Privilegijata na našata novinarska profesija e možnosta od blisku da porazgovarate so isklučitelni ličnosti i talentirani profesionalci so koi sekogaš e inspirativno da se bide vo isto društvo. Tokmu taka privilegirano se čuvstvuvavme pred dva dena na  promocijata na noviot album na legendarnite “Divlje jagode” koja se održa vo novo otvoreniot  “Avalon muzik end tiket stor” vo GTC vo Skopje, a ja otvori novinarot Ivan Bečkoviќ koj e i oficijalen prestavnik na “Croatia Records” vo Makedonija.

Frontmenot na legendarniot sostav Sead Zele Lipovača koj i posle tolku godini podednakvo dobro izgleda,  faciniraše so svojata filozofija koja  uspea vo kratki crti da ni ja prenese i da ne upati vo magijata na sozdavanjeto na 12 – ot  album na “Divlje jagode” koi ostanaa zapameteni kako kultna hevi metal grupa na site vreminja za ovie naši prostori.

Imeno za noviot album “ Jukebox” samiot Lipovača reče deka e malo čudo. Vo nego e sublimirano tečenieto na vremeto od samite početoci do denes, a voedno se sublimirani i različnite senzibiliteti na site dosegašni pejači koi prodefilirale i bile del od brendiranjeto na “Divlje jagode”.Ovoj album e svoevidna kruna za 40 godišniot jubilej vo koj imaše mnogu dobra muzika i vo koj se sozdadoa mnogu bezvremenski hitovi koi gi povrzuva tokmu gitarskiot zvuk na Zele koj važi za eden od najdobrite gitaristi  na site vreminja.  Negovoto prisustvoto ne uveri deka  stanuva zbor za  isklučitelno kulturna i elokventna ličnost koja estradno ne glumi ludilo tuku mnogu trpelivo i ljubezno odgovara na site postaveni prašanja…

“ Ova e edna promotivna turneja preku koja na mediumite na našite prijateli i na fanovite im poračuvame deka nie sme tuka kako bend koj timski raboti i postoi site ovie godini i eve sega ima i nov materijal koj najprvin go promoviravme vo Zagreb, pa potoa vo Belgrad, Novi Sad, Sarajevo i eve sme vo Skopje. Do duša vo Skopje ne sme cela ekipa i žal mi e radi toa no zatoa so mene e mojot klavijaturista Damjan Deuriќ  koj e vistinski magioničar na klavijaturi  i eden od najdobrite vo svetot. No, sepak považni od nas samite se pesnite koi ako ne postoeja nemaše  sega ni nie da razgovarame pa zatoa red bi bilo da gi spomeneme “Krivo je more”, “Zauvek tvoj”, “Jedina moja”,”Ne želis kraj”, “Šejla”, “Motori”, “Let na drugi svjet”, “Marija” i t n…

Ova e odličen šlagvort. Važite za hitmejker koj iako e hevi metalec napiša prekrasni baladi koi spoija iljadnici srca. Dali e pravilo “divite” momci sekogaš da umeat da napravat dobra emotivna balada?!

“Jas mislam deka toa ne e pravilo i ne bi se složil so toa. Ako vie mene sega mi dadete gitara jas ќe napravam pesma, a dali ќe bide hit toa ne znam. Znači za pesna da se napravi potrebno e znaenje, a kolku taa ќe bide inspirativna ili emotivna e veќe prašanje na ličen senzibilitet”.

Javnosta  ve prepoznava kako eden od najdobrite  gitarsiti na site vreminja. Sega ima nekoi novi”klinci” i novi tehniki na svirenje. Što mislite za toa i dali možete da go održuvate  vašiot primat vo odnos na novoto vreme?

“Prirodata na neštata e takva da doagjaat novi “klinci”. Nekogaš  beše i Mohamed Ali najdobar bokser pa poveќe ne e. Megjutoa ima eden drug globalen problem koga e vo prašanje gitarata. Se poveќe i poveќe ima dobri gitaristi, a mnogu malku od niv uspevaat da napravat  ime. Dali tie vo toa svoe rastenje so gitarata preskonuvaat nekoi oddelenija ne znam, ama znaenjeto deneska e 100% dostapno. Jas koga učev gitara znaenjeto beše apsolutno nedostapno. Ona što deneska se simnuva za nekolku minuti vo moe vreme trebaše da go slušam najmalku  10 do 15 dena za toa da go sovladam. Deneska toa preku internet nekoi “klinci” možat da go naučat za pola sat. No verojatno kako što brzo go upivaat znaenjeto, od drugata strana kreativnosta e minimalna. Ne znam što se slučuva. Deneska na internet ima iljadnici gitaristi koi sovršeno svirat, no koga malku podobro ќe se zagrebi ќe se vidi deka tuka nešto ne štima. Znači nema gitaristi koi možat da se prepoznaat po svojot potpis i pečat  odnosno po svojot stil. Kako ќe se razviva pristapot i tehnikata na gitarata vo slednite godini toa ne znam, no de fakto internetot e svoevidno osmo ili deveto svetsko čudo, ama  ako zboruvame konkretno za ovaa problematika tuka ne beše delotvoren. Veruvam deka vo idnina ќе se pojavi nekoj balans odnosno deka nekoi novi “klinci” ќe svatat kade e problemot i ќe trgnat po vistinskiot pat”…

Vo vovedniot del na promocijata naglasivte deka isklučitelno vi e važen profesionalizmot  i deka po sekoja cena ne go prodadovte ni stilot ni imeto ni bendot. Što mislite za ovaa denešna muzika koja kako da e za ednokratna upotreba i voopšto za muzičarite koi mnogu lesno se prešaltaa uslovno kažano na drugata strana?

“Jas mislam opšto koga e vo prašanje muzičkata kultura, a tuka pred se mislam na Balkanot, malku poveќe zabegavme na desno. Nešto ne štima. Jas pred 15 godini bev vo dilemma dali da ostanam da živeam ovde, a mojata relacija e Sarajevo – Zagred. Dojdov so soznanie deka imam samo edna opcija ako sakam da ostanam, a toa e da prestanam da slušam radio, da gledam televizija i da čitam vesnici. Jas veke 15 godini toa go praktikuvam i svativ deka toa e rešenieto. Bidejќi jas koga i da gledav  nekoja muzička emisija, radio  ili koga čitav vesnici svaќav deka ne mi e dobro i deka jas bez potreba razmisluvam, a jasno mi e deka rabotite ne štimaat, a jas baram nekoe rešenie. Rešenie beše ili da ja zemam gitarata i odam nekade kako što možam sekogaš da napravam zošto mene ne mi e strav što ќe bide utre. Ednostavno smetam deka sum dovolno dobar  vo svojata rabota pa možam da najdam na bilo koj del od ovaa planeta mesto za nešto da rabotam. No bidejќi ne sakav da odam ni London, ni Pariz, ni L.A, ja pronajdov taa formula i od togaš sum mnogu pozadovolen so svojot život”.

Od noviot album “Jukebox” na koi pesni pretendirate odnosno dali veќe go prepoznavate vašiot nov hit?

“ Ima nekolku pesni za koi veruvam deka možebi nešto ќe napravat,  odnosno deka ќe ostanat, no za toa treba i vreme, toa ne moze da se proceni za nekolku meseci. A dali tie na koi jas tipuvam ќe bidat najuspešni ќe vidime.  Znači “Virtuelen svet” i “Jukebox”  se novite pesni na koi tipuvam, a  veruvam deka i obrabotkata  “Za Eliza” od Betoven ќe ima svoj udel vo promotivnosta na ovoj album baš kako što svoevremeno “Turskiot marš” me istakna kako gitarist. Do togaš site me gledaa vo stilot ma ima eden mali koj dobro sviri gitara,  pa jas razmisluvav  što da napravam za lugjeto da svatat deka jas seriozno se zanimavam so gitara pa zatoa se odlučiv za “Turskiot marš” koj e nezahvalen od pričina što ima 8000 obrabotki tokmu na negovata melodija. No jas rekov Ok odam da mu dadam eden poinakov pečat na “Turskiot  Marš” i mislam deka toa odlično pomina zošto mojata verzija na “Turskiot marš” e navistina orginalna vo odnos na nekoi drugi verzii. Taka da i na noviov album “Jukebox” odlučiv  so klasikata malku da se pozanimavam zošto jas mnogu go obožavam  Betoven koj navsitna e genijalec  i ja izbrav negovata “Eliza” zošto bev ubeden deka taa vo negovo  vreme bila nekoj hit zatoa sto e melodična, nostalgična i jas ja napraviv vo gitarska verzija onaka kako što  smetav deka treba da zvuči”…

Biljana KRNČESKA

 

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila