Praznikot na vinoto i ljubovta nemožeše da bide poubavo odbeležan od kolku što go odbeležaa dvata fantastični koncerti na preslatkata Danijela Martinovi
ќ  vo Makedonskiot Naroden Teatar, kade ušte ednaš dokaža deka e čista esencija na ljubov. Taa so seta svoja harizmatičnost , šarm i blagost, so siot svoj talent, vrckavost i vulkanska energija gi osvoi  skopjani podaruvajќi  im ja  svojata bezuslovna ljubov  koja site gi raznežni. Ovie dva koncerti koi bea del od nejzinata golema regionalna turneja pod sloganot “Neopisivo” ne samo što go  opravdaa svoeto ime i na posetitelite im podarija edna “neopisiva” sreќa,  tuku istovremeno im razbudija emocii vo koi se isprepletuvaa sreќata, setata, nostalgijata i radosta, ednostavno koncerti za pametenje i dolgi aplauzi.

Samata koncepcija na koncertite beše sosema porazlična od ona što deneska se podrazbira pod koncerti, što ќe reče deka Danijela se odluči za eden poinakov pristap, za edna intimna atmosvera vo koja na eden topol i srdečen način komuniciraše so publikata. Vo eden moment taa toa i go naglasi  velejќi deka za nea publikata ne e samo brojka  tuku pričina za koja živee i voedno niz solzi se zablagodari.

Univerzalnite poraki što ubavata spličanka gi isprati preku ovie koncerti ja doprea suštinata na postoenjeto, zvučea motivirački i imaa edna emotivna dlabočina. Taa ja zamoli svojata publika da gi izbegnuva predrasudite, da ne osuduva, da ne robuva na sterotipi, da ne se plaši živeejќi  vo mrak, tuku da svetli i da ostavi svoj trag vo večnosta zošto suštinata na sekoj poedinec e so svojata različitost da go oblagodari ovoj svet.

Taka započna i samiot koncert so muzičko intro so stihovi od nejzinata poezija koja dosega ja ima izdadeno vo dve knigi koi isto taka  možea da se nabavat pred koncertot  pa obožavatelite  ja iskoristija taa privilegija  i dobija lična posveta od avtorkata.  

Ona što posebno ja razmrda publikata osven muzikata koja aranžmanski beše spakuvana vo novi ritmovi beše i temperamentniot nastap na pejačkata koja preku izvornata dalmatinska duhovitost i životnite anegdoti gi pozdravi najznačajnite ličnosti vo nejziniot život koi se osobeno zaslužni za nejzinata kariera. Pa taka publikata dozna mnogu simpatični slučki od životot na najgolemite muzički magovi kako Đorđe Novkoviќ, Kemal Monteno, Arsen Dediќ, Petar Grašo i tatkoto na Danijela na koj pejačkata mu ja posveti pesnata “To malo ljubavi”. Koncertot ja dostigna svojata kulminacija koga pejačkata ponesena od brziot ritam odluči da se oslobodi od visokite salonki pa prodolži bosa da igra izveduvajќi gi najgolemite svoi hitovi “Pleši samnom”, “Brodolom”, “Marke nemam”, “Neka mi nesvane”, a publikata presreќna ja bodreše od balkonite so frenetični aplauzi.

 

Koncertot iako traeeše poveќe od dva časa se čineše kako da  izmina za mig. Danijela  se vrati na bis i so svoite muzičari koi vo eden zdiv go sledea sekoj nejzin zvuk i pokret  ja  razgalija  publikata koja ednostavno ne sakaše da ja napušti salata i magijata što i se slučuvaše pred oči.

Na kraj od kako završi koncertot imavme prilika da go vidime ušte ednaš čovekoljubieto i golemiot profesionalizam na milata dalmatinka koja imaše trpenie i ljubov za da se slika poedinečno so stite svoi verni obožavateli, na site da im posveti vnimanie, da im dade avtogram, a posebna  ljubov spodeli so lugjeto koi zaradi  fizičkiot hendikep ne bea vo možnost da se kačat na scenata pa taa lično se simna do niv i so site poedinečno se izguška. Vo tie momenti nikoj ne možeše da ostane ramnodušen na ljubovta što taka silno se čuvstvuvaše, ednostavno Danijela Martinoviќ dokaža deka e čista ljubov vo pokret, proza i poezija…

Biljana KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila