…


Silvana Krstovska

Koga sme kaj merkite za zaštita od samiot aktuelen virus, jas i moeto semejstvo se trudime bez nekoja neodložna i neophodna rabota voopšto da ne izleguvame od doma i so samoto toa taka se čuvstvuvame posigurni i pozaštiteni.Normalno tuka e i ličnata higiena koja i prethodno ni bila na visoko nivo, kako i antibakteriskite gelovi.Tuka akcentot bi go stavila na zdravata ishrana koja go jakne imunitetot (decata malku se buntuvaat na ovoj zasilen režim na ishrana, no gi sovladav haha),kako i na mineralite,vitaminite i suplementite, koi vsušnost se dodatok na samata ishranata (Mg,C,Ca,Fe,Na,D3,B12 ,lutein i mn.drugi).
Dali me plaši situacijata?! Hm…pa da vi kažam navistina ne mi e seedno. Čuvstvuvam nekakva neprijatnost pomešana so mala doza na strav, a pogolema doza na neveruvanje za seto ova što mu se slučuva na svetov za ovaa pandemija. Malku sum konfuzna, pomalku paničarka no nepobiten fakt e deka ovaa 2020g.ni se sluči zloto narečeno Covid 19 ,a nie sme tie koi istoto toa treba da go preživeeme.

Iskreno da vi kažam našata profesija e takva kakva što e i od ovaa novonastanata situacija nie pejačite-kite i muzičarite sme prvi koi se zasegnati od istata taa situacija. No ne bi go definirala toa kako profesionalna šteta tuku kako edno iskušenie koe treba da go prebrodime na način, koj sekoj od nas umee i znae.Zaguba sekako deka imame no jas lično ne se žalam, moeto zdravje, zdravjeto na moite najmili kako i na celoto čoveštvo e mnogu pobitno od nekolku odkažani nastapi po restoranite. Za zagubata neka se zagrižat kolegite od sosedstvoto koi so odkažuvanje na nivnite koncerti gubat basnoslovni sumi, no sekako za niv ,,nema zima”!

I za kraj, bi sakala da apeliram do site lugje da ne izleguvaat od doma bez nekoja posebna pričina,da gi počituvaat preporačanite merki od vladata i da pomagaat na onie na koi im e potrebna pomoš. Samosvesnosta i sovesnosta se klučna alka vo singjirot protiv borbata so ovoj virus. Gospod da e so nas i neka ni e na pomoš.


Blagojce Stojanoski Tuse
Merki: Sanitajzer, maska, narakvici, izbegnuvanje kontakt nepotreben so lugje, mienje na race non stop, izbegnuvam kolku što možam dopir na usta, nos, oči… Počnuva da me plaši no se nadevam so rigorozni merki kako što bea vo Kina ќe se normalizira situacijata. Sega za sega nemam počustvuvano profesionalna šteta no sekako deka vo narednive mesec dva ќe se oseti šteta.
Pozdrav od Doha aerodromot !


Goce Coki Boskoski

Redovno mienje na race so sapun ili antiseptik za race i pridržuvanje kon merkite za pretpazlivost koi gi dade ministerstvoto za zdravstvo.

Generalno vleva odredena doza na strav so ogled na toa što imame “atak” vrz čoveštvoto od svetski razmeri i gledame deka duri i nekoi mnogu poveḱe razvieni zemji od našata teško se spravuvaat so ovoj virus.

Da, profesionalna šteta čuvstvuvam imam dosta svirki otkažano… Eve se otkaža i snimanjeto za tretiot krug na “Zvezde Granda”, a dosta vreme imav posveteno so mojot mentor da se spremime kako što dolikuva i da gi opravdam šeste glasovi od vtoriot krug… No toa e toa, tuka nemožeme ništo.

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila