TOJ E EDEN OD RETKITE PROFESIONALCI KAJ NAS KOJ SAMOSTOJNO SE PROBI DO SAMIOT VRV. 
MLADOTO TALENTIRANO MOMČE OD RADOVIŠKOTO SELO PODAREŠ I POKAŽA NA CELATA ESTRADA KAKO SO TRUD ČOVEČNOST AMBICIJA I TALENT SE OSVOJUVA ESTRADNIOT TRON NO I SRCATA NA SITE POČITUVAČI NA UBAVATA MAKEDONSKA PESNA. 
JORDAN MITEV KANTAVTOR, AKADEMSKI OBRAZOVAN MUZIČAR, UMETNIK I ESTRADNA ZVEZDA VO ČEST NA SVOJOT 15 GODIŠEN JUBILEJNA AKTIVNA ESTRADNA DEJNOST NE UDOSTOI SO MEGA INTERVJU KOE VI GO PONUDUVAME VO PRODOLŽENIE…
Jordan Mitev veќe prestavuva brendirano ime koe znači garantiran kvalitet. Kolku vreme ti trebaše toa da go postigneš i koj beše najzaslužen za ova što si denes?
– Kako što veḱe znaete, zaklučno so ovaa godina jas zaokružuvam 15 godini od mojata aktivna rabota. Oficijalno mojot prv studiski album počnav da go rabotam vo oktomvri 2005 godina i nekako toa za mene prestavuva početok na mojata kariera. Taka da za se do sega mi bea potrebni 15 godini aktivna rabota i posvetenost, a koj e najzaslužen, sekako deka jas samiot i moeto semejstvo koe veruvaše vo mene i mojata ambicija. Site ostanati koi gi zapoznav vo mojata kariera, del možebi potpomognaa, del odmognaa, a del potpomognaa za samite da si pomognat za odredeni raboti.

Eden si od retkite što na estradata se dokažuvaše isklučivo preku muzikata koja istovremeno ja sozdavaš i izveduvaš. Ne pripagjaše na estradni klanovi i ekipi koi mediumski gi forsiraat pejačite. Kakvo e tvoeto iskustvo so probivot na estradata?

 

– Pa da bidam iskren samo za ovaa prašanje možebi ќe mi treba da napišam edna kniga, no ḱe se obidam vo dve tri rečenici da objasnam. Patot beše dolg, makotrpen i bolen. Morav sam, bukvalno sam da gi otvoram site vrati, da gi steknam site prijateli, sorabotnici, neprijateli, i sekoj moj fan koj denes ja počituva mojata rabota. Se soočiv so golemi luǵje no i golemi neluǵje. Čuvstvoto beše isto kako da ve puštat na sred džungla i da vi rečat snajdi se. Mnogu prijatni momenti, no moram da priznam ušte poveḱe gorčlivi, predizvikani od čovekovata alčnost, zloba i ljubomora. No blagodarejḱi na seto toa što go pominav moite senzori se izoštrija prilično dobro i so prilično dobar uspeh barem do sega go završiv fakultetot na životot, bez prepišuvanje, bez pomaganje od odredeni bilo kakvi lobisti, bez zgolemuvanje na ocenkata, naprotiv ako sum zaslužuval za 10 često mi davale 6 smetajḱi deka so toa ḱe me zgasnat, a ne svesno so toa samo mi dodavaa gorivo vo mojot motor da prodolžam so pojaka snaga napred.
Važiš za pejač koj ima postojani angažmani i redovno e na turnei. Istovremeno ne praviš pauza koga se novite pesni vo prašanje kako go izdržuvaš celoto  toa tempo?
– Jas ja sakam muzikata, scenata, dobrata pesna i se što znači kvalitetna premium estrada. Tokmu poradi toa jas nemam potreba da pravam pauza, a i životot e dosta kratok za da se pravat ne znam kakvi pauzi. Koga velam životot odi mnogu brzo mislam na čovekoviot aktiven raboten vek. Svetot se dviži mnogu brzo samo nie mislime deka ima vreme za se, ḱe bide, poleka, što se seḱiraš i slično…
Svoevremeno beše na “crnata lista” na odredena ekipa na pejači koi te prozivaa za koristoljubie i nekolegijalnost. Dali vo megjuvreme se smiri taa netrpelivost megju vas i kako komuniciraš sega so svoite kolegi?
– Prv pat slušam deka sum bil na takva lista, a za da vi odgovoram poprecizno ḱe treba da mi kažete koja e taa ekipa koja mene me stavila na takanarečena crna lista, za da proveram dali istite tie zaslužuvaat da bidam na belata lista. Velite koristoljubie. Za kakvo koristoljubie vie zboruvate koga jas samiot sum kompleten kreator, avtor, finansier na mojata kariera, ne sum pobaral od nikogo ništo, pogotovo od estradniot krug, i što bi možel jas da iskoristam od istite tie koi me stavile na crna lista. Dokolku odredeni ličnosti se zaseneti od mojata rabota, izvinete no toa ne e moj problem. Jas imam pravec na dviženje koi za nekoi moi kolegi možebi beše čuden, no toj pravec se pokaža kako uspešen. Kolku što jas možam da se setam jas nemam praveno na nikogo tenzija, tenzijata mi bila pravena, jas samo sum se branel i sum odel napred. Ako toa e neprofesionalnost i nekolegijalnost togaš jas se izvinuvam no možebi imame različni pogledni na neštata. Ne sakam da gi imenuvam, no dosta moi kolegi mi se imaat izvineto lično zatoa što imale pogrešen vpečatok za mene, vsušnost tie dobile takov vpečatok zatoa što nekoj drug imal loš vpečatok za mene, a i toj drugiot me nemal lično zapoznaeno no taka slušnal. Ve molam, toa ne moe nivo. I vo ovaa prilika im se zablagodaruvam na site koi svatija koj i kakov sum, za žal trebaše da pominat 15 godini. 

Vo posledniot period eden si od retkite pejači što napravi pesni koi go imaat predznakot na hitovi. Dali očekuvaše deka toa ќe se sluči so pesnite “Za tebe”, “Da se živi zdravi mladožencite”, “Aj što merak imam babo”, “Nazdravi za ljubov”?!

 

– Sekoja pesna što ja sozdavam ja sozdavam so golema ljubov, i iako site pesni se za narodot, sepak prvično sakam koga ḱe ja sozdadam pesnata mojata duša da se raduva ili da plače na istata. Sekoj čovek što raboti, raboti da zaraboti no ima edna tenka linija pomeǵju parite i nešto što ne se kupuva so pari, i jas se trudam da ne ja pominam taa linija. Jas gi sozdavam pesnite bidejḱi tie se raǵjaat vo mojata glava, dali ḱe bidat hit ili ne toa ḱe pokaže vremeto. Ima mnogu dobri pesni vo našata muzička istorija koi što ne stanale hit, ne zemale nagrada no toa ne znači deka pesnata ne e dobra. Nema definicija za hit, da imaše togaš edna hit pesna ḱe bese mnogu skapa.

Na estradata si aktivno prisuten 15 godini i za toa vreme ne napravi ni najmala pauza. Čekoris so golemi čekori, koja e celta na Jordan Mitev, a koja misijata ?!

 

– Ako gi kažam moite celi da ne me stavat nekoi na nekoja ušte po crna lista,HAHA. Sepak za celta ne bi sakal da zboruvam,  ḱe ostavam kako ḱe me vodi životot taka. Dlaboko veruvam deka Gospod za sekoj od nas ima nekoj plan kolku i ponekogaš da ni izgleda čuden toj plan. Sekako ima edna stara pogovorka veli, Gospod veli trgni za da ti pomognam. Moite celi i ambicii se dosta golemi do kade ḱe stignam Gospod znae. 

Pred nekolku dena ja promoviraše tvojata najnova pesna “Žena za 100 godini” Pesnata na prvo slušanje vetuva deka ќe bide hit, a namenski pretpostavuvam e so povod za denot i mesecot na ženata. Kako dojde do ovaa inspiracija i dali znaeš deka i tvojot kolega zabavnjak Dario ima pesna so identičen naslov?
– Žena za 100 godini e edna simpatična pesna koj mislam deka ima golem potencijal i svoeto vistinsko svetlo ḱe go doživee koga ḱe snimam i video spot za istata pesna. Ženata sekogaš bila inspiracija za mažot i pogotovo vo muzikata e opeana vo milioni muzički kombinacii kako na naš taka i na bilo koj jazik na zemjinata topka. Inspiracija sekako deka ima dosta, kako od sebe i mojot život, taka i od ostanatite moi bliski koi imaat ubav brak. Najčesto reper za ubav brak se luǵje vo poodminati godini, koi sozdale semejstvo, uspeale da se održat i da napravat nešto vo životot. Za sreḱa jas poznavam takvi luǵje i dodeka ja pišuvav pesnata, t.e nekolku dena pred da ja kompletiram pesnata trebaše da nastapam kaj edni moi dobri dolgogodišni prijateli koi slavea 30 godini vo brak i 50 godini rodenden na soprugata. Ne bi sakal da otkrivam koi se, tie luǵje se takov primer za sreḱno i uspešno semejstvo kakvo bi sakal jas da imam vo životot. Taka mi dojde i naslovot deka taa e taa žena za 100 godini i se redea stihovite, muzikata i aranžmanot. Na edna televizija pred nekoj den slučano slušnav kako spomnuvaat vo koi makedonski pesni e opeana ženata i voditelkata kaža Dario so žena za 100 godini i nekoi drugi. Vednaš nekako taka se zamisliv i rekov čekaj da proveram i vistina. Voopšto ne znaev deka postoi takov naslov. No kako i da e, ete Dario ima svoja žena za 100 godini zabavna melodija, jas imam moja žena za 100 godini folk melodija , pa narodot koga ḱe ja naračuva ḱe kažuva puštete mi ja taa od Dario ili od Jordan. Ponekogaš vo tvoreštvoto se slučvaat koincidencii bilo vo tekst bilo vo muzika. Važno e da ne e svesno ukradeno i kompletno kopirano.

Koga bi trebalo sam da preporačas svoi 5 top pesni za koi ќe se odlučiš?

 

– Pa ne znam navistina, sekoja pesna mi e draga i za mene ima nekoja ubavina i značenje, no koga treba veḱe da selektiram do 5 togaš bi gi izdvoil, “Poletaj pesno moja”, “Moja kralice”, “Samo tebe jas te sakam”, “Nazdravi za ljubov nazdravi za sreḱa”, “Aj što merak imam babo”…

Naskoro go najavuvaš svojot najnov album. Koj album e toa po red, što ќe sodrži i dali ostanuvaš edinstven avtor ili ovoj pat imaš poveќe sorabotnici?
 
– Ako ne grešam mislam deka doaǵja 6-ti album po red. Imav nekolku izdanija koi bea pečateni kako kompilacii za odredeni turnei i moram malku da se proveram kolku točno bea kako oficijalni izdanija, izdadeni kaj nas vo Makedonija. Del od pesnite koi ḱe bidat sobrani na noviot album veḱe se izdadeni vo izminative dve tri godini, a edna od tie e i “Nazdravi za ljubov nazdravi za sreḱa” koja ḱe bide i nosečka pesna na albumot. Vo istiot album ḱe se najde i “Žena za 100 godini”, kako i ušte plus 4 novi pesni koi sum vo period na podgotovka. Ḱe bide interesen folk album vo koj ḱe ima kvalitetna folk pesna. Inaku da, na celoto izdanie jas sum kompleten avtor. Pesnite koi što gi sozdavam se pokažaa kako uspešni taka da ne gledam pričina zošto da go menuva terkot na rabota. Sekako jas sum otvoren za novi sorabotki dokolku dobijam pesna vo koja možam da prepoznaam nešto vredno i nešto što dosega ne sum go napravil. 

Jordan Mitev e semeen čovek koj dosta raboti i sozdava muzika no estradata sepak bara i malku zabava i pikanterii. Kako uspea da go zaštitiš semejstvoto od mediumiskiot interes i kako toa gleda na tvojata rabota?

– Znaete kako, so tekot na vremeto čovek ḱe se nauči da pravi razlika pomeǵju privaten i profesionalen život. Koga tie dve raboti ḱe se podelat, odvojat edna od druga a sepak da bidat vrzani i da funkcioniraat togaš se teče kako što treba. Spored mene i toa e umešnosta na eden profesionalec vo bilo koja oblast, a može da go podnese pritisokot koj mu go zadava rabotata i opšto životot. Za toa e potrebno darba, karakter, znaenje, nadograduvanje, čitanje razen vid na literatura, sreḱa, itn. Ednostavno site ne sme isti, sekoj ima svoj pat koj treba da go izodi. Jas ne se služam so pikanterii, so razno razni zavrzlami i ne znam kakvi se ǵjurultii. Jas sozdavam, rabotam , se trudam da bidam prizemjen, se trudam da sum realen i zatoa nemam problem so takvi raboti. Koga znaete što pravite vo životot i toa go pravite česno i odgovorno nema potreba od ništo čovek da se plaši bidejḱi rezultatite zboruvaat poglasno od bilo što drugo. Semejstvoto za mene e sveta rabota, od nego počnuva se i od stabilnosta na semejstvoto zavisi psihološkata stabilnost na edna individua. Jas sakam publikata mene da me počituva i prepoznava po kvalitetot na mojata rabota, a ne po goleminata na nekoja glupost što sum ja kažal ili napravil. Možebi toa e poteškiot pat, no dlaboko sum uveren deka e najsigurniot pat do celta.

Biljana KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila