Nekako balkanskata sredina od sekogaš važela za pogodno tlo na koe predrasudite možele da opstanat. Niz godinite mnogu generacii se obiduvale da deluvaat  preku nekoi svoi potezi i odluki na mentalniot sklop no fakt e deka takvite situacii i ličnosti imale silen pritisok od sredinata. Osobeno ova bilo stresno za parovite koi doagjale od različni sredini po osnov na nacionalnost i religija pa često im bilo prefrluvano radi ljubovniot spoj koj im se slučil. Mnogu parovi podlegnale  vrz pritisocite no ima i takvi koi so svojata ljubov na delo pokažale deka odlukata ja donela svesno i odgovorno. Eden takov par što dolgi godini opstana na scenata i voedno svojata familijarna idila ja odbrani od predrasudite e bračniot tandem Selimova Želčeski.

Na ovoj muzički duet  odlično se seќavaat generacii i generacii koi porasnaja so nivnite pesni, a za nivniot  profesionalen i privaten spoj porazgovaravme vo 2018 godina koga ova duo ja dobi i prestiznata 3 to Noemvriska nagrada na gradot Prilep. Vo taa prigoda tie ni objasnija kako slučajno za prv pat se videle na nastapot na “Denot na Republikata vo Titovo Užice” kade Kevser nastapila so turska pesna, a Gjorgji bil i pejac i voditel ispraten od Radio Skopje koj togaš go zabeležal nastapot na ubavata turčinka i onoj moment koga na edna turneja slučajno ostanale  bez pejačka odlučil da ja povika tokmu nea za da im se pridruži pa taka od togaš nikogaš poveќe ne se razdelile.

No ako se zeme vo obzir togašnoto konzervativno rasuduvanje  i mnogute zakoraveni tradicionalni dogmi jasno e deka i ovoj par imal svoevidni pritisoci i neprifaќanja od dvete strani odnosno od makedonskata pravoslavna  strana na Gjorgji i onaa tursko muslimanska stranata na Kevser. Za seto toa neodamna progovori Gjorgji koj iskreno prizna deka Belgrad e gradot koj najmnogu kako kosmopolitska sredina im pomognal da se čuvstvuvaat  sovremeno i zaštiteno.

-“Dolu vo Makedonija ne beše ednostavno. Mi postavuva za toa vreme nekoi logični prašanja od tipot od tolku ženi vo Makedonija i  Jugoslavija kako izbra baš Turčinka? Od druga strana na Kevser i prefrlaa zošto baš izbrala Makedonec  pa ušte i malku povozrasen? Takvite muabeti doagjaa i do nas no verojatno zatoa što odlučivme da  živeevme vo golem grad ne ne pogoduvaa mnogu pa si prodolžuvavme po naše. Za razlika od našite semejstva vo Makedonija tuka vo Srbija vo Belgrad eve veќe 40 godini vo brak i celi 60 godini život nikoj ne ne prašal nitu mene nitu Kevser što pravime zaedno.Ednostavno da ne e ona prezime Selimova koe namerno sakavme da go zadržime nikoj ne bi ni znael deka nie sme mešan brak.

Belgrad beše i ostana edno kosmopolitsko mesto vo koe živeeat kosmopolitski lugje i ovoj grad navistina im nudi mir na site što sakaat da go živeat životot po svoj izbor” – iskreno izjavi Želčeski koj nikogaš ne se pokaja što zamina da živee i raboti tokmu vo Belgrad.

Toj nadovrzuvajќi se na ovaa tema otkri deka i decata od mešanite brakovi rastat so edna posebna privilegija, a toa e da zboruvaat poveќe jazici vo odnos  na svoite vrsnici.

Nivnata ќerka Ana koja e edna od najpoznatite turistički i biznis vodiči vo Srbija no i vo Turcija uspeala da se nametne vo svojata profesija  blagodarenie na poveќeto jazici koi gi govorela od najmala vozrast tokmu zaradi različnoto poteklo na nejzinite roditeli.

-“Doma zboruvavme na makedonski jazik, a pokraj majka i mnogu lesno go sovlada i turskiot. Bidejќi živeevme vo Srbija normalno  go učese i srpskiot, a potoa odluči da go nauči i italijanskiot.  Angliskiot e standard veќe pa taka taa gi zboruva odlično site pet jazici”.

Spored Gjorgji takov e slučajot so poveќeto deca od mešanite brakovi od različni naconalnosti zatoa što tie od mali živeat i rastat vo takva sredina kade se zboruvaat po dva jazika i naučuvaat rano da počituvaat različni kulturi i običaii…

Biljana KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila